Categories
sindicat

Cuiul lui ANPlea: evaluările psihologice pentru selecția de personal

Continuăm dezbaterea pe tema modificărilor propuse de FSANP la regulamentul privind evaluările psihologice în scopul selecției de personal pentru penitenciare. Pe scurt, cerem ca avizul psihologic să nu mai fie o armă de distrus cariere. La fel de pe scurt, ANP insistă să nu modifice nimic și să-și ascundă problemele.

Poate v-ați fi așteptat la o analiză a argumentelor pro și contra așa cum era normal. Ei bine, nu s-a întâmplat, și-am mai văzut asta și-n Consilii de conducere. Cu extrem de puține excepțioi, din start ANP intră-n defensivă și abia după ce problema devine cât casa acceptă că realitatea nu poate fi constrânsă la infinit de șabloanele aplicate strâmb și de tot felul de practici străvechi agățate permanent într-un prea ANP-ist cui al lui Pepelea.

Solicitare FSANP - modificari procedura psihologia personalului
Solicitare FSANP – modificari procedura psihologia personalului

ANP preferă, din păcate, un fel de dialog al surzilor, toate eforturile fiind concentrate către înlăturarea propunerilor nu către rezolvarea problemelor. Recent, propunerile noastre au fost discutate într-o o ședință de lucru la care se pare că nu doar FSANP n-a reușit să ajungă ci și șefa testărilor psihologice, dacă e să ne luăm după faptul că opiniile domniei sale n-au fost prezentate.

Drept pentru care FSANP a prezentat recent concluzii scrise insistând ca problema să fie grabnic luată în serios. Chiar nu trebuie de fiecare dată să așteptăm până când ne trezim cu părți din Statut anulate prin Curtea Constituțională așa cum s-a întâmplat când ANP a tot abuzat de procedirile disciplinare, de evaluare anuală ori de concurs.

Având în vedere întâlnirea din data de 15.04.2019 de la sediul ANP care a avut dept scop îmbunătățirea cadrului legislativ și instituțional referitoare la evaluarea psihologică în scopul selecției de personal la inițiativa Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) prin adresa nr. 16/20.02.2019, dorim să precizăm următoarele:

  1. Scopul propunerii de modificare a art. 15, alin. 1 din Regulamentul privind activitățile de psihologia personalului în sistemul adminitrației penitenciare aprobat prin Decizia ANP 302/04.01.2013, a fost acela de a se modifica procedurile și legislația referitoare la acordarea avizelor psihologice pentru îmbunătățirea procesului de selecție de personal.
  2. Considerăm că evaluarea propunerilor trebuie să se facă în cadrul normativ și procedural existent și să respecte condiția referitoare la calitatea de APT din punct de vedere medical și psihologic a candidatului, iar raportul descriptiv la care am făcut referire putând include o rezoluție de APT din punct de vedere psihologic.
  3. Contestația la care s-a făcut referire este una iluzorie având în vedere că se cere candidaților ca aceștia să declare în prealabil că nu se află într-una din situțiile ce ar putea face obiectul unei posibile contestații. Considerăm deci, că mecanismul de contestare a evaluării psihologice este nefuncțional.
  4. În contradicție cu cele afirmate de domnul director general Cristian PLEȘA, psihologii pot acorda un aviz de apt din perspectiva echilibrului emoțional și al stării de normalitate psihică, renunțând la testele psihometrice, care nu sunt raportate la un eșantion reprezentativ specific angajaților din sistemul
  5. Contrar celor afirmate de doamna director general adjunct Ioana MORAR, elementele cu relevanță psihologică pentru sistemul penitenciar sunt fundamental diferite față de cele stabilite generic pentru sistemul de apărare. Solicitarea FSANP nu a fost ca acestea să fie eliminate, ci să fie adaptate specificului sistemului penitenciar.
  6. Este irelevant că aceste teste sunt validate pentru populația din România, dacă nu sunt calibrate la specificul activității din sistemul penitenciar. Faptul că testele sunt achiziționate în prezent cu licență și sunt validate științific pentru populația generală, nu înseamnă că acestea sunt în legătură cu profilul psihologic al posturilor scoase la concurs în sistemul penitenciar.

Sigur, așa cum ne șateptam deschiderea către schimbare e foarte aproape de zero. Ceea ce explică și de ce avem cea mai greoaie procedură de recurtare și selecție de prsonal și periodic părți din Statut declarate neconstituționale. ANP continuă să trăiască în alte timpuri și să refuze schimbarea. Din păcate obiceiurile proaste nu se schimbă cu câteva poze cu zâmbete largi.

12 replies on “Cuiul lui ANPlea: evaluările psihologice pentru selecția de personal”

e singura metoda prin care pot lua concursul ” cei alesi”…la evaluarea anuala suntem apti , ne inscriem pentru un post de executie si ce credeti – picam …si la final observam ca ia postul vreun psihic , sau o persoane cu grave tulburari de personalitate , probleme vizibile …nu o sa reusiti sa schimbati trierea acestea niciodata dar e bine ca macar incercati …eu va urez succes

S-ar putea sa aveti dreptate, dar multe-au parut imposibile de-a lungul timpului si si-au gasit solutie.

haideti cu un articol Dl. presedinte legat de statut ca a semnat Johanis mizeria de statut pe care o sa il avem

Statutul a fost promulgat, practic in ultima zi in care ar mai fi putut fi. De acum incolo, domnule Dumitrascu, cred ca ar trebui sa ne concentram pe toate observatiile care au parvenit si sa se incerce modificarea legii, in acest sens, impreuna cu un proiect nou privind procedura de concurs Chiar si procedura testarii psihologice ar putea face parte dintr-un nou act normativ legat de Statut sau independent. In orice caz, lucratorii si cu gardienii de penitenciare din Romania sunt, de astazi, istorie. Meritam mai mult, poate, dar este un inceput nou. Felicitari tuturor celor care au crezut in noua lege, tuturor celor care au avut dar si celor care nu au mai avut, din pacate, din diferite motive, rabdare. Dumnezeu sa ne aibe in paza!

Dvs. a-ti citit noul statut de va bucurati asa ? sau va bucurati doar pentru denumirea de politist?

mai ia niste lectii de gramatica,colegu’!de ce e mizerie acest Statut?cine esti tu sa judeci,vreun sobolan de birou?ce vechime ai,colegu’in sistem,ai un 1-2 ani?de 6-7 ani asteptam acest Statut…tu esti in alt film…ramai ”paznic”,”gardian” si ”tortionar”,colegu’!

am mai multa vechime ca tine fara indoiala , oricum voi sunteti spalati pe creier ( iar legat de greseli ai auzi de autocorect pe telefonul mobil ) …inafara de rata pentru locuinte ( de care oricum se vor bucura putini ) mai gasesti ceva bun in acest formidabil statut ?? oricum la cata ura este in tine probabil ca ori esti de la snlp ori esti pe etnobotanice

mai usor cu acuzatiile!etnobotanice?spalat pe creier esti tu,cu ineptiile tale!de aia nu merge mai nimic in sistemul asta,din cauza unora ca tine!nu am ura,dar cand vad ce colegi avem printre noi!…

Nu numai testarea psihologica e de vina. Ar trebui eliminat si minimul de nota 7 de la proba scrisa. Sunt persoane trecute de 40 ani care trec de toate testele si se trezesc Respinsi din cauza ca nu au facut minimul. La functionarii publici (fara statut special) se dau doua probe, ambele punctate. La final se face media, in acest fel concurentul este mai bine evaluat. Proba de interviu profesional poate sa fie filmata ca sa se elimine din start dubiile legate de corectitudinea acestora. Toate bune!

Comments are closed.