Categories
sindicat

Sindicatele din penitenciare incheie un acord cu Guvernul privind plata drepturilor suspendate si restante

Ana Birchall: “Imi exprim regretul ca aceste probleme, desi erau cunoscute de multa vreme, si-au gasit rezolvarea abia acum.” (Ministerul Justitiei, 22 mai 2019)

Sindicatele din penitenciare recupereaza 81 de milioane pentru bugetul sistemului penitenciar

Ieri am recuperat 81 de milioane din bugetul sistemului penitenciar. N-am castigat, am evitat o pierdere. Guvernul a gresit, tot el a reparat. Sigur, de rezolvat sunt mai multe, dar ne-am concentrat pe urgente, urmand ca restul sa le reluam la nivel de Minister si ANP in perioada urmatoare.

Scurt istoric. Dupa 2 ani de proteste, FSANP reluase actiunile la 29 martie, iar noul ministru Birchall ne-a contactat telefonic si ne-a invitat la discutii la 31 aprilie, imediat dupe preluarea mandatului. Laudabil, ministrul a raspuns rapid la un mesaj si a cerut doar un termen scurt ca sa se familiarize cu problemele.

La 2 mai, asa cum agreasem, am transmis ministrului interimar Ana Birchall, o lista scurta pe vreo 7 pagini a problemelor lasate nerezolvate in mandatul precedent. In data de 8 mai am si avut o prima intalnire de dialog care a continuat cu alte doua sedinte de lucru, timp in care au si fost ceva proteste in strada.

La 22 mai, Guvernul ne confirma in scris ca va plati toate drepturile suspendate si restante in valoare de aproape 81 de milioane de lei si ca va constitui rapid un grup de lucru pentru deblocarea procedurilor de resurse umane.

Ministerul Justitiei recunoaste problemele din penitenciare si promoveaza dialogul

[visual-link-preview encoded=”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″]

Discutiile de la Palatul Victoria s-au finalizat cu acordul incheiat intre reprezentantii Guvernului Romaniei si cei ai sindicatelor privind plata drepturilor de natura salariala si de asistenta sociala a personalului din sistemul penitenciar in suma totala de 80.972 mii lei, in cadrul unui calendar de plati agreat de comun acord.

De asemenea, s-a agreat constituirea unui grup de lucru care sa analizeze si sa vina cu propuneri pentru modificarea si completarea legislatiei privind statutul si activitatea personalului din sistemul penitenciar, precum si continuarea unui dialog permanent.

La finalul intrevederii, ministrul justitiei, interimar, doamna vicepremier Ana Birchall, a declarat:

”Inca din momentul in care mi-au fost invederate problemele din sistemul penitenciar, nu numai ca am manifestat deschidere la un dialog constructiv si de buna-credinta, dar am aratat si determinare pentru a gasi solutii la problemele existente.

Ma bucur ca astazi am ajuns la un acord pentru implementarea solutiilor identificate.

Vreau sa multumesc tuturor reprezentantilor sindicatelor din sistemul penitenciar pentru excelenta colaborare de pana acum. Pana la urma, avem un interes comun, constand in rezolvarea problemelor existente in sistemul penitenciar.

Imi exprim regretul ca aceste probleme, desi erau cunoscute de multa vreme, si-au gasit rezolvarea abia acum.

Apreciez inca o data colaborarea cu reprezentantii sindicatelor din aceste ultime saptamani.

Vreau sa multumesc si ministrului finantelor publice, ministru interimar al fondurilor europene, domnul Eugen Teodorovici, pentru deschiderea manifestata si ajutorul acordat”. (Ministerul Justitiei, 22 mai 2019)

Problemele din penitenciare nu s-au terminat cu aceasta recuperare de buget

[visual-link-preview encoded=”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”]

Adresa FSANP Probleme Penit… by on Scribd

Ramane, asadar, de stabilit din punct de vedere tehnic cum se vor face cat mai rapid aceste plati pentru drepturile suspendate si cele restante, mai ramane de finalizat proiectul de act normativ care deblocheaza rapid procedurile de resurse umane, iar lista continua si problemele nu se incheie odata cu recuperarea celor 81 de milioane.

O victorie si asta pentru sindicate, dar e doar inceputul si mai sunt multe de facut. Pentru perioada urmatoare deja am cerut convocarea Comisiei mixte de dialog social, cadrul institutional care atunci cand functioneaza, asigura suport pentru luarea unor decizii care rezolva problemele din penitenciare. Mergem, asadar, mai departe. Urmatorul punct pe agenda, deblocarea procedurilor de resurse umane.

6 replies on “Sindicatele din penitenciare incheie un acord cu Guvernul privind plata drepturilor suspendate si restante”

Ok.foarte bine. Succes.
Să vedem fapte nu vorbe.
Sa vedem până la sfârșitul anului 2019 ,toate recuperărilor salariale și restantele angajaților din sistem
Mulțumesc.

Domnule președinte, aveți lista cu funcțiile disponibile pentru sesiunea de mutari?

Comments are closed.