Categories
penitenciar

Fără arme și în inferioritate numerică

Așa ar suna o traducere aproximativă a unui articol publicat recent despre sistemul penitenciar american, care surprinzător sau nu, se aplică perfect și instituțiilor penitenciare românești. Diferența notabilă ar fi că la noi politicieni cu dosare penale și interpușii lor au subminat intenționat penitenciarele în ultimii ani.

Articolul cu pricina pornește de la o realitate care, pare incredibil, dar nu este extrem de conștientizată de publicul larg. Nici la noi și nici peste ocean. Păstrând proporțiile, foarte puțini cetățeni realizează faptul că gestionăm zeci de mii de deținuți neînarmați și în inferioritate numerică. Nici măcar acele echipe de intervenție nu există în mai bine dintre penitenciarele patriei.

De unde și numărul mare de ultraje în parte explicat de lipsa mijloacelor, procedurilor și amenajărilor de siguranță, în parte de legislația prietenoasă cu infractorii și de apologia infracțiunii, generos susținută mediatic de către tot felul de politicieni penali și de către afaceriștii cu statul care deseori îi finanțează pe aleșii cu pricina.

Deseori legătura politică-infracționalitate de nivel înalt apare în dosare, mai rar se văd și condamnări, dar asta-i altă discuție. Apropos, însă de politicieni cu dosare penale care subminează justiția și penitenciarele și de interpușii lor, gașca apotolilor fostului președinte cu mustață întâmplător și apologeții grațierilor, amnistiilor și legislației pro infractori se răzvrătește la reacțiile pro-justiție ale ministrului Justiției.

Ar fi vrut probabil ca noul ministru să fie un fel de Tudorel cu fustă, amintitul interpus acoperindu-le o vreme urmele și tentativa de dinamitare a justiției. Sigur, acum tot încearcă să se distanțeze pretinzând că nici tinichigerie juridică n-a practicat cu iordachii și nicolicii, nici reziduri dubioase nu i-au rămas pe conștiință după încercările disperate de a-l scăpa pe un actual pușcăriaș.

Între timp, ca să ne întoarcem la pușcăriași care au bunul simț să-și facă infracțiunile fără să încerce să distrugăp justiția în timp ce sunt jiudecați, aflăm din presă și de la Penitenciarul Timișoara că a mai evadat unul de la un punct de lucru. Cauze probabile, obsesia pentru venituri proprii și mintea puțină a celui în cauză. Cel mai probabil va fi și acesta prins și va mai primi și ceva pușcărie în plus.

Mai puțin probabil, mai marii justiției și penitenciarelor vor înțelege că trebuie să reacționeze și să rezolve problemele de sistem. Nu e întâmplător nici că au crescut numărul ultrajelor, nici că avem din ce în ce mai multe agresiuni între deținuți deși numărul acestora a scăzut prin grațierea mascată și nici că deținuții prind din ce în de mai mult curaj și evadează de pe la puncte de lucru.

Comments are closed.