Categories
penitenciar

Două luni mai târziu, încă la stadiul de promisiuni

La momentul acordului Guvern – sindicate din penitenciare din 22 mai 2019, Ana Birchall s-a arătat surprinsă de rezervele pe care le avem în legătură cu promisiunile politicienilor. Două luni mai târziu, constatăm că atât promisiunile de a debloca procedurile de concurs și cât și cele referitoare la dialogul permanent rămân promisiuni.

Procedurile de resurse umane, blocate la stadiul de proiect

Acum aproape două luni, în săptămâna de dinainte de alegeri Ana Birchall a promis că rezolvă problemele urgente și am și avut un acord în acest sens. Dacă rectificarea e în curs și încă nu știm cum stăm, e clar că procedurile de resurse umane n-au fost deblocate, iar grupul de lucru n-a mai existat. N-o fi fost timp, cine știe?!

“S-a agreat constituirea unui grup de lucru care să analizeze și să vină cu propuneri pentru modificarea și completarea legislației privind statutul și activitatea personalului din sistemul penitenciar, precum și continuarea unui dialog permanent.”Ministerul Justiției, 22 mai 2019

Cât despre dialogul permanent, nici acesta nu s-a mai întâmplat în ultimele luni, deși n-am stat în expectativă și am cerut de câteva ori ca indiferent de forma instituțională și abordare să continuăm să discutăm problemele care la începuturi își găsiseră loc într-un plan de acțiune. Ne-am luat cu altele, cine știe?!

Problemele din penitenciare, multe și uitate de miniștri

“Vreau să mulțumesc tuturor reprezentanților sindicatelor din sistemul penitenciar pentru excelenta colaborare de până acum. Până la urmă, avem un interes comun, constând în rezolvarea problemelor existente în sistemul penitenciar. Îmi exprim regretul că aceste probleme, deși erau cunoscute de multă vreme, și-au găsit rezolvarea abia acum.” – Ministerul Justiției, 22 mai 2019

Reamintim un lucru pe care l-am tot subliniat de-a lungul timpului: miniștrii justiției tind să uite de problemele din penitenciare și după ce constată cu mâhnire că n-au fost rezolvate de predecesori. Și ar mai fi o chestiune de amintit, o declarație publică – oricât de fermă – nu rezolvă nimic. E doar o altă promisiune, pe care putem spera că omul politic cu pricina și-o respectă.

Constatăm, deci, că n-am făcut niciun pas înspre rezolvarea unor probleme pe care le-a tot amânat fostul ministru: deficitul de personal, subfinanțare cronică, condiții de lucru proaste, ore suplimentare nerecuperate și neplătite, concursuri și avansări blocate. Avem în schimb ceva mai miulte poze și cu siguranță mai multe zâmbete încrezătoare. Ceea ce, după orice standard, nu e suficient.

***

În context: 

Prezentul ministerial, viitor in asteptare

Deblocarea procedurilor de resurse umane din penitenciare, chestiune de vointa politica

Angajamentele fata de personalul din penitenciare, in lucru

Sindicatele din penitenciare incheie un acord cu Guvernul privind plata drepturilor suspendate si restante

UPDATE Deblocarea procedurilor de resurse umane din penitenciare, urgenta maxima

81 de milioane de lei pentru plata drepturilor legale ale personalului din sistemul penitenciar

13 replies on “Două luni mai târziu, încă la stadiul de promisiuni”

Dl Dumitrascu ce este de facut in situatia aceasta ? se mai poate face ceva? oricum eu nu vad nici o solutie pentru reluarea concursurilor dupa ce iese noul ” statut” …ce se incearca sa ne spune prin bloguri , site, facebook este vrajeala cu oug , alt lege etc…dvs ce credeti ? clar ceva trebuie facut …

Tehnic se poate rezolva rapid doar prin OUG. Asta a fost si propunerea noastra initiala. Problema e insa de vointa politica. Aici e de rezolvat.

CE POZITIE OFICIALA ARE FSANP in legatura cu angajarea dl CLAUDIU BEJAN- fost director general al ANP in functia de consilier personal al ministrului BIRCHALL cu un salariu de 15.000 lei? este acelasi BEJAN care declara la bilantul din anul 2015 la POARTA ALBA:” multumesc sindicatelor pentru ca a fost liniste in sistem!”??

Domnule Dumitrașcu ce ne puteti spune despre legalitatea impunerii unor anexe la fi sa postului ?

Modificarea fisei postului nu este ilegala cata vreme atributiile raman cele specifice postului ocupat. Problema apare cand sunt incluse atributii specifice altor posturi si aici instanta probabil ca ar anula o astfel de fisa a postului.

De ce sa pierdem timpul in instanta ? Doar ca sa satisfacem capriciile unor sefi care nu respectă legea ?

Alta solutie din pacate nu exista. Cand legea nu e respectata, judecatorul intervine.

Nu uitați că promitea înainte de alegerile europarlamentare. Ce, o durea gura să promită?
Acum ce să mai rezolve când nu le-a ieșit pasența la alegeri și, mai mult decât atât,o paște remanierea?
Ha să fim serioși!
M-am săturat de astfel de oameni.

Nu uitam, si banuiam ca exista riscul sa nu se tina de promisiuni.

Comments are closed.