Categories
sindicat

Orele suplimentare efectuate de catre personalul din penitenciare, in dezbatere publica

Proiectul de ordin al ministrului justitiei privind conditiile de acordare a majorarii de 75% din salariul de functie pentru munca suplimentara prestata peste programul normal de lucru de catre personalul din penitenciare a fost in dezbatere publica intr-un context ceva mai tensionat cu schimbari de ministru, planuri pe termen scurt si negocieri la Guvern. 

Mai jos observatiile FSANP, cu precizarea ca pe undeva pe la final proiectul mai avea si ceva prevederi referitoare la modificari domeniul salarizarii functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si din Ministerul Justitiei, adica acordarea majorarii de 50% pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale.

Proiect de Ordin| Referat de aprobare | Anexa 1 | Anexa 2 | Anexa 3 | Anexa 4 | Anexa 5 | Anunt dezbatere publică | Minuta dezbatere publica

Minuta dezbatere publica – Proiect ore suplimentare 2019 by FS ANP on Scribd

Orele suplimentare efectuate de angajatii din penitenciare, platite conform legii

Prima intrebare a fost legata de perioada reglementata prin art. 1 din proiectul de ordin, respectiv de ce ne-am referit la perioada 2019-2021, raspunsul fiind in sensul ca art. 34 alin. (2) si art. 35 din OUG nr. 114/2018 se refera la perioada respectiva, proiectul de ordin nefacand altceva decat sa preia dispozitiile legale. Eventual s-ar putea completa proiectul in sensul precizarii exprese ca se aplica incepand cu 1 ianuarie 2019.

De asemenea, s-a pus intrebarea de ce art. 1 alin. (2) face referire la durata normala a timpului de munca, aceasta fiind reglementata in Codul muncii. S-a mentionat de catre reprezentantii MJ ca este doar o simpla precizare, prin preluarea textului din Codul muncii.

Recuperarea orelor suplimentare nu trebuie sa afecteze siguranta locurilor de detinere

La alin. (3) al art. 1, s-a propus completarea cu sintagma ”fara afectarea sigurantei locurilor de detinere” sau ”in conditiie respectarii Regulamentului privind locurile de detinere”. MJ va analiza propunerea, dar a precizat ca mai degraba locul acestei completari ar fi la art. 10.

S-a explicat de catre FSANP ca sunt situatii in practica in care, din cauza recuperarilor, sunt reduse foarte mult efectivele de personal pentru misiuni, fiind situatii in care detinutii condamnati pe viata sunt escortati/supravegheati la spital de un singur agent.

FSANP considera ca art. 3 este neclar, cerandu-se sa explicam la ce se refera. MJ a explicat ca acest articol se refera de exemplu la medici care poate au o alta durata a programului de munca, la care se raporteaza  modul de calcul al orelor suplimentare (evident fara a se afecta regimul orelor suplimentare).

Sanctionarea muncii fortate, obligatorie in viziunea FSANP

La art. 6, s-a solicitat  completarea articolului in sensul ca sindicatul si angajatul refuza sa semneze in vederea efectuarii orelor suplimentare peste limita maxima prevazuta de lege, dar angajatorul dispune totusi efectuarea acestora, fiind programati in serviciu. In acest caz este vorba de 16 cazuri (16 penitenciare). Solutia pentru deblocare este sa se plateasca orele suplimentare.

MJ considera, la prima vedere, ca o astfel de completare a ordinului nu este posibila, deoarece ordinul doar preia dispozitiile legale, neputand adauga alte dispozitii in acest domeniu. S-a solicitat FSANP sa faca o propunere concreta, iar acesta a mentionat ca se poate eventual prevedea ca nerespectarea acestor dispozitii constituie abatere disciplinara sau abuz in serviciu. 

Procedura de plata a orelor suplimentare, de actualizat

La art. 7 – FSANP revine cu propunerea anterioara de a se pastra procedura existenta pentru alte tipuri de sporuri, adica unitatea sa isi estimeze mai intai necesarul de bani si apoi sa ii solicite. In cazul acestui ordin, se dau banii, iar unele unitati raman cu bani necheltuiti, in timp ce altele nu au suficienti. Daca mai intai s-ar face o estimare, s-ar reduce si numarul de opratiuni ce trebuie efectuate si s-ar evita aceasta redistribuire ulterioara.

O alta propunere a fost in sensul renuntarii la intocmirea fiselor individuale, iar banii sa se plateasca pe baza de pontaje care contin suficiente informatii pentru plata. In practica, apar diferente semnificative intre fisele individuale si pontaje.

La art. 11, nu se precizeaza ce se intampla daca se depaseste plafonul prevazut de lege de 3%. MJ a comunicat faptul ca, din informatiile de la ANP, nu se depaseste plafonul, acesta fiind stabilit pe buget centralizat ANP, dar se va verifica. FSANP sustine ca la Penitenciarul Severin s-a depasit acest plafon, dar nu se cunoaste daca se va suplimenta bugetul si daca orele se vor mai plati sau nu si cand. 

Proiectul inca mai contine prevederi pe care instanta le-a declarat ilegale

La art. 12 alin. (2) – se propune eliminarea alin. (2), fiind considerata ilegala interzicerea cumulului celor doua sporuri, dovada fiind faptul ca s-a castigat in instanta.

FSANP a mentionat ca nu este clar cand se face plata orelor suplimentare, MJ precizand ca art. 1 din ordin stabileste ca mai intai acestea se compenseaza cu timp liber  in termen de 60 de zile, si daca nu se compeneseaza, dupa expirarea celor 60 de zile, se platesc. Doar pentru orele prestate in week-end se compenseaza direct cu majorarea, deoarece legea nu prevede in cazul lor compensarea cu timp liber in termen de 60 de zile. FSANP a insistat sa se verifice acest aspect, MJ a mentionat ca va verifica. 

Procedurile care functioneaza la MJ trebuie sa fie aplicate si la ANP

FSANP a solicitat ca art. 16, daca va ramane in ordin, sa se aplice si in cazul personalului din penitenciare, nu doar la MJ. MJ a precizat ca propunerea este cunoscuta, atat de MJ, cat si de ANP, insa acest lucru ar insemna ca 12.000 de oameni sa faca cereri, ceea ce ar bloca sistemul. Dl. Dumitrascu a mentionat ca isi da seama ca aceasta va fi consecinta, dar nu i se pare normal sa fie diferente de procedura intre MJ si ANP.

Reprezentantii  MJ au precizat in final ca in legatura ca acest aspect, ca de altfel in legatura cu toate aspectele privind ordinul, ministrul justitiei va fi cel care va decide.

5 replies on “Orele suplimentare efectuate de catre personalul din penitenciare, in dezbatere publica”

Pana la urma,se mai platesc orele suplimentare de la inceputul anului sau nu? Daca da,sunt sanse sa se plateasca ceva pana la rectificare?

Da. ANP are ceva bani, va incepe sa plateasca inainte de rectificare. A si transmis o adresa in acest sens in unitati.

Bai Dobrica se poate mai ciulinule si fara tine. E chiar mai bine. Incep oamenii sa isi asume lucruri, apar norme noi, a disparut paranoia si neincrederea. Ce bine ca ai plecat! Ce bine este daca ramii vesnic plecat! Nenorocesti doar o unitate nu un intreg sistem.

Daca se spune că ANP dispune ceva bani,restanțele la NH și Echipament nu se plătesc acum in iunie?Orele suplimentare.care se plătesc sânt foarte puține.

Cel mai probabil restantele la norma de hran si echipament se vor plati dupa rectificare.

Comments are closed.