Categories
sindicat

Ministerul Justiției, restant la respectarea obligațiilor legale

Justițiabilii, victimele infracțiunilor și personalul din justiție, probațiune și penitenciare disriminați în raport cu infractorii.

Ministerul Justiției, obligații legale doar față de infractori?!

Salutăm faptul că Ministerul Justiției este foarte atent la respectarea obligațiilor legale față de infractori, după cum rezultă din recentele precizări pe marginea proiectului referitor la actualizarea normei de hrană a deținuților. Evident că Ministerul Justiției trebuie să respecte legea. Așa este uman și așa este normal.

În acest context reamintim ministrului Justiției că și obligațiile legale față de justițiabili, victimele infracțiunilor și personalul din justiție, probațiune și penitenciare trebuie respectate la fel de scrupulos. Din păcate la acest capitol lucrurile nu stau la fel de bine și trebuie reamintite câteva restanțe.

Cetățenii, victimele infracțiunilor și personalul din justiție și penitenciare, uitați!?

Justițiabilul, plătitor de impozite și alegător, are dreptul la o justiție funcțională, iar în acest sens sunt multe de făcut. Infrastructura instituțională și legală a justițieiu este extrem de fragilă și aici ar fi interesat de văzut ce planuri are ministrul Birchall pentru a schimba situația.

Plata orelor suplimentare restante și nerecuperate de către personalul din penitenciare, este de asemea o obligație legală. Miniesterul Justiției ignoră de ani buni solicitarea de a-și plăti datoria după cum ignoră și obligația asumată  de a debloca proceduriler de resurse umane din penitenciare, în acest din urmă caz acționând chiar împotriva legii.

Procedurile de resurse umane rămân blocate după adoptarea Statutului polițiștilor de penitenciare

Ministerul Justiției a achiesat la soluția adoptării unui Statut al polițiștilor de penitenciare care include prevederi declarate neconstituționale referitoare la organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor vacante și nu se grăbește să intre în legalitate.

Condițiile orespunzătoare din penitenciare sunt o altă obligație legală. Nici aici Ministerul Justiției nu se grăbește să respecte legea. Majoritatea penitenciarelor sunt necorespunzătoare pentru deținuți, nu și pentru personal. În pofida angajamentelor publice, bugetul pentru investiții a fost redus constant în ultimii 3 ani.

Efectele recursului compensatoriu, dezastruoase pentru societatea românescă

Printr-o lege extrem de dubioasă, aproximativ 20.000 de deținuți – criminali, tâlhari, violatori, hoți – au beneficiat de grațierea mascată a 1/5 din pedeapsă. Nici aici ministerul Justiției n-a făcut nimic pentru a se asigura că aceștia nu se vor întoarce încurajați de clemența guvernanților.

Dacă proiecte pentru favorizarea infractorilor au tot fost, în ceea ce privește protecția victimelor nici măcar obligațiile impuse de Uniunea Europeană nu le respectă Ministerul Justiției. După mai bine de 4 ani de la expirarea termenului de implementare, România încă nu are un cadru legal și instituțional pentru asistența victimelor infracțiunilor.

Lista obligațiilor pe care Ministerul Justiției nu se grăbește sau uită să le respecte e mai lungă, intenția nu este de a face un rechizitoriu. Ne facem însă datoria de a reaminti unui alt ministru al justiției că siguranța cetățeanului trebuie să fie în centrul strategiei pentru justiție, nicidecum politicieni cu probleme penale ori infractori de drept comun.

În context

Bugetul de stat, tragedie anuală cu actori politici de comedie tâmpă

81 de milioane de lei pentru plata drepturilor legale ale personalului din sistemul penitenciar

Penitenciarul Târgșor dat în judecată de angajaţi. În litigiu, drepturi neacordate în ultimii ani

Două luni mai târziu, încă la stadiul de promisiuni

Dreptate refuzată! De ce se răzbună unii șefi de penitenciare pe angajații care câștigă în instanță

ANP se opune in instanta la actualizarea normei de hrana

15 replies on “Ministerul Justiției, restant la respectarea obligațiilor legale”

Va deranjez cu o intrebare de interes major.Dat fiind faptul ca a intrat in vigoare noul nostru Statut, de cand se va putea beneficia de plata ratelor pentru locuinta?

Imediat ce vom avea norme. ANP lucreaza la asta. E un grup de lucru constituit.

Din cate stiu, este nevoie de legislatie secundara. Initial se pornise pe HG (normele de aplicare pot fi si prin HG si prin OMJ in functie de ce prevede legea si de alte considerente ce tin de atributiile diverselor institutii implicate).

Cei care au deja rate la locuinte si care au acelasi drept la sprijinirea in cumpararea sau construirea unei locuinte ce vor face sa li se respecte si lor acest drept. Ce va intreprinde sindicatul in acest sens pentru eliminarea discriminarii. Il astept si pe cel cu comentariile cu achizitia casoaielor sa mi raspunda cum vede el situatia si cum va elimina discriminarea.

Sindicatul va cere finalizarea proiectului de HG referitor la sprijinul pentru construirea/achizitia de locuinte. Am facut-o inca din 2017. Din pacate s-a blocat la MJ. E corect si echitabil ca si aceasta prevedere sa se aplice nu doar transformarea chiriei in rata.

Proiect rectificare… întrebarea era după cum ați intuit dar ați evitat un raspuns daca primim cele 82 milioane… mulțumesc.

Cine răspunde de neaplicarea prevederilor din fostul statut cu privire la sprijinul pt construirea unei locuințe?

Comments are closed.