Categories
penitenciar

Ministerul Justiției amână deblocarea concursurilor și rezolvarea problemei de constituționalitate a Statutului polițiștilor de penitenciare

Timpul trece, OUG-ul care să repare problema de constituționalitate a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor vacante întârzie. Sigur, e de lucru la legislația subsecventă Statutului, însă asta chiar e o urgență. Indiferent de agenda ministrului.

Procedurile de concurs pentru ocuparea funcțiilor vacante din penitenciare, încă neconstituționale

Proceduri de concurs blocate din culpa Ministerului Justiției

Nu ne mai legăm de faptul că ministrul Birchall nu s-a ținut de cuvânt în ceea ce privește consultarea și transparența decizioanală și că numără la succese dubioase pe care suntem nevoiți să le contrazicem periodic realitatea fiind în contradicție cu afirmațiile ministeriale.

Nu putem însă avea un Statut neconstituțional. Chiar așa cârpit șu cu multe neclarități și contradicții acest act normativ trebuie să fie măcar constituțional în integralitate ca o condiție a aplicării acestuia. Nu de alta, dar în cele din urmă concursurile vor trebui reluate.

Prevedere neconstituțională în Statutul polițiștilor de penitenciare

Pentru conformitate, reamntim că Statutul politistilor de penitenciare a fost cu ignorarea Deciziei Curţii Constituţionale nr. 90/2019 în ceea ce priveşte organizarea şi des­făşurarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor vacante din penitenciare.

Concret, dispoziţiile art. 31 din Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor sunt neconstituţionale, au fost preluate ad literam si la art. 99 alin. 2 in ceea ce acum este legea 145/2019 privind Statutul politistilor de penitenciare.

În context

Legislația subsecventă, necesară aplicării Statutului polițiștilor de penitenciare, în lucru

Statutul politistilor de penitenciare promovat prin metoda Florin Iordache

Propuneri de modificare a proiectului de Statut al personalului din penitenciare

Sistemul penitenciar și povara bunelor intenții uitate-n stadiul de declarație

Moștenirea mandatelor Toader – Birchall pentru penitenciare

8 replies on “Ministerul Justiției amână deblocarea concursurilor și rezolvarea problemei de constituționalitate a Statutului polițiștilor de penitenciare”

cum comentati Dl. Dumitrascu ideea A.n.p. de a relua de la zero (inscrieri,fisa ..etc) concursurile suspendate??? este abuziva sau este doar parerea mea ?

Daca mai intarize mult nu prea au ce relua. Este evident un act de suprema lipsa de respect fata de candidati.

si in cazul in care se adevereste zvonul ce este de facut dl. Dumitrascu ? pe langa instante , plangere pentru magagement defectuos sef r.u.( a intarziat luni de zile concursurile fara motiv ) plangere parchet ..etc mai putem face ceva ? vb serios astept o idee…multumesc

In cazul in care se adevereste zvonul nu sunt prea multe de facut in afara de a fi reluate concursurile. In ceea ce priveste plangerile, sesizarile si petitiile din pacate si daca vor avea success nu rezolva problema de fond.

La acest moment nu exista cadru legal pentru concursuri, Statutul avand un viciu de constitutionalitate. ANP spera sa continue, dar asta se poate doar daca OUG-ul trece repede.

Se poate sa se intample acest lucru? Pai, vor fi dati in judecata. Numa cati bani s au dat pt vizitele medicale…ar fi bataie de joc, sincer

Daca nu se rezolva repede cu OUG-ul e posibil sa se intample. Asa se intampla cand deciziile sunt pur politice.

Comments are closed.