Categories
sindicat

Procedurile de concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante din penitenciare, încă neconstituționale

“S-a agreat constituirea unui grup de lucru care să analizeze și să vină cu propuneri pentru modificarea și completarea legislației privind statutul și activitatea personalului din sistemul penitenciar, precum și continuarea unui dialog permanent.”Ana Birchall, 22 mai 2019. Declarație, și atât.

Ana Birchall uită și de dialog și de obligațiile legale față de angajații din penitenciare

De atunci i-am reamintit de câteva ori, si în scris și verbal. Nici grup de lucru, nici dialog. Statutul politistilor de penitenciare a fost cu ignorarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 90/2019 în ceea ce priveşte organizarea şi des­făşurarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor vacante din penitenciare.

Concret, dispoziţiile art. 31 din Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor sunt neconstituţionale, au fost preluate ad literam si la art. 99 alin. 2 in ceea ce acum este legea 145/2019 privind Statutul politistilor de penitenciare.

Articol declarat neconstituțional, strecurat în Statutul polițiștilor de penitenciare

Articolul declarat neconstituţional prevedea că “Regulamentul privind ocuparea funcţiilor de conducere şi de execuţie se aprobă prin ordin al minis­trului justiţiei” și Curtea a explicat de ce. Doar că Iordache et co, și aici includem și martorii galbeni ai lui pesedeu, și-au suflat mucii și au mers mai departe.

La vremea respectivă FSANP a a avertizat cu privire la viciul de constituționalitate așa cum a avertizat și cu privire la faptul că presupusa OUG va întârzia într-atat încât va fi prea târziu pentru a mai pune petice pe criza de resurse umane ori pentru a ține în frâu orele suplimentare.

Deblocarea procedurilor de resurse umane din sistemul penitenciar era deja pregătită de ANP

Propuneri de Modificare Si Completare Statut Politist de Penitenciare (sursa Ministerul Justitiei) by FS ANP on Scribd

Sigur că într-o viitoare OUG aceste prevederi legale vor fi renumerotate și ușor modificate, însă de notat este faptul că la data la care Statutul a fost promovat, neconstituționalitatea articolului preluat era cunoscută și exista și o propunere a ANP pentru rezolvare.

Surprinzătoare pe jumătate atitudinea, dacă n-am ști că în spate e o foame de legitimitate și din partea politicienilor disperați că pierd voturi și din partea amintiților susținători care tac la ordin, mișcă la ordin și, evident, între timp, încasează.

În context

Ministerul Justiției, restant la respectarea obligațiilor legale

Ministerul Justiției, consecvent în greșeală?!

Cuvântul miniștrilor, vorbă-n vânt?!

Propuneri de modificare a proiectului de Statut al personalului din penitenciare

Ana Birchall: Nu se impun sancțiuni mai grave pentru ultrajele asupra personalului din penitenciare

Ana Birchall actualizeză norma de hrană

15 replies on “Procedurile de concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante din penitenciare, încă neconstituționale”

Bună ziua. Dle Dumitrașcu, există riscul să se anuleze concursurile pe jumătate desfășurate, dar care acum sunt suspendate? Părerea mea este că se pot relua, acele locuri au fost bugetate…sunt pe jumătate desfășurate..chiar nu se găsește o portiță..legală??

Da, exista. Daca nu vor fi reluate intr-un termen rezonabil, e foarte posibil. Este luata in calcul o portita legala, dar pentru asta trebuie sa avem acel OUG.

Ce inseamna termen rezonabil? Adica pana cand ar trebui sa obtineti OUG astfel incat sa nu se anuleze concursurile?

Juridicul opinator “ce se vrea” din ANP, nu răspunde pentru neconstituționalitatea concursurilor, comisiilr de disciplină și al evaluării performanțelor ? Sunt drepturi ale peesonalului afectate GRAV de deciziile CCR ! E inadmisibil ce se întâmplă ! Directorii generali plantați politic nu au forța decizională să reprezinte sistemul penitenciar ! Trezirea ! Este incompetență pe bani publici !

Chiar imi place. Ne-am chinuit sa schimbam denumirea profesiei ca sa nu ni se mai spuna gardieni, dar am rezolvat doar smenurile liderilor galbeni suspendati (6 luni cistig la an de suspendare, chirie platita lor de unitate, asimilare functie de lider sindicat cu functie de conducere, la pensie). Finalitatea? Tot gardieni raminem. Iar troaca, plina de interese, tot troaca ramine, joaca la dublu, isi propulseaza rudele pe pozitii de conducere, negociaza pe la spatele nostru, manipuleaza.

Comments are closed.