Categories
penitenciar

Resursa umană, teorie și practică

Mai jos, un articol pe care poate nu l-aș fi scris. Așa e. E adevărat, dar nu e vina studenților că sistemul e prost croit și că unii primesc 10 din oficiu. Pe de altă parte, masca trebuie dată jos și lucrurile strămbe trebuie îndreptate. Dumneavoastră ce credeți? Plătim profesional pentru ipocrizia unui sistem de învățământ?

Fereastra închisorii. Resursa umană, teorie și practică

Gazeta de Maramureș, autor Horia Chiș – directorul Penitenciarului Baia Mare, 17 august 2019

De fapt, mult mai simplu, oamenii. Se tot vorbeşte, în cuvinte şi concepte preţioase, despre impactul major al resurselor umane în viaţa unei organizaţii. Fie publică, fie privată, orice entitate (vorba Curţii de Conturi) depinde în mod esenţial de acest tezaur însufleţit şi de nepreţuit: oamenii.

Despre asta sunt toate poveştile cumplite de astăzi. Avem un criminal absolut odios, care a ajuns să fie investigat de o armată de oameni, fiindcă altă armată a tăcut murdar ani îndelungi. Televiziuni în delir, magi atotştiutori şi bufoni ridicoli, stau călare toată ziua pe suferinţa de nedescris a celor care şi-au pierdut copiii în grajdurile ororii din Caracal.

Dacă în mediul privat lipsa de competenţe şi integritate te trimite repede acasă, mediul public a devenit un refugiu cald pentru tot soiul de dubioşi. De multe ori nu doar cu puţină carte, ci şi cu mult tupeu. La pachet cu aroganţa, autosuficienţa şi lipsa grosolană de abilităţi de comunicare.

Avem încă oameni foarte buni şi oneşti în instituţiile publice, dar adesea tot mai minoritari şi tot mai îndepărtaţi de decizie. Totul porneşte de sus, de la vârful piramidei. De acolo vine exemplaritatea, înspre dirijor se uită muzicanţii orchestrei. 

Deunăzi, făcui puţin scandal pedagogic la serviciu pe motiv că toţi studenţii aflaţi în practică, de la strălucita academie de profil, primesc pe linie nota 10 la toţi itemii de evaluare.

La stupefacţia mea manifestă, mi s-a răspuns că aşa face toată lumea şi dacă eu îi depunctez la Baia Mare vor avea de suferit faţă de studenţii din alte unităţi, care au toţi doar 10. Că vezi domnule, practica asta e ceva banal şi formal şi trebuie să ne batem joc de ea! Dă-i doar cu teoria nene, că e cea mai sigură cale academică către neputinţa de mai târziu.

Am tăiat jos multe note de 10, le-am explicat studenţilor că practica notării maximale este tot ce pot primi mai rău din punct de vedere pedagogic şi uman. Unii au înţeles, alţii nu.  Daţi-le 10 pe linie. Numai 10. La domnii studenţi de la o academie cu un nivel universitar foarte jos, plină de scandaluri de plagiat.

Da, dar e a noastră şi e la Bucureşti spun fascinaţii de poleială, care nu au învăţat nici la Cluj nici la Londra. Nici măcar la Sibiu, Timişoara sau Iaşi. Învăţaţi-i că sunt doar de 10, că de aia au stele pe umeri. Apoi, puteţi să-i trimiteţi pe aceşti tineri ofiţeri pe front. Adică în stradă, la locul faptei, chiar la locul crimei unde ne mor nevinovaţi cei dragi.

Să vedeţi ce răspuns veţi primi. Jale. Mare jale. Vorba aia simplă: teoria ca teorie, dar practica ne omoară. De data asta, la propriu.  (Sursa: link)

În context

Legislația subsecventă, necesară aplicării Statutului polițiștilor de penitenciare, în lucru

Procedurile de concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante din penitenciare, încă neconstituționale

Ministerul Justiției, restant la respectarea obligațiilor legale

Reusim impreuna sau constatam ca cei care se implica au dat gres!? Asta-i întrebarea!

Salarizarea si resursele umane din penitenciare incalcite de legi proaste

9 replies on “Resursa umană, teorie și practică”

Are dreptate dl HC! Mare drepatate are!Nu ca ar fi o noutate ce ne spune domnia sa!Fiindca nu stiu cine este dl HC(vreau sa spun,cu minime detalii),nu o sa-l critic….dar unde o fi trait pana acum?

Nu e prima data cand are reactii critice in legatura cu problemele din penitenciare. De prin 2008 stiu eu. E drept ca de regula a scris despre clienti nu despre colegi. Gasiti aici ceva postari pentru un cotidian local https://swiy.io/wu4.

Pare a se remarca ca publicist. Mai scrie si el despre colegii in devenire! De astia “deveniti”,oare cand publica ceva?Poate nu are nu are acelasi talent literar….si mai bine publica reportaje de la el din munti.Despre munti si ape,pentru ca ele il seduc in linistea lui.Oricum,sunt interesante scrierile sale si vedem o alta minte a omului de penitenciare,poate mai putin inteleasa ,decat aflam din articole despre karateca X sau echipa de forbal a unui zeu al puscariilor(da, e vorba de croitorasul cel viteaz!)

Sa nu uitam faptul ca la 1 septembie 1939 a inceput cel de-al doilea razboi mondial. Si acolo putem vorbi de resursa umana- disciplina,dotare,manipulare,exemplaritate(cum scria dl HC),ambitie si nu in ultimul rand ,pregatire practica si teoretica)

Da, “facaturi”pentru romani.. Sa vedemm ce-o fi dincolo de de vio si gashca…Vine alta gashca… si tot asa

Am spus si ma repet: prea multi interlopi cu legitimatie si grade in tara asta.Pentru “oamenii legii” prinsi pedepsele ar trebui sa fie triplate si cu executare nu ca incheie acorduri de recunoastere si alte prostii.

Stați liniștiți avem și la Galați infatuați din ăștia care nu doresc decât să fie numiți că director împuternicit desigur
Un zero barat in academie, apoi un zero barat că șef secție și tură, nimeni ca sss și dasdrp, iar că director un dezastru total
Omul ăsta nu știe decât că el trebuie să fie un veșnic împuternicit cu implicarea activă a Anp, dar în rest sub zero
Oamenii buni stau departe și se uită cum Rău & comp distrug tot
Seară bună

Comments are closed.