Categories
penitenciar

Penitenciarele în mass-media: bizarerii, prejudecăți și semi-știri

Pentru că ANP nu reușește să ne reprezinte în mass-media, imaginea sistemului penitenciar o fac tot felul de întâmplări bizare și semi-știri care mai apar din când în când din lipsă de subiecte.

Liberări condiționate dubioase

Presa constată că un deținut care a avut o tentativă de evadare în urmă cu câțiva ani, judecat și condamnat în mai multe dosare, este inculpat într-un dosar cu IPJ: a distrus bunuri din arest, la supărare! Din evaluarea psiholigică a deținutului, instanța reține că acesta are un caracter impulsiv, orgolios, răzbunător, duplicitar. Și, totuși, îi acordă liberarea condiționată. C-așa-i cu reeducarea.

Arhiva SIPA din penitenciare dezvăluită din interior, a apărut ca știre pe vreo două site-uri. Singura problemă e că persoana care a făcut “dezvăluirea” a fost angajată ulterior evenimentului pe undeva printr-un penitenciar și n-a avut nimic de-a face nici măcar cu ANP pe vremea când prevenea criminalitatea înainte să fie dată afară pentru ceva tulburări de comportament.

Statistici îngrijorătoare ignorate

Ceva mai veche, dar reală, statistică îngrijorătoare: 4.450 de condamnați definitiv la închisoare cu executare se află încă în libertate. Ca să nu mai spunem că deja avem peste 20.000 de beneficiari ai recursului compensatoriu care zburdă momentani liberi, regretă fapte și se gândesc la altele și pe care o să-i întâlnim în perioada următoare prin aresturi de poliții, instanțe ori penitenciare în calitate de recidiviști.

Tot la diverse, despre penitenciare, citim în sfărșit un articol bun din presa online despre suspecții din mass-media. Presa a prezentat cu lauri (ori o dubioasă obiectivitate) noul succes financiar al unui deținut-vip. În timp ce stă închis în penitenciar – pe motiv de exces de ușă de biserică – roata banilor merge în continuare. Laudatio hotiae.

În context

Fake news si fake justice

Penitenciarul, casa cu nevinovați

Gândacul din biroul directorului Penitenciarului Târgu Jiu

Brățările electronice de supraveghere. Cum s-ar folosi și cât ne-ar costa

Ministerul Justiției, doar o instituție de acompaniament pentru decizii politice?!