Categories
penitenciar

Virari de credite pentru plata drepturilor suspendate la penitenciare

Asa cum am mai informat, recent ANP a pregatit documentele necesare pentru virarea unor credite si pentru solicitarea de rectificare a bugetului sistemului penitenciar astfel incat sa inceapa plata drepturilor restante si suspendate.

Sa inceapa, pentru ca momentan nu sunt prea multe credite de virat de la alte articole, atat de prost buget ne-a lasat tuciuriul ala care s-a intors la Slobozia, dupa vreo 4 imputerniciri degeaba la ANP. Suntem, din pacate, singura institutie din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, care avem un deficit bugetar la salarii, si e nevoie de ceva creativitate sa rezolvam asta.

Adresa ANP 40242_29 05 2019 Virare Credite Iunie 2019 by FS ANP on Scribd

ANP confirma asadar ca a gasit ceva resurse ca sa inceapa sa plateasca din sumele restante, cam 55% din orele suplimentare efectuate si nerecuperate in ianuarie 2019. Nu e mult, dar e un inceput si e o dovada de buna credinta, mai ales ca rectificarea e asteptata in iulie si n-ar mai fi atat de mult pana cand suplimentarea cu 81 de milioane agreata de guvern cu sindicatele din penitenciare ar rezolva problema platii la zi a tututor drepturilor salariatilor.

55% din necesarul pentru orele suplimentare din ianuarie 2019 disponibil
55% din necesarul pentru orele suplimentare din ianuarie 2019 disponibil

ANP mai reaminteste Ministerului Justitiei si ca am primit doar 85% din bugetul solicitat pentru cheltuieli de salarii ceea ce face dificila trimestrializarea si platile efective in conditiile asigurarii drepturilor legale. Nu discutam de majorari, ci de drepturile legale. Lucru pe care-l uita unii care s-au indragostit retroactiv de umbra lui Toader la justitie. Niciodata nu n-a sprijinit cu nimic personalul din penitenciare si a sabotat cat a putut sistemul penitenciar.

85% din bugetul de salarii aprobat
85% din bugetul de salarii aprobat

Altfel, ca sa fie clar, ne trebuie cam 91 de milioane pe luna ca sa putem plati salariile si orele suplimentare dar asta n-ar ajunge si pentru reluarea platii majorarii pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale, ceea ce reprezinta un detaliu mai putin util in contextul in care ANP trebuie sa asigure resurse pentru plata tuturor drepturilor legale ale personalului din penitenciare. ltfel, excesul de detalii mai putin utile nu ajuta deloc la greutatea argumentelor.

Credite bugetare nedeschise 6.5 milioane lei
Credite bugetare nedeschise 6.5 milioane lei

In fine, ciudata referirea la probabilitatea statistica de a disponibiliza vreun milion prin virare de credite pentru a plati ore suplimentare, cu totii ne asteptam sa fie o estimare pe baza unor cheltuieli istorice usor de calculat si nu la o probabilitate statistica, dar – cel mai probabil – asa i-a iesit autorului formularea, si cum nimeni nu e atent la text dupa atatea cifre scapa. Important e ca ne mai trebuie cam de 3 ori pe atata ca sa platim doar orele suplimentare, pana la rectificare.

Disponibilizarea unor sume pe fondul garantiei rectificarii bugetare
Disponibilizarea unor sume pe fondul garantiei rectificarii bugetare

Si pentru ca tot am discutat despre rectificare, ANP reaminteste ordonatorului de credite ca exista un acord intre guvern si sindicatele din penitenciare pentru rectificarea pozitiva a bugetului cu cele 81 de milioane care ar acoperi cam tot ce e nevoie pentru a fi asigurate drepturile legale, unele deja suspendate din lipsa de buget: ore suplimentare, deconturi pentru servicii turistice, majorari pentru misiuni speciale si lucrari de exceptie, plata sentintelor ori angajarea absolventilor institutiilor de invatamant.

Solicitare suplimentare buget
Solicitare suplimentare buget

In concluzie, lucrurile se misca chiar daca se mai demonstreaza inca o data ca e extrem de greu sa reparam prostia si indolenta, in acest caz a repatriatului din zona Fierbinti – Dridu – Slobozia. Asta trebuie reamintit chiar daca unii ne indeamna entuziast sa uitam si sa mergem inainte. Sigur, asa e sanatos, dar e si pagubos. Nu de alta, dar mai sunt inca dobrici in sistemul penitenciar si toti cred in prostia lor ca merita sa imparateasca.