Categories
FSANP

Cuvântul miniștrilor, vorbă-n vânt?!

În cazul în care au uitat, îi atenționăm public pe miniștrii Birchall și Teodorovici că mai sunt 2 (două) zile până la termenul la care Guvernul, prin cei doi miniștri, s-a angajat la suplimentarea bugetului ANP cu 81 de milioane de lei pentru plata unor drepturi salariale suspendate și restante. Au trecut 6 săptămâni în care dialogul social a fost o prioritate la fel de arzătoare ca și îndeplinirea promisiunilor.

Rectificare, nu. Angajări, nu. Plata restanțelor, nu. Dialog social, nu

Făcând bilanțul constatăm, așadar, că rectificare n-avem. Grup de lucru pentru “privind statutul si activitatea personalului din sistemul penitenciar” n-avem. N-avem nici dialog social. Comisia mixtă nu s-a întrunit, deși am tot cerut. Sigur, n-ar fi prima dată când se întâmplă și poate explică cei care au executat manevra de imagine “noi ne facem că protestăm, voi pentru care-am ținut liniște în sistem vă faceți că ne dați”, de ce.

Conform ANP, ar mai fi nevoie de 81 de milioane de lei pentru ca problema drepturilor salariale pentru angajatii din penitenciare sa fie rezolvata. Asta ar insemna ca drepturi legale precum ore suplimentare, actualizarea normelor de hrana si echipament, majorari pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale, decontarea serviciilor turistice, precum si plata indemnizatiilor de crestere a copiilor ar fi asigurate.

Solicitare FSANP - Intalnire MJ - Sindicate
Solicitare FSANP – Intalnire MJ – Sindicate

Un bilanț deloc promițător pentru angajații din penitenciare

O apromisiune neonorată este cea a formării unui grup de lucru pentru deblocarea procedurilor de resurse umane. “S-a agreat constituirea unui grup de lucru care să analizeze și să vină cu propuneri pentru modificarea și completarea legislației privind statutul și activitatea personalului din sistemul penitenciar, precum și continuarea unui dialog permanent.”Ministerul Justiției, 22 mai 2019

Sigur, am avut Statutul polițiștilor de penitenciare, rapid trecut prin Parlament. Forma promovată prin binecunoscuta metodă Iordache în uralele unor pupincuriști de meserie aduce câștigul schimbării denumirii și posibilitatea transformării compensației pentru chirie în rată. În rest, legea e plină de contradicții și limitează posibilitățile de promovare în carieră. Asta dacă ignorăm faptul că, intenționat, a fost exclusă din lege secțiunea de resurse umane care să permită deblocarea angajărilor și promovărilor.

Promisiunile de dinainte de alegeri, uitate de Guvern?!

La vremea respectivă am răspuns invitației la dialog cu rezerva că vom continua dacă schimbarea la Minister este doar de nume nu și de abordare. În ceea ce ne privește,  am considerat că există o vreme a protestelor și o vreme a negocierii și refuzăm să facem blaturi precum cele promovate pe linie de partid prin diverse cuconeturi sindical-politice și nu numai. Pentru acest motiv am și acceptat invitația la dialog după debarcarea lui Toader.

Veți spune probabil că e de neînțeles cum un Guvern în cădere liberă de popularitate își permite să fie într-atât de neserios. Ei bine istoria ne demonstrează că e o practică și că nu putem să ne bazăm decât pe momente în care sunt strânși cu ușa pentru a obține progrese minore, având, din experiență, certidudinea că imediat ce vor putea guvernanții se vor întorce la vechile obiceiuri. Ceea ce-mi amintește de o discuție pe care am avut-o cu Ana Birchall la Guvern. S-a arătat contrariată că o cred pe cuvânt, dar că aștept să văd că se ține de promisiuni și după alegeri.

În context

Sindicatele din penitenciare incheie un acord cu Guvernul privind plata drepturilor suspendate si restante

Două luni mai târziu, încă la stadiul de promisiuni

81 de milioane de lei pentru plata drepturilor legale ale personalului din sistemul penitenciar

Prezentul ministerial, viitor in asteptare

Deblocarea procedurilor de resurse umane din penitenciare, chestiune de vointa politica

Angajamentele fata de personalul din penitenciare, in lucru

UPDATE Deblocarea procedurilor de resurse umane din penitenciare, urgenta maxima

Statutul politistilor de penitenciare promovat prin metoda Florin Iordache

Contratimpul protestelor aflate in conflict cu adevaratul dialog

Ministerul Justiției, consecvent în greșeală?!

 

9 replies on “Cuvântul miniștrilor, vorbă-n vânt?!”

Domnule presedinte conform noului statut pierd chiria daca am o proprietate (casa la tara) in raza a70 km de localitatea unde desfasor activitatea art 110 ??

Da. Nu beneficiati daca proprietatea dumneavoastra e mai aproape decat locuința pe care ați închiria-o (in limita celor 70 de km).

” L145/2019 Art. 111 alin (2)
Politistii de penitenciare carora nu li s-a acordat locuinta potrivit prevederilor alin. ( 1) si care nici ei si nici sotul/sotia sau copiii aflati in intretinere nu au in proprietate o locuinta in localitatea unde isi desfasoara activitatea au dreptul la compensarea lunara a chiriei in cuantum de pana la 50% din salariul lunar net, dar nu mai mult decat chiria prevazuta in contractul de inchiriere incheiat in conditiile legii, inclusiv pentru locuintele atribuite de catre autorita1ile administratiei publice locale sau pentru locuintele de serviciu.

In situatia inexistentei unui fond locativ corespunzator in localitatea unde isi desfasoara activitatea, contractul de inchiriere poate avea ca obiect o locuinta situata intr-o localitate aflata la o distanta de maximum 70 km, in cazul in care nici politistul de penitenciare si nici sotul/sotia sau copiii aflati in intretinere nu au in proprietate personala o locuinta in acea localitate sau in alta localitate situate mai aproape de locul de munca.”

Comments are closed.