Categories
penitenciar

Continuă politica de subfinanțare cronică și de subminare a sistemului penitenciar

Discuțiile de la Palatul Victoria s-au finalizat cu acordul încheiat între reprezentanții Guvernului României și cei ai sindicatelor (din penitenciare) privind plata drepturilor de natură salariala și de asistență socială a personalului din sistemul penitenciar în sumă totală de 80,9 milioane lei, în cadrul unui calendar de plăți agreat de comun acord.Ana Birchall, Ministerul Justiției, 22 mai 2019. Nu am solicitat majorări salariale, ci plata unor datorii pentru muncă prestată.

Rectificare bugetară nu acopera datoriile față de personalul din penitenciare

Însă, OUG 12/2019 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, avizat de câtre Ana Birchall, suplimentează bugetul sistemului penitenciar cu doar 30,8milioane lei, sumă insuficientă pentru a acoperi plata drepturilor salariale restante și suspendate. Mai grav, pentru a acoperi o parte din acest deficit, până la sfârșitul anului, Ministerul Justiției urmează să deturneze din sumele planificate pentru investiții în penitenciare și pentru finanțarea penitenciarelor spital.

Continuă, astfel, o politică dezastruoasă de subfinanțare cronică a sistemului penitenciar și de subminare a procesului de modernizare și îmbunătățire a condițiilor din penitenciare, dar și de acumulare a unor datorii la plata drepturilor salariale față de angajații din penitenciare. Un exemplu, plata orelor suplimentare nerecuperate este suspendată din lipsă de alocații bugetare începând cu ianuarie 2019, în condițiile în care problema datoriei istorice de peste 1 milion de ore suplimentare încă nu a fost rezolvată.

Așadar, având în vedere că angajările în sistemul, cele care ar ajuta la diminuarea numărul de ore suplimentare cauzate de lipsa de personal, rămân în continuare blocate după adoptarea frauduloasă a noului Statut, 3 luni mai târziu de la momentul acordului dintre Guvern și sindicatele din penitenciare, constatăm că NU a fost respectat niciunul dintre angajamentele asumate de către Ana Birchall și Eugen Teodorovici în calitate de miniștri în Guvernul României.

În context

Rectificare bugetară de avarie pentru sistemul penitenciar

Birchall și Teodorovici nu-și onorează promisiunea de suplimentare a bugetului penitenciarelor

Statutul politistilor de penitenciare promovat prin metoda Florin Iordache

Sindicatele din penitenciare incheie un acord cu Guvernul privind plata drepturilor suspendate si restante

Politică și pușcărie. România, un haos bine înteținut

2 replies on “Continuă politica de subfinanțare cronică și de subminare a sistemului penitenciar”

Pai la ce va asteptati domnilor lideri de sindicat de la aceasta guvernare?Credeati ca se va schimba ceva cu vorba buna?Nu mai intra in serviciu nimeni pana nu ni se revendica urmatoareke puncte….a,b,c,d,e,f,etc,etc….Altfel nu se poate cu astia!GARANTAT totul se va rezolva intr-o saptamana.Si ore suplimentare si vouchere si norme de hrana si echipare si mariri de salarii daca le cerem!Dar daca toata lumea e cu sarutmanuta…ghioceii tatii…normal ca-si bat joc de noi!Halal…unele sindicate din sistemul penitenciar.Unele…nu toate!

E absolut corect ce spuneti. Cu o singura problema si cu precizarea ca nu ne surprinde neseriozitatea. Problema ar fi ca oamenii chiar daca pierd drepturi vor intra in serviciu. Am incercat deja asta. Ba mai mult, intra si daca nu sunt indeplinite conditiile legale si de siguranta personala.

Comments are closed.