Ministerul Justitiei se tine de promisiune in legatura cu abordarea urgenta problemelor din penitenciare
FSANP

Ministerul Justitiei se tine de promisiune in legatura cu abordarea urgenta problemelor din penitenciare

Ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, se tine de promisiune si deschide dialogul pe tema problemelor din penitenciare. Secretarul de stat Ion Popa, fost judecator proaspat numit in functie, a primit in coordonare sistemul administratiei penitenciare. Pe lista scurta, deblocarea procedurilor de resurse umane si finantarea penitenciarelor.

Ministerul Justitiei propune dialogul pentru rezolvarea problemelor din penitenciare

Vineri 10 mai 2019 domnul secretar de stat Ion Popa, proaspat numit in functie ne-a invitat urgent la discutii pe tema problemelor din penitenciare transmise de catre FSANP. O prima luare de contact din dispozitia ministrului Ana Birchall, s-a intamplat in aceeasi zi la ora 15.00 cu participarea directorului general al ANP si a subsemnatului.

Avand in vedere ca ceilalti colegi de la sindicate n-au putut participa din motive legate de agenda o prima decizie a fost ca o discutie mai aprofundata sa aiba loc marti 14 mai 2019 la ora 10.00. Doua lucruri urgente am discutat totusi: deblocarea procedurilor de resurse umane si bugetul penitenciarelor.

Am incercat sa prezint cat mai clar contextul in care ne aflam, unul in care avem 83% buget si directorul general a anuntat ca asta va presupune suspendarea unor drepturi si amanarea angajararii absolventilor. Ceea ce a acutizat un conflict deja existent intre sindicate si angajator.

Adresa FSANP Probleme Penit… by on Scribd

Deblocarea procedurilor de resurse umane si finantarea sistemului penitenciar, pe lista de discutii

O solutie pentru deblocarea procedurilor de resurse umane pe fondul declararii neconstitutionale a unor prevederi legate de evaluarile profesionale si de concursuri am agreat ca problema s-ar rezolva urgent printr-o ordonanta de urgenta, daca si ministrul este desigur de acord.

In ceea ce priveste bugetul sistemului penitenciar, solutiile ar fi legate de o rectificare bugetara, ceea ce e putin probabil sa se intample in contextul actual, sau de o alocare de fonduri suplimentare de la fondul rezerva al Guvernului. S-a mai intamplat acum ceva timp, intr-un context similar.

Sigur, mai e mult pana departe, dar atitudinea pozitiva schimba coordonatele dialogului social si posibilitatea identificarii unor solutii la problemele din penitenciare, mai ales ca ANP completeaza aceasta lista deja prezentata de sindicate in cateva randuri cu alte probleme ce tin de functionarea penitenciarelor.

One thought on “Ministerul Justitiei se tine de promisiune in legatura cu abordarea urgenta problemelor din penitenciare

  1. Sa nu lipsiti de la intilnire la MJ. Galbenii doresc smenuieli pe ascuns. Au promisiuni neonorate.

Comments are closed.