Categories
penitenciar

Sistemul penitenciar și povara bunelor intenții uitate-n stadiul de declarație

Nu știu domniile voastre, dar subsemnatul încearcă o oarecare stare de ușurare aflând de la ministrul Justiției că practic își îndeplinește rând pe rând promisiuni. E drept, că dacă intrăm în detali constatăm că nu e chiar așa, dar să nu lăsăm adevărul să strice tot felul de acțuni numa bune pentru mass-media.

Ana Birchall, bune intenții în serie pentru sistemul penitenciar

Ana Brchall: Ministerul Justiției un adevărat partener și beneficiați de întregul suport instituțional, pentru a duce la îndeplinire misiunea de reprezentanți ai autorității de stat. Ceea ce, e drept, au declarat toți miniștrii atunci când au avut ocazia, chiar dacă cei mai vechi dintre noi ar putea spune că și în acele cazuri s-a constatat că vorba nu bate cu fapta.

În prima zi a dezbaterilor, ministrul Justiției a participat așadar la întâlnirea directorilor de penitenciare, cu această ocazie au find discutate principalele teme de interes referitoare la sistemul penitenciar, precum și soluțiile identificate pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă sistemul penitenciar. Pentru presă sună bine.

Pe site găsim citate, nu insist. Pe scurt, totul e bine și o să fie și mai bine. Cu legea drept stindard penitencirele românești vor atinge noi culmi ale dezvoltării și propășirii și ministrul nu prea doarme din pricin noastră, ceea ce nu poate decât să ne bucure chiar dacă, cârcotași fiind o mai contrazicem și o credem mai pe sărite.

Statutul polițiștilor de penitenciare, dificultăți în aplicare

Pe fond discuțiile au acoperit agenda anunțată inițial discuțiile având în centru teme de resurse umane și de financiar în principal. În ceea ce privește statutul s-a repetat faptul că trebuie să fie respectat termenul de 6 luni pentru legislața secundară și că singura soluție pentru reluarea ocupării funcțiilor vacante este un OUG, Statutul fiind neconstituțional. Aici Ana Birchall, n-a mai fost fermă.

De precizat că deciziile care nu contravin noului Statut se vor aplica în continuare. Este prevedere legală în acest sens și că se pot desfășura concursuri pentru personalul civil, iar împuterniciririle se vor face doar dacă se respectă condițiile de ocupare, inclusiv experiența în funcții de conducere. Ceea ce s-ar putea să fie o problemă în multe cazuri de directori.

Mai sunt aspecte neclare, ANP speră să le rezolve printr-o nouă modificare a Statutului. Nu recunosc nici dânșii și nici cei care-l ridicau în slăvi pe cel cu “altă întrebare”, dar probleme sunt destule și-o să ne dea bătăi de cap. Până atunci sentințele pentru colegii care exercită fără plată atribuții prin DZU par să confirme o altă situație pe care ANP și Ministerul refuză s-o recunoască.

Bugetul și finanțele sistemului penitenciar, subfinanțare și neclarități

În ceea ce privește reaparații și investiții suntem undeva la 30% față de ce ne-am asumat și foarte probabil nu se va cheltui ceea ce s-a programat, parte din aceste sume urmând a fi mutate pentru plata unor drepturi salariale. Ceea ce nu e deloc o noutate, s-a mai întâmplat chiar dacă la acest moment sunt mii de plângeri la CEDO care ar reclama modernizarea penitenciarelor.

Unii directori apreciază recursul compensatoriu din perspectiva aerisirii penitenciarelor, ceea ce nu înseamnă că între timp se face vreo mare operă de reconstrucție mai ales că nu prea e cu cine și cu ce, lipsind pe lângă fonduri și constructorii dar și specialiștii sistemuliui penitenciar care să coordoneză toată mișcarea.

Se reconfirmă faptul că aplicația de pontaj avea probleme grave până în aprilie 2018 și că o parte au fost reparate, dar mai rămân o parte însemnată. În context, ANP pregătește noua proiecție bugetară și se notează că rectificarea s-a făcut greu, lucru pe care-l știam remarcând că miniștrii Teodorovici și Birchall nu s-au ținut de cuvânt.

Sistemul penitenciar: probleme multe, soluții momentan pe hârtie

În rest, planuri de mai bine, construcții în viitor, bani de identificat pentru majorări de excepție și speciale și chiar de rezolvat problema actualizării normelor de hrană și de echipare, ceea ce contrazice binișor răspunsul transmis în scris de către Minister, pe care l-am și postat acum ceva timp. Dar, probleme-au fost și-o să mai fie. Nu ne cramponăm de detalii dacă Ana Birchall ne spune că totul e bine și că va fi minunat.

S-a mai discutat despre vizita CPT catre revine luna viitoare se pare. ANP va transmite instrucțiuni. Și echipele operative ar fi o prioritate declarată, cu accent pe declarată, dar ANP transmite mesajul ca ultrajele să fie tratate cu prioritate și seriozitate. Iată că, în cele din urmă, după ani în care i-am tot tras de mânecă ceva se mișcă.

Manualele privind incidentele operaționale vor fi și dânsele actualizate în contextul în care ministrul pregătește sub bagheta consilierului Bejan vizite în penitenciarele patriei, la finalul prezenței în ședință Ana Birchall precizând că este obligatoriu să se mențină o relație bună cu sindicatele. Ceea ce aprobăm chiar dacă știm că se referă la fațadă.

În context

Ministerul Justiției, dator la angajații din penitenciare

Moștenirea mandatelor Toader – Birchall pentru penitenciare

Ana Birchall: Nu se impun sancțiuni mai grave pentru ultrajele asupra personalului din penitenciare

Ministrul Justiției se întâlnește, în sfârșit, cu directorii de penitenciare

Ana Birchall retrage proiectul privind recompensele morale pentru polițiștii de penitenciare

6 replies on “Sistemul penitenciar și povara bunelor intenții uitate-n stadiul de declarație”

” Și echipele operative ar fi o prioritate declarată, cu accent pe declarată”…se poate explica putin mai detaliat domnule președinte? Existau ceva zvonuri ca unele Grupe Operative ar fii micsorate sau chiar desfiintate din penitenciare ce custodiaza SD( vezi cazul Jilava, Mioveni etc.)

Explicatia ar fi de de o buna de perioada de timp tot afirma acest lucru, dar noi ramanem cu afirmatiile. De unde si accentul pe declaratie.

Promisiuni si vorbe goale am intalnit si vom mai intalni la “elitele” romane.Traim intr-o tara necivilizata in care vorbele nu fac doi bani. Asa ca continuati sa credeti si sa sperati in van.

Nu se pune problema de vreo desfiintare sau micsorare a Grupelor Operative indiferent de unitatea ubde afla acestea… Si au dovedit întotdeauna eficacitatea deci e nevoie de baietii negrii…

Parerea mea….grupele operative sa aiba “dormitorul” pe interior…nu dupa vreun colt prin unitate…

La declarații cred că un procent de 99% dintre miniștri au spus că vor face și drege, însă la capitolul realizați știu unul singur. Nu îl pomenim că e liberal
La experiența directorilor alte vrajeli a la ex dg Bejan, adică tinde spre zero barat, dar ce contează atât cât sunt in barca noastră și execută ordinele fara sa crâcnească, gen Rău la Galați, Huluba la Brăila, Popescu la Giurgiu, vărul la Poarta Albă, etc
Norma și echipamente corelate valoric cu alte părți ale sistemului de apărare, multă vrăjeală pentru alegerile ce bat la ușă că doar votează și cadrele
Despre buna relație cu sindicatele, poate nu am observat noi dar Fsanp nu prea a fost văzută la ultima întâlnire cu sindicatele și ministrul. Ori poate erați la popota MJ știu și eu???
Hai duminică plăcută de mâine iar incep ăștia care își zic împuternicit cu vrăjeală, inclusiv împuternicita de la MJ

Comments are closed.