Categories
ANP

Propuneri de modificare a proiectului de Statut al personalului din penitenciare

Dupa cum am mai informat anterior, ANP a pregatit o serie de modificari la Statutul politistului de penitenciare pentru a rezolva problema de constitutionalitate constatata prin decizia 90/2019 care a declarat neconstitutional art. 31 din Legea 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar.

Propuneri de Modificare Si Completare Proiect Statut Politist de Penitenciare by FS ANP on Scribd

Aspectele esentiale ale nasterii si modificarii raporturilor de serviciu pentru angajatii din penitenciare, in lege

Curtea Constitutionala retine ca se ajunge la situatia in care aspecte esentiale care vizeaza nasterea sau modificarea raporturilor de serviciu ale functionarului public sa fie reglementate printr-un act administrativ. Or, normele privind ocuparea posturilor de executie si de conducere trebuie sa respecte anumite cerinte de stabilitate si predictibilitate.

Astfel, delegarea atribuiei de a stabili aceste norme unui membru al Guvernului, prin emiterea unor acte cu caracter administrativ de nivel infralegal, determina o stare de incertitudine juridica, acest gen de acte avand, de obicei, un grad sporit de schimbari succesive in timp. Asadar, pe fondul lacunei legislative evidentiate mai sus, solutia legislativa prevazuta de art. 31 din Legea nr 293/2004 contravine normelor de tehnica legislativa.

Decizie CCR 90_2019 Neconsitutionalitate Concursuri Penitenciare by FS ANP on Scribd

Cariera in sistemul penitenciar, reglementata prin lege

In context, Curtea Constitutionala mai observa ca procedura ocuparii posturilor de executie vacante de functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare – prin concurs sau prin transfer (in situatia prevazuta de art. 30 alin. (2) din legea nr . 293 / 2004) – conduce la nasterea unui raport de serviciu, care se realizeaza prin actul de numire a functionarului public cu statut special.

Totodata, procedura ocuparii posturilor de conducere vacante – prin concurs de avansare, prin concurs din sursa externa sau prin transfer – conduce la modificarea raportului de serviciu. Asadar, aspectele esentiale privind ocuparea posturilor de executie si de conducere tin in mod evident de cariera functionarului public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

Or, dispozitiile legale criticate nu numai ca nu au reglementat aspectele esentiale ale ocuparii posturilor de executie si de conducere ale functionarului public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, ci au delegat reglementarea acestor aspecte importante ministrului de resort, care este abilitat sa adopte ordine.