Categories
sindicat

Sprijinul pentru locuințe și înlocuirea compensației pentru chirie cu rata pentru credit, cu celeritate

Chiar ieri am transmis Ministrului Justiției solicitarea colegilor care iși doresc ca prevederile legale referitoare la sprijinul pentru construirea ori achiziția unei locuințe (art. 109) și la posibilitatea înlocuirii compensației pentru chirie cu rata lunară aferentă plății creditului imobiliar/ipotecar (art. 111 alin. 9), să fie aplicate cu celeritate.

Solicitare FSANP - aplicare legislatie sprijin locuinte
Solicitare FSANP – aplicare legislatie sprijin locuinte

Sprijinul pentru construirea sau achiziția unei locuințe (art. 109)

Potrivit art 206 din Legea 145/2019 privind Statutul polițiștilor de penitenciare termenul pentru adoptarea legislației subsecvente este de 6 luni, iar cele care sunt prevăzute, deja există și care nu contravin legii nou adoptate rămân în vigoare. Un termen extrem de lung și care nu implică nicio sancțiune dacă nu este respectat, iar istoria ne demonstrează că aceste prevederi pot fi ignorate cu anii.

Două prevederi diferite cu impact diferit. În cazul sprijinului pentru achiziția ori construirea unei locuințe este nevoie de o Hotărâre de Guvern și de alocarea unui buget care va presupune un angajament din partea Guvernului. În cazul înlocuirii compensației pentru chirie, lucrurile sunt mai simple și se rezolvă printr-un ordin al ministrului Justiției stabilirea condițiilor. În plus, bugetul deja există.

Înlocuirea compensației pentru chirie cu rata aferentă plății creditului imobiliar/ipotecar (art. 111 alin. 9)

Cu tot posibilul deranj vom susține ca ambele prevederi normative să fie puse în aplicare astfel încât și colegii care au în derulare un credit imobiliar/ipotecar ori și-au achiziționat sau construit o casă după 2004  să poată să beneficieze de acest sprijin. Un proiect pregătit la solicitarea noastră în 2017 prevede că acest sprijin ar fi pe durata a maxim 15 ani, dar nu mai târziu de pensionare și în cuantum de maxim jumătate din salariul minim brut pe economie.

Și la înlocuirea compensației pentru chirie cu rata pentru creditul imobiliar/ipotecar vor fi condiții privitoare la cunatumul sumei, însă având în vedere că bugetul deja există și că drumul este deja bătătorit în acest caz, cu siguranță, lucrurile se vor mișca ceva mai repede. Depinde, deci, doar de ANP și de Ministerul Justiției, dacă vor finaliza, aviza și aproba aceste proiecte într-un termen cât mai scurt. Cu un asterix pe undeva referitor la buget.

În context

Propuneri de modificare a proiectului de Statut al personalului din penitenciare

Ana Birchall: Nu se impun sancțiuni mai grave pentru ultrajele asupra personalului din penitenciare

Basca Justiției, fără Moț

Legislatia dupa ureche si interes afecteaza personalul din penitenciare

Deblocarea procedurilor de resurse umane din penitenciare, chestiune de vointa politica

15 replies on “Sprijinul pentru locuințe și înlocuirea compensației pentru chirie cu rata pentru credit, cu celeritate”

În 2004 am fost atrași cu o mulțime de drepturi dacă vom alege această carieră. Pe parcurs au început să dispară (suspende ) unul câte unul ( inclusiv vârsta pensionării – întinerim ).
Când am renunțat la chirie am relaxat bugetul, acum, când încă mai putem beneficia de acest drept, înpovărăm bugetul.

Premii, prime…îți spun ceva?
Salarii de merit…îți spun ceva?
Ajutorul pentru achiziționarea sau cumpărarea unei locuințe…nici asta nu-ți spune nimic?
Pune mâna pe 293/2004, și ai să mai găsești.

Legea s-a aprobat. Daca facem in perioada urmatoare un credit Prima Casa, iar abia dupa se va da acel ordin al Ministrului Justitiei, voi mai putea beneficia de transformarea chiriei in rata ?

Dupa ce s-a publicat legea apare si dreptul. Nu veti putea insa beneficia efectiv fara legislatie secundara.

Pai daca a aparut in momitor,nu ar trebui pus in practica imediat?De ce 6 luni…15 ani…s.a.m.d.Chiar nu mai intelegem nimic!

Despre ce conditii privitoare la cuantumul sumei, ar putea fi vorba, in cazul transformarii compensatiei pentru chirie , in rata la creditul imobiliar? Suma acordata pentru plata ratei la credit , nu este egala cu valoarea compensatiei pentru chirie, primita de fiecare politist de penitenciare, care are acest drept?

Chestiuni tehnice reperitoare la cerere, verificare, aprobare probabil.

Felicitari domnule Dumitrascu , de aceasta lege trebuie sa beneficieze orice angajat nu numai o categorie de angajati care au stat in chirie si care detin poate locuinta pe numele altora. Eu unul ca felicit pt initiativa si pentru faptul ca incercati sa rezolvati problemele tuturor angajatilor fara discriminare.

Bine punctat Emil….pentru toti….nu o sa fie discriminare…chenar dacă sunt cazuri ….in car au cumparat locuinta pe numele altora

Lucrez de 23 de ani in sistem. Am cumparat locuinta in interes de serviciu imprumutand bani de la banci pentru nevoi personale. Ca sa nu fie discriminare, eu cum voi beneficia de cuprinsul legii ?! Pe noi, cei in aceasta cauza, cum ne veti ajuta domnule Sorin Dumitrascu?

Daca ati cumparart-o dupa 2004 beneficiati de sprijin. Am precizat asta in articol. Inainte nu exista dreptul.

Comments are closed.