Categories
sindicat

Prezentul ministerial, viitor in asteptare

Ieri ne-am aflat in neplacuta situatie de a o contrazice pe Ana Birchall, care a dat un comunicat de presa prin care se autocita spunand ca lucratorii din penitenciare isi primesc drepturile salariale. La timpul prezent nu la viitorul optimist.

Ceea ce, momentan, nu e deloc adevarat si am tot explicat de ce promisiunile nu sunt fapte pana cand nu se realizeaza. N-avem nici rectificare si nici grup de lucru pe deblocarea procedurilor de resurse umane asa cum ne-am inteles acum o luna. Si-a trecut o luna.

Dimpotriva, lucratorii din penitenciare NU isi primesc drepturile salariale

Plata orelor suplimentare este inca suspendata, iar ordinul ministrului este aprobat cu intarziere si contine prevederi ilegale si discriminatorii.

Referitor la comunicatul Ministerului Justitiei, Ana Birchall: Lucratorii din penitenciare isi primesc drepturile salariale, transmis astazi 20 iunie 2019 catre mass-media facem, cu toata consideratia, urmatoarele precizari:

  1. Fundamentul acordarii dreptului la plata orelor suplimentare este Legea cadru a salarizarii personalului bugetar. Ordinul 2588/2019 la care se face referire in comunicat, nu creaza baza legala asa cum in mod eronat se afirma, acesta fiind in realitate aprobat cu o intarziere de peste 6 luni;
  2. Actul normativ amintit include o prevedere care a fost declarata ilegala (Hotarare Tribunal Bucuresti 1341/2019) de catre instanta de judecata de fond, fiind preluata in aceeasi forma din proiectul anterior, in pofida observatiilor transmise de catre FSANP in procedura de transparenta decizionala.
  3. Ordinul ministrul Justitiei introduce o procedura discriminatorie fata de angajatii din penitenciare la acordarea majorarii pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale, personalul din aparatul Ministerului Justitiei putand sa ceara direct majorarea, spre deosebire de angajatii din penitenciare care trebuie sa fie propusi.
  4. Plata orelor suplimentare este inca suspendata din lipsa bugetului pentru anul in curs, iar plata celor peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate nici macar nu a fost luata in discutie, nefiind considerata probabil o problema urgenta.

Regretabil, dar ordinul semnat de ministrul Ana Birchall este departe de a fi expresia unei promisiuni respectate, acesta fiind aprobat cu intarziere, cu ignorarea unor vicii de legalitate si cu introducerea unor prevederi discriminatorii pentru personalul care lucreaza in penitenciare raportat la personalul din aparatul de lucru al Ministerului Justitiei, in realitate plata fiind suspendata din lipsa resurselor financiare.

***

Pentru conformitate, comunicatul Ministerului Justitiei:

Ana Birchall: Lucratorii din penitenciare isi primesc drepturile salariale

Ordinul Ministrului Justitiei pentru plata orelor suplimentare de care vor beneficia toti angajatii din sistemul penitenciar a intrat in vigoare, in 19 iunie 2019, prin publicarea in Monitorul Oficial.

Prin acest ordin, se creeaza baza legala pentru plata majorarii de 75% din salariul de functie pentru munca suplimentara prestata in perioada 2019-2021 peste programul normal de lucru de catre functionarii publici cu statut special din sistemul penitenciar si din Ministerul Justitiei. De asemenea, se continua acordarea majorarii pentru lucrari de exceptie sau misiuni speciale categoriilor de personal mentionate mai sus si in anul 2019.

In acest fel, se indeplineste una dintre promisiunile pe care Guvernul Romaniei si le-a asumat, prin ministrul justitiei, inca de la inceputul discutiilor purtate cu reprezentantii sindicatelor din sistemul penitenciar.

Ana Birchall: Multumesc, cu aceasta ocazie, reprezentantilor sindicatelor din sistemul penitenciar  pentru modul onest in care au participat la un dialog constructiv, in scopul identificarii solutiilor care sa deblocheze o situatie ce trena din pacate de foarte mult timp, iar angajatii sa isi primeasca aceste drepturi salariale. Guvernul Romaniei isi indeplineste astfel o promisiune facuta lucratorilor din sistemul penitenciar.

***

Documente utile

***

Mass-media despre penitenciare, justitie si sindicate – 21 iunie 2019

Reprezentanti din justitia eruropeana si americana tin sa aiba o opinie despre justitia romaneasca, postdragnista in vreme ce detinutii romani cu staif si fara isi vad de-ale lor in aceleasi puscarii nemodernizate, dar purtatoare de beneficii de recurs compensatoriu.

2 replies on “Prezentul ministerial, viitor in asteptare”

D-le presedinte de sindicat,sa intelegem ca sunt deja dubii,in a se respecta intelegerea dintre sindicate si minister? Nu intelegem, la ce se mai dau doar 55% din plata orelor suplimentare pe luna ianuarie,chiar nu se puteau platii in totalitate?Mai bine nu se mai oboseau si lasau totul la rectificare . Atata praf in ochi,bataie de joc si minciuni ,nu am vazut in viata mea ! A …. buna vointa mai au ministerul si anp-ul !

Sa spunem ca entuziasmul de dinainte de alegeri trebuie reamintit partii guvernamentale si la momemntul punerii in practica. Era evident ca, pana la rectificare, vor fi putini bani, iar aceasta suma care a fost redistribuita catre plata orelor suplimentare este doar un semn ca ANP recunoaste o datorie catre personal.

Comments are closed.