Categories
ANP

Ministrul Justiției se întâlnește, în sfârșit, cu directorii de penitenciare

În perioada 10 – 12 septembrie 2019 Ana Birchall se întâlnește, în sfârșit, cu directorii de penitenciare. De ce? Ca să afle care sunt problemele din penitenciare. Ceea ce nu-i rău. Singura problemă e că avem deja experiența unei lungi serii de promisiuni nerespectate. Ne păstrăm, deci, aceleași rezerve în ceea ce privește rezolvarea acestor probleme.

Pe agenda de lucru, pe lângă obișnuitele ode discrete, stadiul actual privind îndeplinirea măsurilor stabilite în Planul CEDO (e.g. investiţii şi reparaţii curente; restanţe raportat la termenele prevăzute pentru anul 2018; aspecte problematice, identificate la nivel sistemic, pe linie de investiţii, precum şi propuneri/demersuri concrete de remediere etc.) şi măsuri urgente de accelerare a implementării.

Agenda intalnire directori penitenciare - ministrul Justitiei 09.2019
Agenda intalnire directori penitenciare – ministrul Justitiei 09.2019

Propuneri de optimizare a aplicaţiei Pontaje an-line

Și, în același calup orar, analiza activităţii de achiziţii din unităţi şi susţinerea personalului din acest sector de către directorii de unităţi (e.g. identificare personal din alte compartimente; participarea la cursuri de expert achiziţii; stabilitatea acestora pe funcţie; limitarea mişcărilor de personal dinspre acest sector de activitate spre alte sectoare etc.).

Iar înainte de masa de seară, propuneri de optimizare privind utilizarea aplicaţiei Pontaje an-lineIată că, în cele din urmă, ANP recunoaște problema. Elemente de relevanţă privind proiectele cu finanţare externă în curs de derulare (e.g. fonduri norvegiene, Banca de Dezvoltare) sunt de asemenea pe listă dar și alte aspecte problematice şi propuneri formulate de directorii de penitenciare.

Cultura organizaţională, optimizarea comunicării interne

Cu mintea proaspătă, mâine dimineață se va discuta despre, cultura organizaţională, optimizarea comunicării interne şi rolul activ al directorului şi altor factori de conducere în optimizarea climatului de muncă (e.g. responsabilizarea directorilor, managementul participativ, exemplul personal, proiectul Strategiei de comunicare – internă și externă – pentru sistemul penitenciar).

Înainte de pauza de cafea se dicută, priorităţi pe linia asigurării asistenţei medicale, educationale, psihologice şi sociale a persoanelor private de libertate (e.g. Strategia naţională de reintegrare socială; prioritizarea demersurilor de alfabetizare, instruire şcolară, a programelor de diminuare a agresivităţii şi a celor destinate agresorilor sexuali etc.).

Acte normative subsecvente Legii nr. 145/2019

Iar, către prânz, situaţia privind elaborarea proiectelor de acte normative subsecvente Legii nr. 145/2019 (e.g. calendarul elaborării celor 41 proiecte de acte normative; consultarea unităţilor şi încurajarea formulării de propuneri privind proiectele deja elaborate şi trimise spre consultare; constituirea unui grup de lucru pentru analiza acestora la nivel de unitate; propunerea de decalare a sesiunii de analiză a cererilor de schimbare şi mutare, după aprobarea noilor proiecte de acte normative etc.).

Urmeză soluţii pentru deblocarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante de poliţişti de penitenciare. Analiză privind oportunitatea ocupării posturilor de personal contractual şi estimarea impactului finaciar al acestora. Analiza situaţiei privind gestionarea proceselor în care Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate sunt pare (e.g. contencios, procese cu sindicate, personal, alte părţi). ANP caută să găsească ceva recomandări sistemice.

Aspecte problematice produse la nivel de unităţi

Iar pe final, analiza principalelor aspecte problematice produse la nivel de unităţi (e.g. evadări, părăsiri puncte de lucru etc). Cauze şi măsuri. Măsuri pe linie operativă, raportat la contracararea ultrajelor şi agresiunilor asupra poliţiştilor de penitenciare, precum şi propuneri de optimizare a activităţii grupelor operative. Propuneri de profilare a unităţilor penitenciare pentru echilibrarea efectivelor şi optimizarea distribuţiei persoanelor custodiate la nivel național.

Înainte de plecare analiza situaţiei privind orele suplimentare, demersuri de optimizare a managementului local al resurselor pentru încadrarea în plafonul financiar de 3%. Aspecte de relevanţă privind constituirea şi funcţionarea Comisiilor de disciplină (e.g. consultarea organizaţiilor sindicale etc.). Și, în final, alte aspecte problematice și propuneri formulate de către directorii de penitenciare.

În context

Moștenirea mandatelor Toader – Birchall pentru penitenciare

Ana Birchall retrage proiectul privind recompensele morale pentru polițiștii de penitenciare

Birchall și Teodorovici nu-și onorează promisiunea de suplimentare a bugetului penitenciarelor

Ana Birchall: Nu se impun sancțiuni mai grave pentru ultrajele asupra personalului din penitenciare

DOCUMENT Ministerul Justiției, explicații despre bugetul sistemul penitenciar

12 replies on “Ministrul Justiției se întâlnește, în sfârșit, cu directorii de penitenciare”

Stai linistit si la Galati este dezastru dar….totul este ]n regula.
Ca doar ne acoperim unii pe altii, nu domnule Dumitrascu, ca intre directori???
Ce nu observam noi palmasii – unde intervine doamna ex si actual ministru, sau raportul se da in fata lui Bejan ca doar in program nu scrie nimic de doamna. Sau este clasificat???
Din ce observ dragi colegi, o alta intalnire la domn Presedinte acasa, organizata cine stie de cine pentru ca mie imi pare ca o plimbare intr-o zona frumoasa, cu ceva munti prin apropiere, aer curat si ozonat, etc., locatie care nici macar nu a fost stabilita in centrul tarii ca sa fie la indemana tuturor din punct de vedere al cheltuielilor bugetare (asta ca tot este pe ordinea de zi).

E o întâlnire cu directorii. Nici când sunt întâlniri cu sindicatele nu participă directorii. Ar fi fost bine.

O întâlnire inutila,nu ne ajuta cu nimic,totul este sub control.Pe plantațiile ANP totul este bine.

Poate Ana mai spera ceva….desi va fi inlocuita cu tot cu speranta ei….Ce poti sa faci in cateva luni de mandat si cand toata romanica e in metastaza?!

Legislatie subsecventa ca :Hg, Oug, Omj, Decizii Anp si Proceduri sunt total inutile. OUG 195 din 2002 are atatea acte subsecvente ? Si totusi circula milioane de masini in tara in baza unui singur act normativ fara alte hartii strategice.

Ba da. Pe surse: La Intalnirea de la Sibiu dintre MJ-ANP-Directorii unitatilor penitenciare s-au purttat discutii de bn simt. Directorii mai mult au ascultat si nu s-au ridicat dinspre ei probleme catre MJ-ANP.

Intalnirea a fost aproape ca la “Cina cea de taina”.

Comments are closed.