Categories
ANP

Cu ce se mai ocupă ANP

În cazul în care vă întrebați cu ce se mai ocupă ANP atunci când nu trimite adrese atent meșteșugite, dispune măsuri întru buna funcționare a sistemului penitenciar ori pregătește proiecte de act normativ care să ne ajute să funcționăm practic, mai jos aveți câteva detalii despre preocupări ceva mai artistice.

Sensibilizare și mobilizare pentru incluziune

Conform comunicatului ANP, Festivalul Național Interpenitenciar „InterFest” reprezintă un eveniment complex, de natură a sensibiliza și mobiliza societatea civilă, în vederea promovării necesității de incluziune socială a persoanelor care execută sancțiuni privative de libertate și, implicit, reducerii riscului de revenire în penitenciar. Complex, dar cu obiective clare și extrem de ambițioase. Așa cum e și normal de altfel.

Notăm că ANP omite să ne spună două vorbe și despre personalul din penitenciare care s-a ocupat de organizarea acestui eveniment, deși relatează cu lux de amănunte despre dansuri, șahuri, dresaje canine, biblioteci vii ori probe sportive. Poate că este doar un semn de modestie excesivă, dar n-ar strica să afle și poporul că treaba asta cu educația în detenție și penitenciarul ca instituție beneficiază de serviciile unor oameni care chiar se străduiesc să-și facă treaba zi de zi.

Festival penitenciar „InterFest”, a VI-a ediție

Cuvântul de debut a fost transmis de către reprezentantul Administrației Naționale a Penitenciarelor, doamna comisar șef de poliție penitenciară Ioana Mihaela MORAR (în imagine), director general adjunct, și al Ministerului Justiției, domnul Claudiu-Cătălin BEJAN (în imagine), consilier al ministrului justiției și fost director general ANP. Ceea ce, să reunoaștem, e o scădere, anterior participând însuși ministrul (i)evaluator.

Aflat anul acesta la cea de-a VI-a ediție, Festival Național Interpenitenciar „InterFest”, organizat de Penitenciarul București-Jilava, a vizat consolidarea și dezvoltarea rețelei de suport pentru deținuți, prin promovarea activităților culturale, artistice și sportive, desfășurate în colaborare cu societatea civilă. Unii nici n-au aflat că aveau o rețea de suport și nici n-ar fi aflat dacă n-ar fi participat la festivalul acesta sau măcar la cel de folclor penal, tocmai încheiat nu demult.

Educație pentru infractori prin sport, teatru și artă

Festivalul, care a reunit aproximativ 22 de unități penitenciare și 200 de deținuți, s-a desfășurat pe 11 secțiuni care au presupus printre altele activități de dezbatere pe problematica reintegrării sociale și de promovare a lucrărilor confecționate de către persoanele private de libertate. Și s-au întâmplat tot felul de alte lucruri, aparent fără o unitate de abordare, dar cum evenimentul s-a întâmplat sub zodia interpenitenciarismului nu-i chiar o hibă.

Festivalul s-a mai ocupat și de  eforturilor deținuțillor din domeniul terapiei asistate de animale (Demonstrație de dresaj canin și târg de adopții, organizate în colaborare cu Asociația Câinilor Utilitari și Clinica Pet Stuff) și n-a evitat nici oportunități de valorificare a aptitudinilor artistice (Spectacol caffe-concert susținut de formația de instrumentiști a Penitenciarului București-Jilava).

În materie de probe sportive a fost chiar festival: Competiție de fotbal, pe terenul mare de sport al unității; Competiție de atletism: proba de viteză (50m), proba de ștafetă (3x400m) și proba de cross (2200m) pe aleea principală a unității, dar n-a fost uitat nici intelectul clienților sistemului penitenciar fiind organizată o Competiție de șah, pe terenul mic de sport al unității.

De la poezie de pușcărie la penitenciarul altfel

Și ca să fie totul rotund, s-a mai întâmplat și ceva exercițiu de relaționare cu persoane din comunitate (Biblioteca Vie, cu participarea persoanelor condamnate; Demonstrație magic art theraphy, în colaborare cu Teatrul de Magie). Toate pot oferi o viziune exhaustivă, zice ANP, asupra unor aspecte de interes pentru dezvoltarea personală și profesională. Minte să ai să înțelegi, constatăm noi.

La activitate au fost invitați să participe reprezentanți ai instituțiilor publice centrale și locale, ai organizațiilor neguvernamentale, ai mediului universitar și privat, implicați în activitatea de reintegrare socială a persoanelor private de libertate. Ceea ce unii au și făcut, bucurându-se astfel de o zi plăcută de toamnă și de posibilitatea de a înțelege altfel mediul carceral.

In context

ANP, curs de comunicare pentru personalul care desfășoară activități cu deținuții dificili și cu afecțiuni psihice

ANP, lipsă de transparență în formă continuată

Aplicațiile de pontaj și salarizare reparate de ANP. Deocamdată, din vorbe

Cu ANP despre misterele salarizării din penitenciare

ANP rezolvă problema agresiunilor la adresa personalului din penitenciare printr-o nouă adresă

5 replies on “Cu ce se mai ocupă ANP”

In America nu au tv in camera si vad tv 1h la masa si sunt in numar de 3 (stiri , sport , filme) ce apuca, apuca . La noi sare hotul in gratie daca ii dai stingerea la 10 si dim sigura grija e tv sa mearga . Nu aveam nicio autoritate asupra infractorilor , agenti slabi si ofiteri ce le e frica sa priveasca hotul in ochi . Nu toti . Dar sunt o mare majoritate . Eu cred ca prea se angajeaza toti copii , ce treaba are academia cu smecheria ? Ce treaba are bacul cu golania . In Braila noastra numai smecheri si mafioti si cutitari , proxeneti . Daca ti.e frica sa nu superi hotul :))) . Angajeaza Tata de la mascati , bgs , adu fortele speciale din armata , adu parasutisti , scafandri . Daca nu sunt in stare sa formeze ofiteri si agenti pt sectii . Nui mai angaja , dui la romtelekom , orange sa vanda cartele si telefoane , ca ar falimenta aia ca sigur le-ar da Moca . Am tovarasi fara bac , care ivart hotii pe degetele de la picioare . Pe aia nu ii ia nimeni , ca nu sunt educati . Dar ce avem in puscarii …Sadoveanu ,Eminescu , Napoleon ? O zi faina

Tot impreuna, tot impreuna bejan cu morar? Nu pot sta unul fara altul. Nici un razboi nuclear nu ne mai scapa de astia doi

Oau ! Pe cine văd ! Pe marele apache Claudiu-Cătălin BEJAN !?!

Bejan, un rezid comunist … ăsta trebuia să execute acum pedeapsa pe bac la Chilia în stuf.
Vai de noi, în ce țară trăim ! Cum ajung oligofrenii mari experți !

Bulă îi arde o palmă lui Bulișor.
– Știi de ce ți-am dat-o?
Bulișor, plângând:
– Nu știu, tati, da‘ nu-i corect că nu știi de ce mă bați!

Comments are closed.