Categories
ANP

Ana Birchall: Nu se impun sancțiuni mai grave pentru ultrajele asupra personalului din penitenciare

De ceva timp tot cerem ca personalul din penitenciare să fie inclus alături de polițiști și jandarmi în categoria prevăzută de art. 257 alin. 4 din Codul Penal care prevede o pedeapsă majorată cu jumătate pentru ultraj. Ana Birchall ne răspunde în scris că “nu se impune“.

Raspuns MJ - refuz modificarea infractiunii de ultraj (art 257 din Codul penal)
Raspuns MJ – refuz modificarea infractiunii de ultraj (art 257 din Codul penal)

Ana Birchall refuză o formă agravată de sanționare a ultrajelor asupra personalului din penitenciare

“Apreciem ca o astfel de completare a Codului penal nu este justificata, in conditiile in care legislatia nationala prevede deja sanctionarea penala a faptelor de amenintare, lovire sau alte violente, vatamare corporala, loviri sau vatamari cauzatoare de moarte ori omor, savarsite impotriva functionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar”, spune Ana Birchall. Nu asta era insa solicitarea, ci includerea la forma agravată.

După care urmează o serie de precizări inutile. Toți cei care am făcut o facultate de drept cunoaștem definițiile infracțiunii de ultraj. Touși ministrul ține să ne comunice chestiuni precum cea refertioare la faptul că: aceasta infractiune se caracterizeaza printr-un obiect juridic special, constand in relatiile sociale referitoare la exercifiul autoritdfii de stat, si prin subiectul pasiv calificat, reprezentat de functionarul public care indepline~te o functie ce implied exercitiul autoritafii de stat.

Veți citi de bună seamă singuri restul pretextelor pentru refuz, mai remarcăm doar că reprezentantul Justiției apreciază că “nu o marire formala a pedepselor reprezinta solutia optima, ci aplicarea unor pedepse exemplare, cu celeritate de catre organele judiciare. (…) practica ultimului deceniu a demonstrat ca nu marirea exagerata a limitelor de pedeapsa este solutia eficienta pentru combaterea criminalitatii.” Aici ne permitem să contrazicem, afirmația fiind fără vreun suport faptic. Asta ca să n-o numim minciună de-a dreptul.

Abordare de tip Nicolicea – Iordache în formularea pretextelor pentru respingerea propunerii FSANP

Concluzia, parcă extrasă dintr-un discurs pe linia Nicolicea – Iordache: a instrumentul optim pentru o combatere eficienta a infractiunilor nu este o marire exagerata a pedepselor, ci, existența unui mecanism sancționator proportional cu gravitatea faptelor savarsite, sustinut de o aplicare prompta a acestor pedepse de catre organele judiciare. Repet, n-a cerut nimeni majorarea exagerata a pedepselor ci includerea personalului din penitenciare in categoria prevăzută de art. 257 alin. 4 din Codul Penal.

Pentru conformitate, art. 257 alin. 4 din Codul Penal, prevede că “Faptele prevăzute în alin. (1)-(3), comise asupra unui poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.” E simplu, deci. Dacă e justificat pentru polițiști și jandarmi ar fi justificat și pentru personalul din penitenciare, mai nou polițiști de penitenciare.

În context

ANP trebuie sa puna in aplicare masuri concrete de prevenire si combatere a ultrajelor din penitenciare

ANP rezolvă problema agresiunilor la adresa personalului din penitenciare printr-o nouă adresă

De ce se inmultesc agresiunile la adresa personalului in penitenciare

Fără arme și în inferioritate numerică

Siguranta personalului din penitenciare, prioritate si pentru sefi?!

ANP, masuri impotriva recompensarii detinutilor care comit agresiuni prin relaxarea regimului de detentie

Angajatul anului in sistemul penitenciar. Injurat, scuipat, amenintat, impins, bruscat, lovit si taiat

 

11 replies on “Ana Birchall: Nu se impun sancțiuni mai grave pentru ultrajele asupra personalului din penitenciare”

Asta până o fură un director pus de ANP, pe urmă își schimbă optica, precum în cazul Alexandrei…A propos, dacă nu era nepoata unui șmecher, putrezea în anonimat, ca Luiza, cealaltă fată, fără pile.

Cum sa o dure un director ??? Ăștia pactizeaza cu inamicul ei nu se cearta cu detinutii, sunt frați!

Pastrati cu grija aceasta prezicere. Se va intampla o nenorocire si se vor tripla pedepsele, poate. Nu numai ca se vor dubla. Numai asa, se pare, in Romania se urnesc lucrurile fundamental. Asteptam atacul criminal, asadar. Imi este si greu sa mai scriu, de furie. Astia nu-si dau seama ce inseamna meseria asta. Ar trebui, ma gandesc, sa facem un film, documentar si artistic. Prima parte, cu ce face un agent pe sectie, in timpul serviciului, de obicei. A doua parte, artistica dar perfect veridica, atunci cand merge cu nevasta si cu copilul in piata si da nas in nas cu un tatuat din cap pana in picioare care il saluta -Sa traiesti, sefu, tot la bulau lucrati? Pe ce sectie mai sunteti?. Asta se poate intampla in cazul unui cel mai civilizat caz, normal. Altfel, poti sa ai parte si de alte surprize, nici nu stii la ce sa te astepti. In orice caz, te cam bagi in sedinta, cateva clipe. Frumoasa viata mai traim, nu ar vrea si d-na Birchall sa isi petreaca o zi linistita si ferice pe langa noi? Eu am fost unul care a apreciat aplecarea d-nei ministru asupra problemei Statutului, dar vad ca nu a inteles nimic din ceea ce suntem noi, de fapt. Vai de capul nostru…

Foarte bine punctat, Antim!(ca întotdeauna)??
Doamna ministru și restul gloatei de politicieni nu cunosc frustrările și lipsurile noastre…

Pai individa asta ne compara cu parlamentari și alti funcționari!? Pai stau aia 24 din 24 lângă infractor!? Nu-i este rușine de o asemenea comparație !!! RUȘINE

…impotriva jandarmilor,politistilor…pai,noi ce mama dracu’ suntem???

Până la urmă sa aprobat rectificarea ieri?.Vom primi retroactiv NH.si banii de haine.Aveti informații?.

Nu s-a discutat. Teodorovici a anuntat ca va gi candva in august fara sa dea o data clara.

Ultima data avansata de discotecarul de la Finante ptr.rectificare era 5 august.Sa vedem cum a zis orbul ce si cat primim.De la anul daca nu ne tinem tari cu astia,ne ard rau la bani.Cred ca la cum se misca treaba ne vor suspenda unele drepturi(ore suplimentare,etc) si nu ar fi o noutate,nici primele,nici ultimile,pe simplul motiv ca nu sunt bani.Si sa ajungem,mereu sa cersim drepturile noastre,sa ne judecam ptr.ele intr-o tara a UE.Despre ce vorbim!RUSINE ANP.RUSINE MJ,RUSINE GUVERNULUI.ASTEA DA REALIZARI!

Comments are closed.