Categories
justitie

Deblocarea procedurilor de resurse umane din penitenciare, chestiune de vointa politica

Deblocarea procedurilor de resurse umane si implicit a Statutului politistului de penitenciare tine de vointa politica. Ar fi, deci, cazul sa notam ca in 2 saptamani nu s-a deblocat nimic in materie de resurse umane in sistemul penitenciar si ca se apropie vacanta parlamentara.

Sigur, dupa alegeri, sanse sunt sa nu mai fie graba si nici ca jocul ala de-a supararea in sincron cu rezolvarea prieteneasca a problemelor create de un proaspat indezirabil nu mai e util. Pana la urma, sa nu unitam ca problemele pe care le are de rezolvat actuala guvernare sunt cele create de catre, da asa e, actuala guvernare.

Grupul de lucru pentru deblocarea procedurilor de resurse umane, in asteptare

Pentru ca tot primim intrebari pe aceasta tema, amintim ca acum 2 saptamani ministrul Justitiei s-a angajat sa rezolve si problema extrem de spinoasa a debolocarii procedurilor de resurse umane. La o prima discutie, n-a agreat idea unei ordonante de urgenta considerand ca inca una pe domeniul Justitie ar fi un subiect sensibil.

Declaratii Ana Birchall - rezultate intalnire Guvern 22 mai 2019
Declaratii Ana Birchall – rezultate intalnire Guvern 22 mai 2019

Ar fi urmat, deci, sa constituim rapid un grup de lucru care sa agreeze ultimele modificari la Proiectul care se afla deja in procedura legislativa de ceva timp si care nu se mai finalizeaza, desi la alte institutii din sectorul de aparare ordine publica si siguranta nationala, modificari similare au trecut in cateva zile si sunt deja puse in aplicare.

Plata rata credit ipotecar (MAI)
Plata rata credit ipotecar (MAI)

Drepturile angajatilor din penitenciare, in asteptarea unor decizii

Dincolo de schimbarea de denumire si deblocarea procedurilor de resurse umane, un subiect fierbinte este posibilitatea acordarii sprijinului pentru cumpararea sau construirea unei locuinte ori pentru transformarea decontului pentru chirie in rata la un credit ipotecar. La toate celelalte institutii din sector angajatii beneficiaza de aceste drepturi, doar angajatii din penitenciare mai au de asteptat.

Proiect de lege privind Statutul politistilor de penitenciare
Proiect de lege privind Statutul politistilor de penitenciare

Proiectul de Statut al politistilor de penitenciare, desi in procedura de urgenta la Senat, zace de mai bine de 6 luni in nelucrare in asteptarea unei forme finale si a avizului de la Comisia juridica din Camera Deputatilor, fara vreo explicatie oficiala, desi ne-am facut datoria si am interpelat onorabila Comisie in legatura cu motivele intarzierii.

Solicitare-FSANP-Constituire-Grup-de-Lucru-MJ-deblocare-proceduri-de-resurse-umane
Solicitare-FSANP-Constituire-Grup-de-Lucru-MJ-deblocare-proceduri-de-resurse-umane

Am mai spus-o, o repetam, pentru a nu ajunge in neplacuta situatie de a constata ca avem probleme demult cunoscute si nerezolvate, am amintit Ministerului Justitiei ca timpul trece si trece inutil, mai ales ca  de cateva zile nu mai avem nici secretar de stat la justitie care sa raspunda direct de penitenciare. Ceea ce inseamna ca lucrurile risca sa treneze, iar asta nu-i deloc acceptabil.

3 replies on “Deblocarea procedurilor de resurse umane din penitenciare, chestiune de vointa politica”

Sa dai din gura și sa promiți, e ușor, asta fac politicienii de când se știu, asta face și madam Birchall. Nu ii e greu sa “latre”. Asa și pe hârtie, avem mii de km de autostrada, cu partea practica e mai greu.
Nu ar fi trebui oprite protestele, doar pentru ca a promis ceva.

Comments are closed.