Categories
ANP

81 de milioane de lei pentru plata drepturilor legale ale personalului din sistemul penitenciar

Conform ANP, ar mai fi nevoie de 81 de milioane de lei pentru ca problema drepturilor salariale pentru angajatii din penitenciare sa fie rezolvata. Asta ar insemna ca drepturi legale precum ore suplimentare, actualizarea normelor de hrana si echipament, majorari pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale, decontarea serviciilor turistice, precum si plata indemnizatiilor de crestere a copiilor ar fi asigurate.

Suplimentarea bugetului pentru salariile personalului din sistemul penitenciar, urgenta zero

81 de milioane de lei lipsesc din bugetul penitenciarelor pe anul 2019 pentru a fi asigurate integral toate drepturile de natura salariala ale personalului din sistemul penitenciar. Asta ar insemna plata orelor suplimentare estimate a fi efectuate in penitenciare si necompensate cu timp liber corespunzator incepand cu luna ianuarie 2019, plata majorarii de pana la 50% pentru lucrarile de exceptie si misiunile speciale.

Acesti 81 de milioane de lei ar mai acoperi decontarea serviciilor turistice pentru toti salariatii din penitenciare, incadrarea unui numar de 312 absolventi ai institutiilor de invatamant si plata tuturor drepturilor salariale aferente acestora coplata transei aferenta anului 2018 pentru titlurile executorii care au ca obiect acordarea de drepturi salariale.

Tot de suplimenatarea bugetului depinde acordarea drepturilor de hrana si echipament la nivelul stabilit pentru anul 2018, conform prevederilor OUG 114/2018, plata sentintelor judecatoresti definitive in anul 2019 si plata indemnizatiilor si stimulentelor persoanelor aflate in crestere si ingrijire copil pana la finele anului 2019.

Suplimentarea bugetului ANP ar asigura plata drepturi salariale legale si actualizarea drepturilor de hrana si echipament

Mai exact, pentru anul 2019 este vorba despre un deficit de 80,9 milioane lei, din care 64 milioane lei pentru asigurarea tuturor drepturilor acordate prin lege salariatilor din sistemul penitenciar si 12 milioane lei pentru situatia in care se clarifica prevederile OUG 114/2018 cu privire la acordarea drepturilor de hrana si echipament la nivelul stabilit pentru anul 2018.

Ar mai fi 1,1 milioane lei pentru plata in anul 2019 a sentintelor judecatoresti definitive si 2,5 milioane lei pentru plata indemnizatiilor si stimulentelor persoanelor aflate in crestere si ingrijire copil pana la finele anului 2019, pentru plata orelor suplimentare estimate a fi efectuate si necompensate cu timp liber corespunzator incepand cu luna ianuarie 2019, fiind estimat un necesar de 11,7 milioane.

Plata majorarii de pana la 50% pentru lucrarile de exceptie si misiunile speciale in anul 2019 ar mai insemna 14,3 milioane, iar pentru decontarea serviciilor turistice pentru toti salariatii ar fi nevoie de 17 milioane de lei. Restul, pana la suma de aproape 81 de milioane, ar fi incadrarea absolventilor, titluri executori si alte drepturi salariale pentru care nu sunt bani in bugentul ANP.

Solutii pentru suplimentarea bugetului sistemului penitenciar

FSANP si celelalte sindicate au agreat cu reprezentantii Ministerului Justitiei si Administratiei Nationale a Penitenciarelor ca urmatoarele solutii sa fie prezentate minstrului Ana Birchall, in aceasta ordine:

  1. Utilizarea procedurilor de acoperire a necesarului financiar care la nivelul Ministrului Justitiei permit acoperirea tuturor cheltuielilor, in perspectiva unei rectificari viitoare a bugetului, asa cum s-a intamplat in anii precedenti, evitandu-se astfel art. 47 din OUG 114/2018 care prevede o plafonare lunara.
  2. Adoptarea unei ordonante de urgenta de alocare suplimentara de fonduri, eventual de la fondul de rezerva al Guvernului si pana la rectificarea bugetara, situatia din sistemul penitenciar fiind de natura a justifica utilizarea acestor fonduri pentru evitarea adancirii conflictului existent cu angajatii din penitenciar.
  3. Ar mai fi si alocarea sumelor necesare cu ocazia primei rectificari bugetare din anul in curs, dar pentru asta ar trebui ca primul ministru si cine ia cu adevarat decizii in aceasta tara sa isi asume public ca la rectificare din acest an va fi suplimentat bugetul sistemuliui penitenciar.

De vazut, deci, ce va decide sa-si asume ministrul interimar Birchall si ce va accepta Guvernul sa faca pentru a stinge conflictul cu angajatii din penitenciare in contextul in care saptamana asta avem alegeri si inca mai este interes pentru aparenta unei bune guvernari extrem de relevanta in context.

Dupa care, evident, exista riscul sa ne intoarcem la o guvernare de tudorei, dobrici, nicolici si iordachi. Exact cei care, cu tupeu si fara sa se teama de consecinte, ne-au furat cei 81 de milioane de lei profitand, printre altele, de tacerea celor care acum incearca sa se dea luptatori.

Comments are closed.