Categories
justitie

Se întâmplă rar, dar se întâmplă. Unii aleg să trădeze și să schimbe uniforma cu zeghea

Nu e un subiect plăcut. Se întâmplă rar, dar se întâmplă. Cazurile de corupție și introducere de obiecte interzise de la Penitenciarul Tulcea demonstrează că, din păcate, sunt cazuri în care, de acum foști colegi, aleg să trădeze și să schimbe uniforma cu zeghea.

Penitenciar Tulcea | Acord de recunoaștere a vinovăției pentru luare de mită

Foștii agenți de la Penitenciarul Tulcea, acuzaţi în urma unui flagrant efectuat luna trecută în cadrul unui dosar penal în care existau suspiciuni de luare de mită în vederea introducerii în penitenciar de telefoane mobile şi etnobotanice încheie un acord de recunoaștere a vinovăției.

DGA informează că la data de 9 august, procurorul de caz din cadrul DIICOT –  Tulcea a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită şi a unei infracţiunii de efectuare fără drept de operaţiuni cu produse cu efecte psihoactive.

Acordul prevede aplicarea unei pedepse cu suspendare la închisoare de 2 ani şi 6 luni pentru unul dintre cei doi agenţi de penitenciare cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, respectiv 2 ani şi 10 luni pentru cel de-al doilea agent de penitenciare cercetat.

La un agent, după realizarea flagrantului, a fost identificată asupra sa suma de 3.000 lei, primită ca mită pentru serviciul de introducere de telefoane mobile în Penitenciarul Tulcea la o dată anterioară. În cazul celui de-al doilea agent, în urma flagrantului, a fost găsită suma de 2.000 lei primită ca mită, două telefoane mobile şi aproximativ 15 grame de produse etnobotanice ce urmau a fi introduse în penitenciar.

Penitenciar Tulcea | Director adjunct judecat pentru luare de mită în formă continuată

La Tribunalul Tulcea va începe procesul penal în care Silviu Ionele (arestat în acest moment), comisar la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Tulcea, va fi judecat pentru luare de mită în formă continuată şi introducerea, în mod ilicit, într-un penitenciar de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de Internet, medii de stocare a datelor şi alcool, în formă continuată.

Procurorii DNA spun că Silviu Ionele, şef de tură la Penitenciarul Tulcea, în perioada martie – aprilie 2019 a introdus în puşcărie mai multe telefoane mobile şi cartele SIM care ajungeau la doi condamnaţi pe viaţă pentru omor. Aceştia le revindeau altor infractori specializaţi în înşelăciuni prin metoda „Accidentul”.

Metoda “Accidentul” constă în realizarea contactului telefonic cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constând în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale şi/ sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani.

Şpagă pentru „siparez”.În rechizitoriul întocmit este arătat modul în care comisarul primea şpaga pentru serviciile prestate. Circuitul era unul foarte simplu: Silviu Ionele primea telefoanele şi cartelele SIM de la fratele unuia dintre beneficiari, le introducea în puşcărie, cei doi condamnaţi pe viaţă (beneficiarii telefoanelor) le revindeau altor infractori care se ocupau de înşelăciuni prin metoda “Accidentul”.

Legea 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate

Articolul 185Introducerea în mod ilicit de telefoane mobile și alte mijloace de comunicare la distanță, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor și alcool

(1) Introducerea, în mod ilicit, de telefoane mobile și alte mijloace de comunicare la distanță, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor și alcool într-un penitenciar, centru de reținere și arestare preventivă, centru de arestare preventivă, centru educativ și centru de detenție, în scopul folosirii lor de către deținuți, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta este săvârșită de către personalul administrației locului de deținere sau personalul centrelor de reținere și arestare preventivă, pedeapsa este închisoarea de la un an la 5 ani

(3) Tentativa se pedepsește. 

Noul cod penal – luarea de mită

Art. 289 – Luarea de mită

(1) Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită de una dintre persoanele prevăzute în art. 175 alin. (2), constituie infracţiune numai când este comisă în legătură cu neîndeplinirea, întârzierea îndeplinirii unui act privitor la îndatoririle sale legale sau în legătură cu efectuarea unui act contrar acestor îndatoriri.

(3) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

În context

Zbuciumata relație dintre ANP și combaterea corupției

Donații suspecte la penitenciarul cu sponsorizări suspecte

Penitenciar Poarta Albă, abuzurile șefilor continuă

ANP, o institutie publica cu prea multe lucruri de ascuns

10 replies on “Se întâmplă rar, dar se întâmplă. Unii aleg să trădeze și să schimbe uniforma cu zeghea”

Si tot la fel de pacat e ca pot scapa nepedepsiti. Pedeapsa cu suspendare e pistol cu apa la pericolul reprezentat de ei prin trădarea comisa.

O pedeapsa cu suspendare e totusi o sanctiune penala la care se mai adauga si pierderea serviciului.

Când ANP merge în “control” la Tulcea, este plimbat de “factorul” de conducere pe Dunăre și primește pește proaspăt la “control”. Un factor de xonducere are și un bar, unde ” cintrolul” clătește ochiul la “sirene”… Movilismele n-au murit ! Movilismele se propagă !

Din pacate D nu Dumitrascu sa ajuns in aceasta situatie,ma refer in general la ce se intampla in tara.din cauza oamenilor politici,judecatori si avocati.Unii fac legile dupa bunul plac,altii dau sentinte cu dau(si avem n exemple),si ultimiii care apara infractorii,pledand ptr.nevinovatia lor desi faptele arata contrariul.Imi spunea un coleg de la Tulcea ca unul dintre cei doi agenti ar fi spus la ancheta,ca nu regreta ce a facut si a meritat,si tu,instanta ii dai cu suspendare!Ma indoiesc ca li se va confisca ceva conform legii.Au avut grija in perioada in care au savarsit infractiunile sa investeasca banii primiti in diverse pofte.
Nu pot avea compasiune ptr.asemenea indivizi care au ras de colegii lor,probabil ca mai sunt si altii.
Stima.

Realitatea exprimă calitatea, acești indivizi nu au apărut așa peste noapte. Sistemul e vinovat, nulitățile au făcut și fac legea în pușcării. Priviți ce mototoli trimite ANP.-ul să cerceteze în teritoriu infracțiuni deosebite. SIP. acest serviciu mizerabil,înalbește înfractorii.

Actualul șef SIP, și-a decontat fictiv chiria în urmă cu ceva ani, nu mulți, în timpul erei noastre…

ANP este în prezent populat de șefi compromiși din punct de vedere deontologic, al integrității cât și al capacității de a-și exercita funcția, care și-au adus în subordine tineri neexperimentați, care să le execute orbește dispozițiile abuzive ! Nu degeaba ANP are prevăzute funcții de comisar la cele de execuție ! Tinerii ajung în ANP cu derogări iar rezultatele se văd ! ANP și-a pierdut credibilitatea ! Rușine ! Rușine ! Rușine ! P.S. Oare de ce ANP primește spor de periculozitate ? Acolo se văd deținuții doar în poze, iar cei de la punct de lucru, când nu consumă alcool, transportă dosare cu caracter personal sau sunt chelneri pentru monumentele de nesimțire crasă care își etalează dosurile pe holurile de la etajul 1 …

Din pacate se intampla rar domnule Dumitrascu! Sunt mti corupti si rar se face ceva, si doar cei mici sunt prinsi! Anp a inchis ochii la toate suspiciunile si la fapte cu dovezi clare, cum ar fi jilava sau Poarta alba, giurgiu sau tulcea.borcea cu tratament psihotrop munca cu invoiri, munca la exterior fara paza, alooooo

Comments are closed.