Categories
penitenciar

ANP, masuri impotriva recompensarii detinutilor care comit agresiuni prin relaxarea regimului de detentie

Aproape surprinzator daca luam in calcul trecutul recent, ANP raspunde ceva mai la obiect la o noua solicitare a FSANP referitoare la implementarea unui plan de actiune pentru prevenirea si combaterea agresiunilor impotriva personalului. Sigur, daca masurile indicate s-ar si pune in aplicare si ar si reusi s-ar elimina doar una dintre cauze, dar ar fi un pas.

ANP, 4 pasi pentru prevenirea recompensarii detinutilor care agreseaza angajatii sistemului penitenciar

Ar fi un castig daca adresa de mai jos ar insemna un pas catre reintoarcerea la un normal in care disfunctionalitatile sunt luate in serios si, la un moment dat, apar si masuri de remediere. Sigur, nu ne asteptam la minuni, dar problemele de sistem trebuie abordate ca atare si rezolvate. In cazul de fata, incurajarea agresiunilor la adresa angajatilor din penitenciare prin proceduri institutionale pe care detinutii problema le exploateaza abil.

Raspuns ANP persoana condamnata BM
Raspuns ANP persoana condamnata BM

Orice procedura pusa in practica de oameni implica un oarecare grad de subiectivism, dar acordarea unei suspecte clemente unui detinut la care se vede clar in dosar ca are un comportament agresiv la adresa personalului din penitenciare pentru care a fost sanctionat si penal si disciplinar e greu de inteles si acceptat. Cei care fac asta dovedesc o lipsa de respect pentru proprii colegi, iar institutional dovedim ca nu suntem capabili sa ne protejam.

Solicitare FSANP Masuri prevenire ultraje update
Solicitare FSANP Masuri prevenire ultraje update

FSANP, propuneri repetate privind sanctionarea cu severitate a ultrajelor la adresa personalului din penitenciare

De apreciat ca, de aceasta data, ANP indica cel putin 4 actiuni pe care le va pune in practica in perioada urmatoare, eliminarea subiectivitatii din activitatea comisiilor de individualizare, verificarea periodica a modului in care comisiile resepecta conditiile legale privind individualizarea si schimbarea regimurilor de executare, monitorizarea activitatii curente a acestor comisii, dar si posibilitatea ca activarea mecanismului de protectie a personalului din penitenciare sa fie mai prompta.

Adresa FSANP forma agravanta infractiune ultraj
Adresa FSANP forma agravanta infractiune ultraj

Sigur, mai sunt multe de facut, si, pentru acest motiv, am si tot revenit cu propunerea ca infractiunea de ultraj la adresa personalului din penitenciare sa beneficieze de acelasi tratament juridic ca si ultrajele impotriva politistilor si jandarmilor. O vreme s-a opus Ministerul Justitiei, poate ca, in cele din urma, reprezentantii acestei institutii vor intelege ca protectia celor care lucreaza in penitenciare este doar un act de normalitate.

6 replies on “ANP, masuri impotriva recompensarii detinutilor care comit agresiuni prin relaxarea regimului de detentie”

Masuri generale si timide…banalitati solemne. Masuri inseamna nume si prenume la vinovati si angajarea raspunderii legale inclusiv penale. In rest spor la mangaierea pe crestet a banditilor cu chipiu de la Vaslui care la randul lor ii mangaie pe crestet pe detinutii care i-au agresat pe colegii nostri in alte unitati. Vlad Tepes va mai vindeca fiindca ANP-ul e doar un boier pisat pe el de frica si ipocrizie. Palavre maxim, fapte ioc la ANP-ul ala plin de putoi aroganti si de batranoci speriati de muste.

Sunt multe situatii in care detinutilor li s-au intocmit rapoarte de incident,le contesta in mod repetat,conform legii ,de altfel, si pana la ramanerea definitiva,acestia beneficiaza de prezumtia de nevinovatie ,si obtin trecerea intr-un regim mai bland,includiv recompense(vizita intima…etc).Problema este alta-inclusiv magistratii-cel de supraveghere sau cel de la judecatorie,doresc probe irefutabile,(gen inregistrari video),ca si cand ei,detinutii ,sunt investiti cu exercitiul autoritatii publice,iar afirmatiile lor trebuiesc probate sau infirmate de noi ,guardienii, …. cu dovezi. Maimult,comparativ cu alte institutii investite cu aceasta prerogativa,noi,guardienii, avem un deficit-in fata organelor de ancheta,de cercetare si urmarire penala-trebuie sa probam sau sa infirmam toate vorbele detinutului,astfel riscam sa nu-l convingem pe magistrat de buna credinta ,corectitudinea si legalitatea actelor noastre si sa planeze o suspiciune .Atunci,te intrebi, cine executa pedeapsa, si, din cauza legilor proaste,guardianul nu este cumva un nefericit,care ia o solda,aruncat in cusca cu lei,pentru a dovedi omenirii ca romanica este o tara buna,si care dupa etapa cu cainii bagabonti,orfelinatele… a rezolvat curat,in cel mai democratic si unic stil romanesc problema inchisorilor, a drepturilor si libertatilor cetatenesti(liberi si privati de libertate). Chiar dvs ,dle presedinte Dumitrascu aveati un articol in care spuneati ca e mai bine sa fii detinut decat gardian(asa zic eu la meseria asta nobila).Pana vom intelege ca romanica nu este Suedia,Danemarca…etc , mai e mult de scris. Poate cineva va intelege ca victimele vor trebui mai intai sa primeasca reparatii,apoi guardienii si poate cei care trebuie sa plateasca sunt….vinovatii.
“Da Doamne viata!
Da Doamne dor!
Si asculta ruga
Oamenilor!”(regretatta Laura Stoica,Da,Doamne)

Bati campii bai baiatule! Aici e vorba de un detinut condamnat pentru ultraj si amenintare la un coleg de-al nostru in timpul executarii pedepsei si pe care militienii desavarsiti in prostie si complicitate cu infractorii de la Penitenciarul Vaslui l-au scos la regim deschis dupa ce tocmai fusese transferat de la Braila pentru rafuieli interlope si era plin de rapoarte de incident. Asta dupa ce cufuritii de la Gherla l-au scos la semideschis si l-au mangaiat la randul lor pe crestet asa cum fac cu toti infractorii si interlopii…e traditie deja la Gherla…puscaria e scapata de sub control…a decazut in ultimul hal in ultimii ani…somn usor ANP!!!

Ce bine ar fi daca nea Vasile de la Vaslui nu s-ar preocupa atat de mult de domnita Marcela si s-ar apleca mai mult asupra adevaratelor probleme din sistem. N-ai cu cine ma, n-ai cu cine!

Comments are closed.