Categories
penitenciar

De ce se inmultesc agresiunile la adresa personalului in penitenciare

Din ce in ce mai multe agresiuni la adresa personalului din penitenciare. Legislatia permisiva si reactia institutionala slaba, in multe situatii, faca ca detinutii sa fie din ce in ce mai agresivi si indisciplinati. ANP va trebui in cele din urma sa accepte ca are multe de facut in acest sens si ca trebuie si cei care lucreaza direct cu detinutii protejati.

Agresiunile asupra personalului din penitenciare din ce in ce mai frecvente

Desi a scazut numarul de detinut, aproape ca nu e zi sa nu se inregistreze un ultraj in sistemul penitenciar. Poate ca mai sunt si altele care, din motive greu de inteles, nu sunt raportate, dar aproape in fiecare zi avem in penitenciare cate un ultraj. Reactia ANP s-a concretizat, in mare, in adrese povatuitoare. Mijloacele tehnice de interventie si protectie inca sunt in magazine si depozite.

Un exemplu destul de recent l-am primit intr-un soi de scrisoare care relateaza un eveniment de la Penitenciarul Braila, cam de felul celor pe care le primim zilnic de la ANP. Un detinut trebuia mutat, detinutul n-a vrut, a trebuit folosita forta, agentul supraveghetor s-a ales cu un ceas distrus iar comandantul de sectie cu o tentativa de agresiune oprita la timp.

Detinutii sunt incurajati de legislatia permisiva si de reactia slaba sa comita noi agresiuni

Informare ultraj Braila
Informare ultraj Braila

Evident ca e insuficienta masura mutarii temporare a detinutului respectiv la un alt penitenciar intr-un regim de detentie relaxat in care, cu siguranta, va comite si alte abateri de acelasi fel. Asta, daca ignoram desigur faptul ca, in cazul de fata si in multe asemenea, nu s-a luat nicio masura de sanctionare imediata, orice detinut violent fiind unul cu grad sporit de risc, mai  ales ca cel in cauza era cunoscut cu abateri in acest fel.

Sigur, ANP o sa mai trimita si alte povete si, la insistentele de la sindicat, chiar o sa promita ca o sa faca achizitii de tehnica de interventie si protectie astfel incat sa se poata face ceva preventie si reactiona rapid in astfel de cazuri. Cu reintroducerea grupelor de interventie inca amana respectarea promisiunilor, iar legislatia inca n-au de gand s-o modifice, riscurile nefiind personale pentru cei care iau aceste decizii.

3 replies on “De ce se inmultesc agresiunile la adresa personalului in penitenciare”

Unde au fost acei psihologi si negociatori?Unde sunt activitatile socio.psiho, etc dar mai ales unde sunt rezultatele lor? Unde?La liberare ca si credite obtinute aiurea pentru niste activitati facute sa fie.

Psihologii, negociatorii, educatorii sau alte categorii de personal nu pot modela un comportament la varsta asta. Singurul rezultat concret al muncii de reintegrare este faptul ca sunt evidentiate si scoase la suprafata niste impulsuri,comportamente,riscuri si nevoi pe care tot personalul ar trebui sa le cunoasca, acestea fiind generatoare de evenimente negative.

La noi in sistem reintegrarea este doar o sursa de credite pentru detinutii VIP. De ce nu vede nimeni ca la activitatile din comunitate participa numai detinutii cu bani, ca la salile de sport merg doar interlopii care cotizeaza, ca locurie de munca cu zile castig si credite multe sunt pentru politicieni, primari, avocati, manageri, etc.

ANP ar trebui sa schimbe ceva si la Directia de Reintegrare ca s-a cam pus praful pe unii si pe programele lor. Nu ar fi rau sa inceapa cu d-na Morar. Este la fel ca in politica, daca treaba nu merge si nu ai rezultate inseamna ca nu esti pe drumul cel bun, deci schimbi locomotiva, simplu.

ANP e depășit, e un executant (prost dealtfel) și joaca așa cum i se canta! Să mă contrazică și să demonstreze DG că nu e așa! Acum e bine, însă faptul că am avut multi deținuți vip prin pușcării, a dus, nu la îmbunătățirea condițiilor de detenție, ci la îmbunătățirea pârghiilor de eliberare. Vor veni vremurile alea apropiate in care nu o sa mai ai voie să-l atingi pe domnul deținut! Dar el o să poată face tot ceea ce vrea și asta pentru că la ANP sunt numai slugi pe care nu interesează de colegii din unitățile subordonate ci îi interesează deținuții. Poate știu ei ceva și își pregătesc un așternut cald in celula.

Comments are closed.