73 thoughts on “Statutul polițiștilor de penitenciare, aprobat

 1. Cum adica functiile de executa se ocupa din cadrul aceleiasi categorii? Adica ca agent nu poti ocupa functie de executie prrevazuta cu grad de ofiter?

  1. E o pozibilaconfuzie asupra careia am tot attras atentia. ANP pretinde ca nu incurca agentii la trecerea in categorie sau la ocuparea altor functii din categoria ofiterilor.

   1. noi avem incredere in ceea ce zic ei verbal ?
    cine poate garanta asta,formularea contrazice…

    1. Nici noi nu avem incredere, dar observatiile FSANP pe aceasta tema au fost respinse. Le-am trimis de mai multe ori incepand cu finalul anului 2018.

 2. Buna ziua,dle presedinte!e necesar existenta unui contract de închiriere prealabil cumpărării în rate?sau acest drept derivă după publicarea în monitorul oficial,fără a fi nevoie de închiriere?Multumesc!!!

  1. Legea noua spune ca trebuie sa indepliniti conditiile de acordare a compensatiei pentru chirie. Nu spune ca trebuie sa aveti ceva inchiriat.

 3. Referitor la plata ratei pentru achizitionarea de locuinta, eu daca imi construiesc o casa, pot beneficia cumva de aceasta facilitate ?Am un teren pe care am inceput sa imi construiesc casa, terenul e cumparat prin credit ipotecar…

  1. Este o alta prevedere legala, cea referitoare la sprijin. Sunt 2 chestiuni diferite.

 4. Si cei care deja au un credit ipotecar in derulare,anterior acestuia primind chirie,mai fac obiectul ?

  1. Li se aplica prevederea existenta referitoare la sprijin. Exista un proiect de HG de aplicare, sprijinul propus jumatate din salariul minim brut pe economie.

 5. Art.98. – (1) Funcţiile de execuţie vacante din poliţia penitenciară se pot ocupa prin concurs, dintre agenţii şi ofiţerii în activitate, din cadrul aceleiaşi categorii.
  la ce se refera ?
  din cadrul aceleiasi categorii?
  va multumesc anticipat

  1. E o observatie pe care noi am tot facut-o inca de cand proiectul era proiect. Am si trimis amendamente. ANP sustine ca nu incurca promovarea agentilor.

 6. Buna ziua. Eu am achizitionat prin prima casa anul trecut un apartament, credit 30 de ani, o sa beneficiez si eu de ajutor in conditiile astea? Va multumesc!

  1. Vi se aplica prevederea existenta referitoare la sprijin. Exista un proiect de HG de aplicare, sprijinul propus jumatate din salariul minim brut pe economie.

 7. Casa poate fi cumparata si in alta localitate ?,legea nu specifica sa fie acolo unde iti desfasori activitatea si nici in limita aia de 70 km.

  1. Aparent se aplica aceleasi reguli ca si pentru vocatia la chirie. Daca vocatie la compensatie de chirie nu avem la Baia Mare in conditiile in care lucram la Poarta Alba, ci maxim la Constanta sau in limita celor 70 de km.

 8. Domnule Dumitrașcu dacă eu am încheiat luna trecuta un contract de închiriere și la o zi după am cumpărat un imobil cu credit ipotecar pot beneficia de ajutor? Mulțumesc

  1. Dupa interpretarea subsemnatului nu, contractul fiind anterior aparitiei dreptului referitor la transforamrea compensatiei in rata.

 9. Daca iti iei apartament in alta localitate in limita celor 70 km, comuti chiria cu plata ratelor, ai dreptul la decontarea transportului la locul de munca? Imi cer scuze dar nu am apucat sa ma uit pe proiect

 10. Atunci cel care lucreaza la Poarta Alba si nu primeste transferul la Baia Mare nu isi poate cumpara o locuinta in Baia Mare, el incadrandu-se la chirie la Poarta Alba ,trebuie sa astepte ani de zile pana la transfer?

   1. Eu am inteles ca vrea si chirie la Poarta Alba si ajutor de locuinta la Baia Mare.Pe unii nu-i satura dracu’ .

 11. Pai atunci limita de km nu isi avea rostul pt ca mai mult incurca…inaintea statutului nu era cu limita, inca un minus…

 12. Buna ziua
  Locuinta o voi achizitiona in luna august-septembrie 2019 in Bragadiru-Ilfov 5 km de penitenciarul Rahova unde lucrez, creditul bancar va fi facut de sotie, iar cu contract de chirie locuiesc in Bucuresti de peste 5 ani.
  Intrebarile sunt:
  1.se pot deconta banii de rata daca locuinta este achizitionata in alta localitate nu unde a fost contractul de chirie?
  2.imprumutul bancar trebuie sa fie si pe numele meu sau este ok si sotia.
  Multumesc!

 13. Dragi colegi, haideti sa rasfoim, macar, statutul si sa ridicam probleme cu referire la toate aspectele noi aparute, pe cat posibil. Daca din 50 de comentarii, 49 sunt cu referire la situatia locativa, inseamna ca Statutul este foarte bun, aproape perfect, numai la partea cu chiria in plata e o mica problema. Este clar ca actul normativ nu este perfect, dar haideti sa incercam, macar, sa sistematizam observatiile.

  1. Statutul nu e deloc o stralucire, dar chestiunea cu locuintele e de extrem inters. Aveti dreptate. Trebuie citit cu atentie.

 14. Domnule Dumitrașcu cei care au ieșit la pensie mai au dreptul la salariile compensatorii?

  1. De cand au fost suspendate in guvernarea Base-Boc acestea nu se mai acorda. Sunt actiuni in acest sens in instanta insa rezultatele nu sunt foarte bune.

 15. Ajutorul pentru locuinta- achizitie, construire,chirie- ar trebui sa fie o suma fixa pentru toti.Asa dispar discrepantele si discutiile inutile.Nevoia de locuit e la fel indiferent daca esti agent, ofiter sau salariat civil.

  1. Asa este si in proiect in legatura cu ajutorul: jumatate din salariul mediu brut pe economie. La noua prevedere intr-adevar se pastreaza problema de la decontarea pentru chirie.

  2. Greșit, Rudolf ! Dacă tu nu ești egal in clasa socială cu mine, n-ai cum sa ai pretenții, ca, in viața, sa ai acces la aceleași condiții ca mine . Pe bune, este ca și cum mi-ai spune ca femeia de serviciu trebuie sa locuiască in aceleași condiții ca un medic, cercetător, profesor, etc .

   1. Vezi sa nu te lovesti “specialule”.Cred ca esti unul care spune :la mine la puscarie si ai impresii de stapan de sclavi.

    1. dl. Dumitrascu as dori sa va intreb si eu ceva! nu stiu ce anume acum, dar o sa ma gandesc! nu este legat de puscarie acolo vad ca dati la toti raspunsul . Eu vreau sa va intreb ceva la care sa nu puteti raspunde! caprea raspundeti la toti! darapropo, cei de pe aici nu au sindicate in unitati de va intreaba pe dvs? sau vor moaca raspunsurile/

 16. ce inseamna mai exact? suntem conditionati exact in localitatea in cauza?
  Art.109.- (1) Poliţiştii de penitenciare vor fi sprijiniţi în
  construirea sau cumpărarea, o singură dată în timpul carierei
  profesionale, a unei locuinţe proprietate personală, în localitatea
  în care îşi are sediul unitatea la care sunt încadraţi, din fondurile
  Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau alte fonduri
  guvernamentale, în condiţiile legii.

   1. Mai concret domnule presedinte,am citit tot articolul si nu vad exact unde scrie concret in acest articol altceva decat ceea ce am prezentat mai sus…
    Poate raspundeti dvs exact la intrebare…

 17. Un efect secundar al transformarii compensatiei chiriei in rata la credit, la achizitionarea unei locinte si deloc de neglijat, este faptul ca se diminueaza migratia personalului de la o unitate la alta ( mutari), fapt care in prezent creeaza unor unitati ( cele de la care se solicita plecari) mari dificultati in asigurarea personalului pe posturi si implicit la perturbarea activitatii si obtinerea unor rezultate nefavorabile , la nivel de unitate.

  1. In acest caz se aplica prevederea existenta referitoare la sprijin. Exista un proiect de HG de aplicare, sprijinul propus jumatate din salariul minim brut pe economie.

   1. Si eu sunt in aceeasi situatie ca domnul. Daca creditul ipotecar este pe numele sotului, iar eu sunt coplatitor si automat copropietar, pot beneficia de acest sprijin? Va multumesc anticipat!

 18. Multumesc frumos ptr promptitudine! Sunt angajat din 2004, creditul ipotecar il am din 2005…mai am 8 ani la el…asta inseamna ca o sa beneficiez de un sprijin de cand intra in vigoare si pana la final? Imi vine greu sa cred asta, ar fi prea frumos! Mentionez ca mai am o proprietate pe numele meu, achizitionata anul trecut. Multumesc frumos!

  1. Da. Pentru 15 ani era propunerea in HG-ul pentru aplicarea legii, dar nu mai mult de pensie.

 19. Cand va intra Statutul in vigoare,se vor schimba tinuta,insemnele,legitimatia de serviciu?

 20. Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcționarilor publici cu statut special din Administrația Națională a Penitenciarelor
  Corpul agenților de penitenciare:
  a) agent șef principal de penitenciare;
  b) agent șef de penitenciare;
  c) agent șef adjunct de penitenciare;
  d) agent principal de penitenciare;
  e) agent de penitenciare.
  Statutul Politistului de Penitenciar
  B. Categoria agenţilor de poliţie penitenciară:
  a) agent şef de poliţie penitenciară 4 ani;
  b) agent şef adjunct de poliţie penitenciară 4 ani;
  c) agent principal de poliţie penitenciară 4 ani;
  d) agent de poliţie penitenciară 4 ani.
  Oare dispare gradul de asp. sau e o eroare?

  1. Nu s-a renunțat la gradul de agent șef principal, așa cum nu s-a renunțat nici la cel de chestor șef: Dacă citiți cu ATENȚIE textul ÎN ÎNTREGIME, veți observa că acesta se referă la stagiul minim in grad. Nu se poate prevedea un stagiu minim pentru ultimul grad, această perioafă fiind NEDETERMINATĂ. Eventual puteți trece la subinspector și, așa mai departe, până la chestor șef!:)

 21. D-le Dumitrascu,

  Daca activam in cadrul ANP(adica in Bucuresti) putem cumpara un imobil in Ilfov: Bragadiru,Popesti,comuna Berceni) ?
  Sau suntem conditionati sa fie in lacalitatea unde suntem incadrati?

   1. Care prevedere din articol sustine ceea ce ati spus dvs(asta fiind si raspunsul pe care doream sa il primesc?
    Ne-am fript de atatea ori,incat suflam si pe inghetata 🙂

 22. Articolul din lege care spune ca cei care au vocatie la decontul de chirie pot folosi aceasta suma pentru plata ratelor. Il aveti mai sus. (Art 109 alin 9)

 23. Daca rata bancara va depasi valoarea contractului de chirie, dar rata se va incadra in 50% din salariul lunar net ce voi primi valoarea ratei sau valoarea contractului de chirie? Exemplu:contractul este acum 1.200 lei lunar, iar rata la banca va fi de 1.500 lei/ luna ce suma vo primi?

 24. Ptr. D.A
  Veti primi 1200 lei / luna , adica compensatia chiriei, nu a ratei la credit. In lege spune, ca se compenseaza chiria cu rata , integral sau partal. Adica , daca chiria este egala cu rata la credit se compenseaza integral, dc rata la credit este mai mare decat chiria se compenseaza rata pana la nivelul chiriei, diferenta pana la nivelul ratei, se achita din veniturile personale.

 25. nu am beneficiat de chirie niciodata ,am luat de 2 in 2017 ani un apartament prin credit ipotecar ,nu e nici o pb sa inteleg ?pot cere acest ajutor cu rata ?

  1. In Statut exista ajutorul in vederea construirii/achizitionarii unei locuinte. Deci, da.

 26. Buna ziua, in 2016 mi-am achiziționat o casa in judetul Ilfov, orașul Bragadiru prin programul prima casa si imi desfășor activitatea in cadrul Pen. Rahova, mentionez ca nu am beneficiat de chirie niciodată. In aceste conditii de ce ajutor pot beneficia? Multumesc anticipat pt raspuns!

  1. Tot ce e achizitionat inainte de intrarea in vigoare a noului statut merge pe acea prevedere referitoare la sprijinul pentru construirea/achizitia unei locuinte, care depinde de aprobarea unui HG de aplicare (15 ani, jumatate din salariul minim brut in proiect)

 27. Cum se vor da mandatele pentru functia de director pentru cei care sunt in prezent imputerniciti si au fost alesi ca o solutie de moment? Se va tine cont de vreun criteriu sau tot pe pile se va pune accentul ? Nu de alta, dar se pare ca nu prea au habar sa conduca si in plus sunt si dictatori.

 28. In cazul in care am un credit ipotecar primesc compensarea ratelor și după pensionare?

 29. Se tot vorbeste acum de HG referitoar la sprijinul pentru construirea/achizitia unei locuinte,dar nu dati informatii esentiale:in ce stadiu se afla acest proiect de HG?S-a stabilit o formula sa fie agreata de ANP,MJ,Guvern??Sau suntem la stadiu de vorbe deocamdata,sa imbunam “revolta” ce o sa se amplifice acusi cu aplicare acestui drept,transformare chirie in rate.Multumesc

  1. Am tot dat informatii inca de la momentul la care am lucrat la acest proiect. Fara sa exagerez, am raspuns la acesta intrebare in ultimul an de zeci de ori si am sis scris vreo 5 articole pe tema asta.

   La acest moment proiectul se afla la MJ, fiind tinut pe loc de statut cu intentia de a include si prevederea nou adoptata referitoare la transformarea compensatiei pentru chirie in rata.

   1. Mulțumim.Din ce spuneți ar reiesi:când o sa se emită ordinul privind normele de aplicare pt transformarea chiriei în rate o sa fie inclus în acest ordin și ajutorul pt sprijinirea pt locuinta??

    1. Asa au spus cei de la MJ. E vorba de un proiect de HG daca-mi amintesc corect.

 30. Buna ziua! As avea o intrebare, pt punerea in aplicare a prevederilor cu inlocuirea chiriei va fi nevoie de un HG.cu norme de aplicare, sau ele se vor aplica imediat dupa intrarea in vigoare a Statutului?

  1. Va fi nevoie de norme de aplicare din cate am inteles de la specialistii MJ.

 31. Este bine ca in sfarit legea se pare ca va fi pusa in aplicare .cu bune sau mai putin bune .

Comments are closed.