Statutul politistilor de penitenciare, promovat dupa metoda Florin Iordache
penitenciar

Statutul politistilor de penitenciare promovat prin metoda Florin Iordache

Florin Iordache, vicepresedintele Camerei Deputatilor, intentioneaza sa promoveze Statutul politistilor de penitenciare intr-o forma care nu rezolva problemele de constitutionalitate legate de concursuri si evaluari. Se lucreaza repede, asta e bine. Rau e ca nu se lucreaza foarte bine.

Statutul politistilor de penitenciare, discutat cu reprezentantii ministrului Justitiei la grupul social-democrat

Dupa cum anuntam, alertati de subita trecere in procedura de urgenta, lucrurile se misca cu PL-x nr. 723/2018 – statutul politistilor de penitenciare. Ieri, 12 iunie 2019, la Camera Deputatilor a avut loc o intalnire intre reprezentanti ai Ministerului Justitiei si reprezentanti ai grupului parlamentar PSD, printre care si Florin Iordache – vicepresedinte al Camerei Deputatilor. La acest link, pentru cei interesati, documentul pe care s-a discutat.

O trecere rapida in revista a amendamentelor care mai sunt in discutie arata ca inca exista riscul pentru pastrarea discriminarilor la promovare pentru agenti si a interdictiei pentru ofiteri de a mai ocupa functii de conducere in sindicat si, in mod cert, nu se rezolva problemele de constitutionalitate referitoare la concursuri si procedura de evaluare, in plan fiind promovarea unui OUG imediat dupa aprobarea acestui proiect de lege, candva saptamana viitoare.

Florin Iordache propune finalizarea proiectului fara rezolvarea problemelor de constitutionalitate

Ieri, 12 iunie 2019, s-a discutat si pe amendamente si au participat si sindicate, insa FSANP n-a fost nici informata si nici invitata de catre grupul PSD. Nu-i problema, recent s-a vazut ca atitudinea asta costa, si important e sa avem un statut bun care eventual sa nu mai semene din ce in ce mai mult cu o alta carpeala care va mai trebui sa primeasca ceva petice printr-o ordonanta de urgenta, pe care intelegem ca, mai nou, ministrul Justitiei ar accepta-o.

Tot ieri, insa, ministrul Justitiei m-a asigurat ca se va tine de promisiune si ca vom putea promova acele amendamente care ii ajuta pe angajatii din penitenciare. Ceea ce si sper sa se intample, desi amendamentele de mai sus si modul de lucru ma indeamna sa nu fiu extrem de optimist in ceea ce priveste intentiile celor care pana acum ne-au tot taiat, inghetat, suspendat si amanat, desi ne-au promis cu totul altceva.

10 thoughts on “Statutul politistilor de penitenciare promovat prin metoda Florin Iordache

 1. Domnule Dumitrascu , ce se mai aude de cele doua OUG-uri 57 si 59 care au plafonat pensiile militare la pensia neta si exista discriminari intre cei care s-au pensionat inainte de 15.09.2017 si cei de dupa, sindicatele ar trebui sa se gandeasca la o solutie pe care sa o propuna MJ, MAI si MApN.Trebuie sa va ganditi si la cei care au facut parte din structurile militarizate si au iesit la pensie, vor urma si alte generatii de pensionari si nu este corect ca la munca egala, sa fie pensii diminuate cu 30 %.Propuneti revenirea la varianta initiala a legii si introducerea impozitarii graduale. Pensionarii de dupa 15.09.2017 au primit degeaba semnele onorifice , nu au produs efecte nici in timpul activitatii si nici la pensie, ca sa nu mai zic despre pensia suplimentara.In speranta ca pensionarii nu vor fi uitati , va urez succes, cu stima.

  1. Am retransmis solutia noastra celor in drept acum 2 zile. Pe scurt, abrogarea celor 2 OUG si in niciun caz referiri la pensiile militare intr-o lege privind pensiile speciale.

   1. Va multumesc pentru raspuns , va urmaresc cu atentie pe site si in emisiunile televizate, cu stima.

 2. Pe mai. gov . ro la sectiunea cariera / anunțuri – văd acolo că funcțiile de sef serviciu se pot ocupa din randul ofiterilor de politie.
  ”Ministerul Afacerilor Interne scoate la concurs, în vederea încadrării prin recrutare din sursă internă, din rândul ofiţerilor de poliţie, absolvenţi de studii superioare…pentru functia de șef serviciu… (conducere)”
  Iar noi, lucrătorii de penitenciare, viitori politiști de penitenciare, punem in statut aceiași condiție în ceea ce priveste ocuparea unei functii, nu ?
  Sau e discriminatoriu pentru personalul din penitenciare și pentru personalul din ministerul de interne nu? Aveti vreo informatie legata de faptul ca cei de la MAI considera discriminare accederea treptata din agent – ofiter executie – ofiter conducere, dacă nu, îmi puteți explica de ce la ei e așa și la noi nu?
  Eu cand ma uit la MAI vad un pic mai mult profesionalism…
  Astept cu interes raspunsul dvs.

  1. Noi credem in competitia libera. Unii cred in competitia pe culoare rezervate. Chestiune de perspectiva. In ceea ce priveste profesionalismul, am avut onoarea sa lucrez la ambele institutii si va pot garanta ca profesionalismul e democratic impartit.

 3. Sa nu avem surprize pe repede inainte si la legea pensiilor militare (2)la nr.
  In nemernicia lor care ii caracterizeaza ne putem astepta la orice.
  Stima.

 4. Domnule Dumitrascu proiectul cu mărirea vârstei de pensionare la 50 ani va fi votat anul acesta?Ce părere aveți?

  1. Nu cred ca va trece. Si-a atins insa scopul de a speria pe totata lumea.

 5. Eu zic sa se gandeasca bine.Toate condițiile absolut aberante (sunt multe dar dau un singur exemplu vechime in COMPARTIMENT,auziti asa ceva, compartimentul ala de 2 oameni,unde se ia prin rotatie 50 la suta) prin care se restrânge evoluția in cariera vor cadea la primul control de constitutionalitate.Si ar mai fi ceva…trebuie sa o spun. vechimea intr o functie de conducere constituie deja un avantaj, dar nicidecum nu trebuie sa fie o condiție de excludere a participării la concurs, indiferent de functie. Sunt fosti agenti care conduc unitati penitenciare de ani de zile si o fac foarte bine. Am avut colegi (si ofiteri dar si agenti!!) care au luat examenul la magistratura.Majoritatea nu ar fi indeplinit conditia de PARTICIPARE pt funcția de director adjunct sau director. Si niciunul dintre ei nu avea nici functie de conducere, nici nu a fost împuternicit, erau practic niste anonimi in maretul sistem penitenciar. Progresul nu se naste prin eliminarea competitiei, ci tocmai prin stimularea ei.

Comments are closed.