Categories
penitenciar

Penitenciarul Oradea | Tentativă de evadare

În data de 18.08.2019, în jurul orei 13.30, cu ocazia controlului efectuat la camera s-a descoperit că gratia de la fereastra camerei de deţinere prezenta două tăieturi profunde și diferite, câte una pe fiecare bară orizontală.

Pânza de bomfaier predată de către deținuți

Unul dintre deținuți, probabil nu autorul – cum se întâmplă frecvent cu mărturisirile astea, a recunoscut faptul că a tăiat gratia cu o pânză de bomfaier procurată de către, cu scopul de a evada. Din dragoste pentru regulamente, deţinuţii i-au înmânat șefului de tură, prinși fiind în curs de tentativă , două bucăți lungi de aproximativ 15 cm dintr-o pânză de bomfaier.

În alte locuri cu tupeul deținuților stăm ceva mai rău și mai jos e doar un exemplu. Deținuții sunt din ce în ce mai agresivi și din ce în ce mai greu de stăpânit după propaganda asta mediatică și politică. După ce, ani buni, politicieni cu probleme penale le-au căutat în coarne, e greu să îi mai convingi că în penitenciare sunt pentru penitență, nicidecum în vacanță.

Virtuţi de penitenciare – Un articol de Horia Chiș, directorul Penitenciarului Baia Mare https://hi.switchy.io/nMt

Posted by FSANP on Sunday, 18 August 2019

 

Dar, să revenim la tentativa de evadare. La controlul camerei au fost descoperite și ridicate 4 bare metalice subțiri și lungi de aproximativ 7-8 cm, o șurubelniță improvizată, un șurub pentru lemn de aproximativ 4-5 cm lungime și o sulă pentru cusut pantofi. Putem doar să bănuim care era utilitatea și în ce s-ar fi transformat amintitele obiecte în cazul în care cei în cauză ar fi reușit să taie gratiile.

Sancțiuni pentru deținuții care au încercat să evadeze

Din cauza faptului că cele două tăieturi nu au afectat integritatea structurală a sistemelor de siguranță, aceştia au fost introduşi în aceeaşi cameră de deţinere. Nu foarte inspirat, dar șefii de acolo știu mai bine. Ambilor deținuți le-au fost întocmite rapoarte de incident. Probabil că au și fost certați și admonestați cu asprime cu expresii din categoria “neserioșilor”.

Despre eveniment a fost informat judecătorul de supraveghere a privării de libertate şi sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea pentru infracțiunea de tentativă de evadare, care va mai adăuga probabil la pedeapsa celor în cauză. Probabil, pentru că judecătorii par destul de înțelegători cu năzbâtiile ilegale ale deținuților de prin penitenciarele patriei.

În context

Politică și pușcărie. România, un haos bine înteținut

ANP propune soluții la problemele ridicate de sindicate

ANP rezolvă problema agresiunilor la adresa personalului din penitenciare printr-o nouă adresă

Brățările electronice de supraveghere. Cum s-ar folosi și cât ne-ar costa

Penitenciarul, casa cu nevinovați

2 replies on “Penitenciarul Oradea | Tentativă de evadare”

Comments are closed.