Categories
justitie

Ana Birchall retrage proiectul privind recompensele morale pentru polițiștii de penitenciare

N-a fost să fie. Ministerul Justiţiei a afișat pentru vreo 2 zile pe site-ul instituției un proiect de OMJ prin care legifera o serie de recompense morale pentru poliţiştii de penitenciare și absolvenții instituțiilor de învățământ. Mulţumiri, felicitări, însemne onorifice, diplome de merit, distincţii și titluri de onoare. 

Proiectul de OMJ, eliminat de pe site-ul Ministerului

Azi, îl căutăm și nu mai e. După ce ministrul dăduse și un comunicat de presă pe tema asta. Și, e păcat! Cum totul merge ca pe roate în sistemul penitenciar, proiectul cu pricina era practic cireasa de pe tortul unei cariere împlinite. Ce-ți mai lipsește după ce ți-a aruncat domnul deținut fasolea-n cap cu tot cu strachină? O felicitare! Ce-ajută când nu-ți primești salariul că nu sunt bani? O diplomă.

Ura! Ura! Ura! N-a prins doamna ministru. Așa zbieram cu toții din formație când primeam felicitări pe vremuri. Scurt și apăsat! Tare, să-i cadă pălăria consilierului ori, după caz, a aghiotantului personalității care tocmai ne trecuse în revistă. Asta, din păcate, n-am văzut în ordin. Ce pierdere! Și, cât ne mai motiva!

30 august 2019 - Proiectul de Ordin al ministrului justiției privind acordarea recompenselor polițiștilor de penitenciare și absolvenților iinstituțiilor de învățământ
30 august 2019 – Proiectul de Ordin al ministrului justiției privind acordarea recompenselor polițiștilor de penitenciare și absolvenților iinstituțiilor de învățământ

Recompense morale în loc de plata drepturilor

Pentru conformitate, reamintim că Mnisterul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care prevede acordarea de recompense morale pentru poliţiştii de penitenciare cu rezultate deosebite, precum şi acordarea, la absolvire, a unor recompense materiale de maximum 500 de lei pentru şefii de promoţie.

Conform proiectului respectiv, “Poliţiştilor de penitenciare li se pot acorda următoarele recompense:

a) mulţumiri;

b) felicitări;

c) însemne onorifice, diplome de merit şi distincţii;

d) titluri de onoare. (…)“.

Drept reacție, aflăm că angajaţii din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor nu sunt mulţumiţi de viitorul ordin şi consideră că ministrul Ana Birchall ar trebui să găsească bani pentru plata celui aproape un milion de ore suplimentare efectuate de ei în anii trecuţi, precum şi pentru actualizarea normei de hrană.

Buget de avarie întregit cu felicitări și diplome

Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a declarat pentru Ziarul BURSA: “Proiectul de ordin prevede o premiere de tipul celor de sfârşit de an şcolar. Noi nu avem bani pentru salarii până la sfârşitul anului, nu ni s-a actualizat norma de hrană, nu ni s-au plătit orele suplimentare, iar ministrul se ocupă de mulţumiri, felicitări şi diplome.

Ar trebui să nu mai refuze dialogul cu sindicatele, să dispună angajarea unui număr important de poliţişti de penitenciare pentru a reduce deficitul acut cu care ne confruntăm şi pentru a reduce semnificativ numărul orelor suplimentare. Este nevoie de recunoştinţa statului, de mulţumiri şi felicitări, dar după ce respecţi angajatul, plăteşti munca depusă de acesta şi îi creezi condiţiile optime pentru a-şi desfăşura activitatea.

Valoarea recompenselor nu poate depăși 500 de lei

Conform proiectului de ordin, absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior pentru pregătirea poliţiştilor de penitenciare – curs de zi, declaraţi “şef de promoţie” pe facultate, li se acordă, din bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, recompense materiale constand în premii în bani şi/sau obiecte. Valoarea recompenselor acordate nu poate depăşi 500 lei pentru un absolvent.

A nu se înțelege că nu contează și că nu e important să avem ȘI recompense morale mai ales în contextul în care conform documentului retras, pot fi recompensaţi poliţiştii de penitenciare care nu se află sub efectul unei sancţiuni disciplinare, iar recompensele se acordă la propunerea fundamentată şi motivată în scris a şefului ierarhic nemijlocit.

Felicitările, individual sau în fața personalului

“Multumirile pot fi verbale sau scrise si se acorda pentru indeplinirea in conditii foarte bune a atributiilor si misiunilor si se pot aduce la cunostinta individual sau in fata personalului. Felicitarile pot fi scrise sau verbale si se acorda pentru indeplinirea deosebita a atributiilor si misiunilor si se aduc la cunostinta individual sau in fata personalului.

Insemnele onorifice (…) se acorda pentru obtinerea de rezultate foarte bune la absolvirea unor cursuri, competitii sportive, manifestari cultural-artistice si sociale cu prilejul unor aniversari si al finalizarii unor actiuni sau misiuni, precum si in situatia incetarii raporturilor de serviciu pentru motive neimputabile. Titlurile de onoare se confera pentru acte de eroism, curaj deosebit, devotament si pentru merite deosebite in indeplinirea unor atributii si misiuni”, mai prevede proiectul de ordin.

În context

Moștenirea mandatelor Toader – Birchall pentru penitenciare

SNPAP | Festivitatea de absolvire a promoției de agenți de poliție penitenciară 2019

Rectificare bugetară la pachet cu măsuri de austeritate și justiție doar pentru infractori

Birchall și Teodorovici nu-și onorează promisiunea de suplimentare a bugetului penitenciarelor

Rectificare bugetară de avarie pentru sistemul penitenciar

3 replies on “Ana Birchall retrage proiectul privind recompensele morale pentru polițiștii de penitenciare”

Doamna ministru,
De multumiri ” avem podul plin”. Daca ele ar tine si de foame…… ce bine ar fi.
Oare , medicilor daca le-ar fi multumit guvernantii….. ar fi ramas in tara? Cu ei de ce nu s-a procedat la fel, ca si cu politistii de penitenciare? Unii, au stema in… si altii , nu?O sa vorbiti de strategie, de limitarea migratiei, catre alte tari, mai calde, dar si ei tot salariati ai acestui sistem public sunt.Pe deasupra ne mai si jecmanesc la cabinetele lor private, unde ce sa vezi, majoritatea nu lucreaza cu casa de asigurari si atunci scoate banul din buzunar si nu putin, 200 lei pentru o banala consultatie, restul basca, alti bani, alta distractie. Oameni buni, TREZITI-VA!!!!!

Comments are closed.