Categories
penitenciar

Legislația subsecventă, necesară aplicării Statutului polițiștilor de penitenciare, în lucru

Punerea în aplicare a Legii 145/2019 privind Statutul polițiștilor de penitenciare presupune elaborarea, avizarea, dezbaterea și aprobarea a 41 de acte normative subsecvente, hotărâri de guvern, ordine ale ministrului justiției și decizii de director general.

41 de acte normative subsecvente pentru punerea în aplicare a Statutului

De la publicarea legii, ANP a constituit comisii care să pregătească aceste proiecte cât mai repede. E drept că unele sunt destul de simple, dar alte proiecte presupun ceva detalii. Una dintre priorități este cea legată de proiectul de OMJ privind posibilitatea transformării compensației pentru chirie în rată (art. 111 alin. 9).

Pentru că, pe bună dreptate, există o așteptare în acest sens ANP completează și proiectul deja existent referitor la sprijinul pentru achiziția sau construirea de locuințe (art. 109). În acesst caz se va dovedi mai dificil mai ales ca trebuie buget pentru asta. Insa dreptul exista din 2004, trebuie pus in practica.

Ministerul Justiției, reticient în legătură cu deblocarea procedurilor de concurs

Statutul polițiștilor de penitenciare, așa cum a fost aprobat, conține un articol neconstituțional. Ceea ce împiedică organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor vacante. Problema e cunoscută. Nu revenim. La fel și soluția. Ministerul Justiției însă tot amână rezolvarea și e reticient în a mai include și alte prevederi care să mai rezolve și unele neclarități din statut.

Avansările în funcție se vor efectua începand cu 1 octombrie 2019 și ANP promite că toate actele normative (proiectele) vor fi trimise spre consultare. Important ar fi să mai și țină cont de recomandări. Dar, asta deja e altă discuție, mai ales că sugestiile și propunerile primite nu sunt numeroase.

Articol declarat neconstituțional, strecurat în Statutul polițiștilor de penitenciare

Articolul declarat neconstituţional prevedea că “Regulamentul privind ocuparea funcţiilor de conducere şi de execuţie se aprobă prin ordin al minis­trului justiţiei” și Curtea a explicat de ce. Doar că Iordache et co, și aici includem și martorii galbeni ai lui pesedeu, și-au suflat mucii și au mers mai departe.

La vremea respectivă FSANP a a avertizat cu privire la viciul de constituționalitate așa cum a avertizat și cu privire la faptul că presupusa OUG va întârzia într-atat încât va fi prea târziu pentru a mai pune petice pe criza de resurse umane ori pentru a ține în frâu orele suplimentare.

În context

Sprijinul pentru locuințe și înlocuirea compensației pentru chirie cu rata pentru credit, cu celeritate

Procedurile de concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante din penitenciare, încă neconstituționale

Ministerul Justiției, restant la respectarea obligațiilor legale

Cuiul lui ANPlea: evaluările psihologice pentru selecția de personal

Propuneri de modificare a proiectului de Statut al personalului din penitenciare

17 replies on “Legislația subsecventă, necesară aplicării Statutului polițiștilor de penitenciare, în lucru”

de ce la penitenciarul Braila sindicatul afiliat FSANP nu a fost acceptat in componenta comisiei de disciplina?

Cat s-a chinuit sindicatul galben sa ajunga din nou la “butoane” dupa plecarea lui Tudorel. Au ajuns, dar “butoanele” au fost remaniate. Vor trebui sa ajunga din nou la ele. E graba mare, e nevoie de noul nomenclator care trebuie aprobat si e nevoie de asimilare lider sindicat suspendat cu functie barosana de director penitenciare sau director general adjunct. Imediat scot exemplul de asimilare din nomenclatorul de la MAI (ca de asta a fost si lupta pentru denumire) ca sa poata liderul de sindicat suspendat sa iasa la pensie cu functie de chestor. Nimic nou sub soare, aceleasi zimbete false, acelasi “noi luptam pentru voi… si pentru noi”.

#albastrul pare mai curat

La ce te referi? La art 108 alin. 3 ?
(3) funcțiile de conducere din organizația sindicală se echivalează cu funcțiile prevăzute în legislația privind salarizarea polițiștilor de penitenciare, în vederea deschiderii drepturilor de pensie ca polițist de penitenciare.(4) Echivalarea funcțiilor, potrivit alin. (3), se face prin ordin al ministrului justiției, la propunerea organizației sindicale și cu avizul Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Daca da atunci inseamna ca sunt cam murdari, galbenii.

Articolul nu ma priveste. Subsemnatul e civil si nesalarizat. Banuiesc insa ca sunt colegi care vor beneficia.

Da. Articolul 108 al smecherilor galbeni. Negociat de un galben cu Drica si TT ca rasplata pentru “noi nu facem galagie prea multa voi imi dati functie la pensie”.

Domnule Dumitrascu, cum se va face transformarea chiriei in rata ? Care este modalitatea ? De ex : dacă eu in prezent nu stau cu chirie deșii îndeplinesc condițiile, cum trebuie sa procedez ?

ANP lucreaza la ordinul de ministru in acest sens. Imediat ce apare va informam.

Domnule Dumitrascu,
cei inscrisi la concursuri, mai putem visa ca vor fi reluate candva acestea?
Sau sansele de a fi reluate scad cu fiecare zi trecuta?

Sansele sunt din ce in ce mai putine. Mai ales ca in perioada urmatoare se va pierde timp cu schimbarea ministrilor.

Comments are closed.