Categories
penitenciar

UPDATE Deblocarea procedurilor de resurse umane din penitenciare, urgenta maxima

Alaturi de suplimentarea bugetului cu cele 81 de milioane de lei o alta urgenta este aceea a deblocarii procedurilor de concurs pentru ocuparea posturilor vacante si bugetate, precum si a procedurilor de evaluare a resursei umane, suspendate prin efectul deciziilor Curtii Constitutionale nr. 90/21.02.2019 si nr.109/08.03.2018.

OUG pentru deblocarea procedurilor de resurse umane din penitenciare

La Ministerul Justitiei am agreat in formula sindicate – angajator ca acest deziderat se poate realiza printr-o ordonanta de urgenta justificata de imperativul punerii in aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale nr. 90/21.02.2019 si nr.109/08.03.2018, pe de o parte, dar si de nevoia stringenta a demararii si finalizarii evaluarilor  profesionale ale politistilor de penitenciare.

Desigur, continuarea organizarii si desfasurarii concursurilor de ocupare a functiilor de conducere si de executie din sistemul penitenciar este vitala pentru a se rezolv problema de fond. Anual, avansarile in grad se dispun cu ocazia zilei personalului din sistemul administratiei penitenciare, data de 29 iunie 2019, fapt imposibil de realizat in lipsa evaluarii profesionale, concursurile insa trebuie sa fie intr-un calendar continuu.

In acest context ANP mai averitzeza ca in caz contrar avem certitudinea blocarii investitiilor derulate prin
Unitatea de Implementare Proiecte pentru implementarea Acordului de imprumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, tocmai din imposibilitatea incadrarii acestei structuri cu resursa umana. Ceea ce inseamna ca degeaba obtinem aprobarea daca nu putem sa punem in practica proiectul si pierdem banii.

Concursurile pentru ocuparea functiilor vacante din penitenciare trebuie reluate urgent

La acest moment, la nivelul sistemului penitenciar se afla in curs de desfasurare concursuri pentru functii vacante de director general, directori generali adjuncti si directori unitati penitenciare: 12 posturi, 15 candidati inscrisi; si functii de conducere si de executie in sistemul penitenciar: 171 posturi, 754 candidati inscrisi.

In prezent exista in procedura parlamentara la Camera Deputatilor un proiect de modificare a Legii nr.293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare. Viitorul Statut al politistilor de penitenciare este blocat din decembrie 2018 la Comisia juridica a Camerei Deputatilor, nefiind inca intocmit raportul de specialitate.

Propunerea agreata de organizatiile sindicale vizeaza elaborarea unui Proiect de Ordonanță de urgenta pentru modificarea și completarea actualei Legi nr. 293/ 2004, în concordanță cu Deciziile Curtii Constitutionale in sensul celor argumentate, apreciindu-se ca procedura parlamentara este oricum tardiva pentru rezolvarea problemelor urgente.

UPDATE 18.30

Ministrul Ana Birchall s-a aratat rezervata fata de promovarea unui OUG desi fusese agreata aceasta varianta la MJ propunand, in schimbconstituirea unui grup de lucru care sa analizeze si sa vina cu propuneri pentru modificarea si completarea legislatiei privind statutul si activitatea personalului din sistemul penitenciar, precum si continuarea unui dialog permanent.

28 replies on “UPDATE Deblocarea procedurilor de resurse umane din penitenciare, urgenta maxima”

Domnule presedinte,
Vom primi azi informatii cu cele stabilite la intalnirea de azi?

Am citit ,insa asteptam concret de la dvs ce s-a stabilit negru pe alb,cu date exacte!

O sa detaliez intr-un articol maine dimineata. Pana atunci spuneti-mi, va rog, ce informatii credeti c-ar trebui detaliate ca sa ma orientez.

Prin aceiasi ordonanta de urgenta poate fi modificata si denumirea de fpss cu cea de politist de penitenciare

Domnule președinte Dumitrașcu, în legătură cu celebrul soft de salarizare, se găsesc soluții?

Concret când vom primi restantă la NH și echipament începând din ianuarie.

La rectificarea bugetara in iulie cu tot cu restante.

Rectificarea e anuntata pentru iulie, dar ANP va incepe sa plateasca unele drepturi (eg ore suplimentare) mai devreme din ce fonduri are la dispozitie.

In adresa semnat de doamna ministru scrie suma de 80.972 mii nu este o greseala?

Asta inseamna aproape 81 de milioane. Nu e o greseala. Asa sunt cifrele in buget, in mii de lei.

Domnule Dumitrascu se va adopta in iunie OUG pentru desfasurarea concursurilor incepute?

E greu de estimat. Asa ar trebui. Ana Birchall vrea un grup de lucru pentru a pregati proiectul de OUG/finalizarea statutului. Scrie si in comunicat.

Finalizarea statutului presupune ca nu va mai fi nevoie de Oug pt desfasurarea concursurilor prin actuala procedura?

Daca se va putea finaliza repede nu mai e cazul de OUG. Dar, asta depinde de Parlament, si acolo e mai greu de controlat.

Daca se schimba ceva după 26 mai în râu mai vedem aceste restante la “pastele cailor”,.

Datoria noastra e sa ne batem pana la capat indiferent ce se intampla.

Adresa semnata cu acordul ministrului nu este o garantare 100% a platii tuturor drepturilor?

Nimic nu e 100% garantat, dar un pas mare inainte e un pas mare inainte. Avem un angajament ferm, semnat si stampilat. Va trebui pus in practica. Abia dupa ce banii sunt pe card e 100%. 🙂

Așa trebuie acționat. Împreună suntem mai puternici.Fără ura,interesul este comun.

Oricum, sunt niste negociatori foarte buni daca au reusit sa ne amane vreo 7-8 luni, iar noi consideram ca am facut ,, un pas mare “… Practic, avem promisiuni ferme ca se va aplica legea si pentru noi… Cu siguranta, vor mai exista aceste ,, jonglerii financiare ” si intr-un viitor nu foarte indepartat…

Decizia e la Guvern nu la sindicate. Asa e. N-am castigat nimic. Am evitat doar pierderi. Chiar daca de luna asta se intra in normal. E totusi o reusita. Nu e putin lucru sa aducem 81 de milioane la buget si in buunarele colegilor nostri.

Știu că pe agenda de astăzi nu ați avut acest subiect, dar despre ceva modificări la OUG 59 /2017, se mai aude ceva?
Mulțumesc

S-a constituit acel grup de lucru pentru modificarea legii. Nu stiu insa care e stadiul. Am discutat recent cu ministrul muncii despre asta, dar si-a declinat competenta catre ministerele “de linie”, MApN, MAI, etc. Intre timp, in Parlament nu misca nimic.

Comments are closed.