Categories
penitenciar

Fiecare cu propriul penitenciar

De atâtea ori au fost practic anunțate cele două noi penitenciare încât cineva ar putea trage concluzia că fiecare deținut are penitenciarul lui. Sigur, exagerăm pentru efect, dar de vreo 3 ani la câteva săptămâni Ministerul Justiției ne tot amenință că face două noi penitenciare. Pe teren, nici măcar trasată fundația nu-i.

Conform presei, e vorba de un acord imprumut pe care ministrul l-a semnat. Valoarea împrumutului este de 177 de milioane de euro, proiectul urmând a fi implementat pe o perioadă de circa 6 ani. Context in care reamintesc ca Penitenciarul Pantelimon a murit în construcție deși nu doar că aveam bani dar era și realizat în parte.

”Acest demers are un impact direct asupra îmbunătățirii condițiilor de executare a pedepselor privative de libertate, prin creșterea nivelului profesional al personalului, reducerea supraaglomerării și asigurarea unor condiții de detenție care respectă standardele internaționale în materie”, a declarat ministrul Ana Birchall în contextul semnării Acordului-cadru.

Costul total net al proiectului este de 221,5 milioane euro, diferența de 44,5 milioane euro reprezentând contribuţia României. Vor fi realizate patru obiective distincte:

  • Construirea unui penitenciar având 1000 de locuri de detenție, în localitatea Berceni, județul Prahova;
  • Construirea unui penitenciar având 900 de locuri de detenție, în localitatea Unguriu, județul Buzău;
  • Construirea unei instituții de pregătire profesională pentru personalul din penitenciare, în localitatea Pantelimon, județul Ilfov;
  • Construirea unui centru pentru recuperarea capacității de muncă a personalului din penitenciare, în localitatea Rodbav, județul Brașov.

Asta ne tot promitea și Toader alături de mii de alte locuri de detenție modernizate și, între timp, bugetul pentru investiții s-a tot redus, de mai că am ajuns să n-avem condiții nici măcar să-l găzduim pe cel care o vreme s-a ocupat de subminarea sistemului penitenciar în timp ce-și cerea periodic scuze de la infractori.

În context

Penitenciarul pierdut Pantelimon

Moștenirea mandatelor Toader – Birchall pentru penitenciare

Continuă politica de subfinanțare cronică și de subminare a sistemului penitenciar

Rectificare bugetară de avarie pentru sistemul penitenciar

Cum dă sistemul penitenciar cu piciorul la venituri de 30 milioane de euro pe an

Ministerul Justiției, restant la respectarea obligațiilor legale