Categories
sindicat

Problemele din penitenciare, in sedinta de lucru la Ministerul Justitiei

O noua intalnire de lucru la Ministerul Justitiei din seria celor incepute vineri odata cu instalarea secretarului de stat Ion Popa. Ministrul interimar Ana Birchall a cerut un plan de actiune pentru problemele urgente din penitenciare pana miercuri 15 mai la pranz. Speram ca rezultatele sa fie pe masura ritmului alert de lucru.

Luni 13 mai 2019 incepand cu ora 11.00 a avut loc o intalnire la Ministerul Justitiei pentru discutarea problemelor din penitenciare. Principalele teme, asa cum anuntasem: deblocarea procedurilor de resurse umane si asigurarea unui buget corespunzator pentru functionarea institutiei.

Din partea sindicatelor au participat presedintii celor 3 organizatii sindicale reprezentative, din partea ANP directorul principal si, din partea Ministerului, ministrul interimar Ana Birrchall si secretarul de stat Ion Popa, cel care are in coordonare sistemul penitenciar.

Comunicat MJ - intalnire de lucru, probleme penitenciare
Comunicat MJ – intalnire de lucru, probleme penitenciare

In discutie, deblocarea procedurilor de resurse umane si asigurarea unui buget corespunzator

Ministrul Justitiei si-a exprimat disponibilitatea pentru a gasi si pune in aplicare rapid solutii pentru problemele identificate, chiar daca s-a aratat usor contrariata de faptul ca desi invitatia la dialog a fost lansata aceasta a coincis cu protestele angajatilor din penitenciare, pe care si noi dealtfel le-am salutat ieri si am ales sa acceptam invitatia la dialog.

Pe scurt, pentru problema legata de procedurile de resurse umane, se prefigureaza mai multe solutii. Una ar fi o ordonanta de urgenta care sa acopere strict problemele de constitutionalitate pana cand Statutul politistilor de penitenciare va fi deblocat. Intelegem ca decizia politica este ca acesta sa fie reluat can va fi un ministru al Justitiei definitiv.

Solutii pentru Statutul politistului de penitenciare si pentru asigurarea bugetului

Statutul politistului de peniternciare va mai fi modificat, fiind necesar a fi eliminate o serie de prevederi care nu corespund dar si adaugarea unor detalii cerute de Curtea Constitutionala. Aceste amendamente se afla in diferite stadii, unele trimise la Parlament, altele la Ministerul Justitiei pentru analiza si decizie. Am cerut si am obtinut promisiunea ca le vom discuta inainte sa plece.

In legatura cu bugetul, ar fi cam 81 de milioane de lei de completat pentru a putea acorda toate drepturile pana la sfarsitul anului, iar aici s-a discutat mai mult pe solutii. O prima solutie ar fi angajamentul Guvernului in sensul rectificarii la solicitarea ministrului. A fost discutata si posibilitatea accesarii fondului de rezerva al Guvernului, dar si oportunitatea de a face modificari in structura bugetului avand in vedere ca in mod sigur anumiti bani nu vor fi cheltuiti.

Miercuri 15 mai, un plan de actiune pentru problemele urgente din penitenciare

Cele 81 de milioane de lei ar asigura plata orelor suplimentare, decontul serviciilor turistice, incadrarea absolventilor institutiilor de invatamant  si majorarile de norma de hrana si de echipament. Ramane de vazut daca se agreaza si incadrarea de personal 500 – 1000 de posturi ca parte a solutiei pentru problema orelor suplimentare alaturi de plata acestora, la momentul la care se va aloca buget.

De apreciat ca ministrul Birchall a dat indicatii clare in sensul implementarii unor solutii rapide acolo unde se poate si nu a exclus posibilitatea unor corectii bugetare acolo unde este nevoie. Ministerul Justitiei va da si un comunicat de presa in care sa prezinte rezultatele discutiilor, iar maine ne vedem pentru o noua runda de discutii in aceeasi formatie,  ministrul solicitand ca planul de actiune sa fie gata pana miercuri 15 mai la pranz.

6 replies on “Problemele din penitenciare, in sedinta de lucru la Ministerul Justitiei”

Atentie la galbenii otraviti si manevrele lor oculte. (editat admin) se lupta pentru matrioska lui de la Slobozia. Incearca cu forta sa cistige teren si trecere la MJ. In rest la galbeni e doar vrajeala de doi bani. (editat admin) pensionara apare pe sticla si lupta pentru angajati… ca in desenele animate. Cine ii mai crede?

Bună ziua! O posibila oug pe problema procedurilor legate de resursele umane va conduce la reluarea concursurilor aflate în derulare suspendate, de la statusul la care acestea se aflau înaintea suspendării? Când va produce efecte posibila oug?

Da. Asta e si idea. Sa fie reluate cat mai repede. OUG produce efecte imediat ce este publicata.

De ce nu insistăm mai mult cu grupele in toate penitenciarele! Eu spun ca pt asta ar trebui să facem o grevă generală toate pentenciarele! Degeaba imi dai 5000 lei salar daca ma lasi in c_ru gol si o 100 200 de hoți! Hai sa facem ceva in directia Asta!

Insistam cat putem de mult. La cea mai recenta discutie cu MJ am readus in discutie aceasta problema. ANP nu zice nu dar nici n-o rezolva.

Comments are closed.