Categories
sindicat

Birchall și Teodorovici nu-și onorează promisiunea de suplimentare a bugetului penitenciarelor

Ministerul Finațelor Publice a publicat proiectul de OUG de rectificare a bugetului. In loc de 81 de milioane cat a fost agreat la Guvern impreuna cu sindicatele din penitenciare sunt alocate aproximativ 30 de milioane ceea ce nu acopera necesarul pentru salarii și plata drepturilor amanate si restante. Ceea ce, evident ne-a determinat sa reactionam.

Proiectul de OUG demonstrează reaua intenție a Guvernului

Un prim pas a fost acela de a cere explicații Ministerului Justiției, care imediat după acord n-a mai avut nici dialog, nici grupuri de lucru și nici nu s-a mai ținut iată de promisiunea suplimentării bugetului. Având în vedere că proiectul este pe circuitul de avizare am cerut reprezentanților noștri și de la Comisia de dialog social de la Ministerul Finanțelor și de la Consiliul Economic și Social să susțină un amendament care să fie în acord cu promisiunile Guvernului.

Solicitare FSANP - Respectare acord Sindicate (rectificare penitenciare) - Guvern
Solicitare FSANP – Respectare acord Sindicate (rectificare penitenciare) – Guvern

Și pentru că tot suntemîn termenul de consultare în viteză, ne-am adresat direct și Ministrului Finanțelor Publice pentru a-i reaminti de acordul din 22 mai 2019. Așadar, nu știm alții ce vor face. Unii poate vor fi la fel de martori și făr de probleme ca-n vremea Tudorelului, după care vor face jocuri de glezne pre-electorale pentru a simula implicarea. Noi însă vom reacționa dacă Guvernul nu se va ține de cuvânt.

Conform ANP, ar mai fi nevoie de 81 de milioane de lei pentru ca problema drepturilor salariale pentru angajatii din penitenciare sa fie rezolvata. Asta ar insemna ca drepturi legale precum ore suplimentare, actualizarea normelor de hrana si echipament, majorari pentru lucrari de exceptie si misiuni speciale, decontarea serviciilor turistice, precum si plata indemnizatiilor de crestere a copiilor ar fi asigurate.

Suplimentarea bugetului pentru salariile personalului din sistemul penitenciar, urgenta zero

81 de milioane de lei lipsesc din bugetul penitenciarelor pe anul 2019 pentru a fi asigurate integral toate drepturile de natura salariala ale personalului din sistemul penitenciar. Asta ar insemna plata orelor suplimentare estimate a fi efectuate in penitenciare si necompensate cu timp liber corespunzator incepand cu luna ianuarie 2019, plata majorarii de pana la 50% pentru lucrarile de exceptie si misiunile speciale.

Acesti 81 de milioane de lei ar mai acoperi decontarea serviciilor turistice pentru toti salariatii din penitenciare, incadrarea unui numar de 312 absolventi ai institutiilor de invatamant si plata tuturor drepturilor salariale aferente acestora coplata transei aferenta anului 2018 pentru titlurile executorii care au ca obiect acordarea de drepturi salariale.

Tot de suplimenatarea bugetului depinde acordarea drepturilor de hrana si echipament la nivelul stabilit pentru anul 2018, conform prevederilor OUG 114/2018, plata sentintelor judecatoresti definitive in anul 2019 si plata indemnizatiilor si stimulentelor persoanelor aflate in crestere si ingrijire copil pana la finele anului 2019.

Suplimentarea bugetului ANP ar asigura plata drepturi salariale legale si actualizarea drepturilor de hrana si echipament

Mai exact, pentru anul 2019 este vorba despre un deficit de 80,9 milioane lei, din care 64 milioane lei pentru asigurarea tuturor drepturilor acordate prin lege salariatilor din sistemul penitenciar si 12 milioane lei pentru situatia in care se clarifica prevederile OUG 114/2018 cu privire la acordarea drepturilor de hrana si echipament la nivelul stabilit pentru anul 2018.

Ar mai fi 1,1 milioane lei pentru plata in anul 2019 a sentintelor judecatoresti definitive si 2,5 milioane lei pentru plata indemnizatiilor si stimulentelor persoanelor aflate in crestere si ingrijire copil pana la finele anului 2019, pentru plata orelor suplimentare estimate a fi efectuate si necompensate cu timp liber corespunzator incepand cu luna ianuarie 2019, fiind estimat un necesar de 11,7 milioane.

Plata majorarii de pana la 50% pentru lucrarile de exceptie si misiunile speciale in anul 2019 ar mai insemna 14,3 milioane, iar pentru decontarea serviciilor turistice pentru toti salariatii ar fi nevoie de 17 milioane de lei. Restul, pana la suma de aproape 81 de milioane, ar fi incadrarea absolventilor, titluri executori si alte drepturi salariale pentru care nu sunt bani in bugentul ANP.

Solutii pentru suplimentarea bugetului sistemului penitenciar

FSANP si celelalte sindicate au agreat cu reprezentantii Ministerului Justitiei si Administratiei Nationale a Penitenciarelor ca urmatoarele solutii sa fie prezentate minstrului Ana Birchall, in aceasta ordine:

  1. Utilizarea procedurilor de acoperire a necesarului financiar care la nivelul Ministrului Justitiei permit acoperirea tuturor cheltuielilor, in perspectiva unei rectificari viitoare a bugetului, asa cum s-a intamplat in anii precedenti, evitandu-se astfel art. 47 din OUG 114/2018 care prevede o plafonare lunara.
  2. Adoptarea unei ordonante de urgenta de alocare suplimentara de fonduri, eventual de la fondul de rezerva al Guvernului si pana la rectificarea bugetara, situatia din sistemul penitenciar fiind de natura a justifica utilizarea acestor fonduri pentru evitarea adancirii conflictului existent cu angajatii din penitenciar.
  3. Ar mai fi si alocarea sumelor necesare cu ocazia primei rectificari bugetare din anul in curs, dar pentru asta ar trebui ca primul ministru si cine ia cu adevarat decizii in aceasta tara sa isi asume public ca la rectificare din acest an va fi suplimentat bugetul sistemuliui penitenciar.

De vazut, deci, ce va decide sa-si asume ministrul interimar Birchall si ce va accepta Guvernul sa faca pentru a stinge conflictul cu angajatii din penitenciare in contextul in care saptamana asta avem alegeri si inca mai este interes pentru aparenta unei bune guvernari extrem de relevanta in context.

Dupa care, evident, exista riscul sa ne intoarcem la o guvernare de tudorei, dobrici, nicolici si iordachi. Exact cei care, cu tupeu si fara sa se teama de consecinte, ne-au furat cei 81 de milioane de lei profitand, printre altele, de tacerea celor care acum incearca sa se dea luptatori.

În context

Sindicatele din penitenciare incheie un acord cu Guvernul privind plata drepturilor suspendate si restante

81 de milioane de lei pentru plata drepturilor legale ale personalului din sistemul penitenciar

Contratimpul protestelor aflate in conflict cu adevaratul dialog

Bugetul de stat, tragedie anuală cu actori politici de comedie tâmpă

Cuvântul miniștrilor, vorbă-n vânt?!

Prezentul ministerial, viitor in asteptare

24 replies on “Birchall și Teodorovici nu-și onorează promisiunea de suplimentare a bugetului penitenciarelor”

sunt de parere ca singura solutie ar fi 5000 de oameni in strada , altfel nu rezolvam nimic . Haideti sa ne unim fortele cu totii ca alta data sa se gandeasca de 2 ori inainte sa ne minta . Cu toate ca s-ar putea ca unii sa priveasca de pe margine ,macar sa incercati o “unificare ” ca sa ne putem face auziti .

Asta ar insemna un angajat din 2 sa participe. Ori tehnic e imposibil daca luam in calcul ca in timpul zilei cam 1 din 3 sunt in serviciu. Cea mai buna participare a for de 1000 de oameni, adica 1 din 12. Dar, cine stie?!

Si dvs. Dl Dumitrascu vedeti alta varianta ? sau inca mai sperati in dialog ? astepam contramasuri din partea dvs. altfel suntem pierduti

Daca ar fi câștigat PSD alegerile europarlamentare am fi primit suma solicitată (81 mil.lei) ,dar cum au pierdut vom primi fărâmituri așa că nu vă mirați de suma primita !!!

Asta este doar inceputul masurilor de austeritate. Se ia in calcul un proiect, care sa reduca angajarile( la 3 posturi vacante , 1 post ocupat), sa se inpoziteze tichetele de vacanta,accize suplimentare pentru tigari, taxe majorate pentru bauturile racoritoare care contin zahar, etc. Prin urmare, pentru acesti guvernanti, oamenii sunt doar numere(3:1), nimeni nu analizeaza din punt de vedere al nevoii de personal. Deci, este nevoie ca salariatii sistemului penitenciar sa-si ceara drepturile, indiferent de forma in care o vor face, altfel acesti risipitori de bani, vor ciunti din drepturi, dupa bunul plac. Si cu alte ocazii, am atentionat asupra faptului ca acesti incompetenti, nu au bani , sa sustina cheltuielile publice, pana la finele exercitiului financiar 2019.Este momentul fim uniti!!!!

Bine ar fi sa fim uniti de regula, nu doar in astfel de situatii.

Ce restante am putea primi din acesti 30mil.D nu Dumitrascu?Banuiesc ca depinde si ce hotareste Anp.
Stima.

In articol am inficat pe categorii de cheltuieli cam cat ar costa.

Mitingurile pot avea loc și în fata Penitenciarelor în același timp nu în cascadă. DACĂ TOȚI CEI DE SERVICIU CER O ORA INVOIRE, BIROURI SCHIMBURILE ATUNCIVOM Fi MAI MULȚI. Deci ne vom strânge 5000 în aceeași zi.

Ce era previzibil, ni s-a întâmplat!
După cum v-am mai spus domnule Dumitrașcu, pe doamna ministru nu a durut-o gura să promită, doar era înainte de alegerile europarlamentare.
Cu plata ratelor la locuințe, vom avea de așteptat până la “Paștele cailor”, ba nu, greșesc, până la “Calendele grecești “.Normele de aplicare vor
apărea așa cum au apărut și cele pe Legea 293, adică de-acum 15 ani.
Oricum, actuala reglementare este clar neconstituțională, sub aspectul discriminării personalului care are rate deja. Se va găsi cineva să le atace la Curtea Constituțională.
Eu o voi face sigur!
Nu văd cum prin norme subsecvente ar putea beneficia de acest ajutor și cei care au rate deja. Ar însemna ca acestea să adauge la lege, ori acest lucru, știți prea bine, nu este posibil.

Ati spus. Am banuit si noi. Dar, trebuie sa-i dai omului o sansa sa-si demonstreze buna credinta.

Domnule presedinte cand preconizati ca vor intra in vigoare normele de aplicare la statut?

E un moment foarte prost de iesit in strada in contextul cazului de la Caracal si al campaniei mediatice antipolitisti si drepturile noastre! Zic si eu

Nu e musai sa iesim in strada. Sunt si alte mijliace de protest.

Bună ziua! Dle Dumitrașcu, când preconizați că se vor relua concursurile? Se vor relua din stadiul in care au rămas? se va modifica tematica? Vă mulțumesc!

Nu pot face o estimare. Trebuie sa apara o OUG care sa rezolve problema de constitutionalitate a concursurilor. Depinde de cat timp va trece pana atunci ca sa se decida daca continua sau se anuleaza.

Bună ziua! Dle Dumitrașcu, când preconizați că se vor relua concursurile? Se vor relua din stadiul in care au rămas? se va modifica tematica? Vă mulțumesc!

Nu pot estima. Trebuie sa apara o OUG care sa modifice Statutul care a ramas cu prevederea neconstitutionala.

Comments are closed.