Categories
sindicat

ANP, abuzuri în formă repetată. Ce spune instanța

Zilele trecute prezentam câteva informații despre o nouă victorie în instanță în ceea ce privește plata drepturilor pentru concediul de odihnă al angajaților din penitenciare. ANP refuză în esență să respecte legea, iar instanța explică și de ce. Poate că cei care-o tot încalcă ar trebui sancționați ca să se învețe minte.

Hotarare 393/2019 Tribunal Mures indemnizatii de concediu
Hotarare 393/2019 Tribunal Mures indemnizatii de concediu

Indemnizația de concediu trebuie recalculată în mod legal

În ceea ce priveşte fondul cauzei, instanţa reţine faptul că potrivit art. 150 alin ( 1) din Codul Muncii de principiu “Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu care nu poate fi mai mică decât salariul de bază. indemnizațiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă.” Clar și fără discuții.

Contrar susţinerilor pârâtului penitenciar, sporurile solicitate de reclamanți a fi incluse în indemnizaţia de concediu sunt sporuri cu caracter permnent, chiar dacă sunt stabilite în considerarea unor condiţii specifice de muncă, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, de expertizare emise de autorităţile abilitate în acest sens,.

În plus dreptul reclamanţilor de a beneficia de includerea acestor sporuri în indemnizaţia de concediu există atâta timp cât ele au fost incluse în indemnizaţia primită pentru perioada de lucru efectivă. Interpretarea de mai sus este în deplină concordanţă şi cu principiile dreptului naţional şi cu cele ale dreptului Uniunii Europene.

Practica ANP este contrară principiilor dreptului

În acest sens se reţine că în Hotărârea Curții de Justiție a UE din 15 septembr ie 2011, dată în cauza C-155/ 10, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a reţinut la paragrafele 19,20,22-24 , că expresia “concediu anual plătit” care figurează la art. 7 alin I din Directiva 2003/88, are drept semnificaţie faptul că pe durata concediului anual, remuneraţia trebuie menţinută, astfel spus, lucrătorul trebuie să primească remuneraţia obişnuită pentru această perioadă de repaus.

De asemenea, s-a reţinut că trebuie constatat că deşi structura remuneraţiei obişnuite a unui lucrător ca atare, intră în sfera de aplicare a dispoziţiilor şi practicilor reglementate de dreptul statelor membre. aceasta nu poate avea un impact asupra dreptului lucrătorului de a se bucura, în perioada de repaus şi de relaxare, de condiţii economice comparabile cu cele privind perioada în care îşi desfăşoară activitatea.

Interpretarea dată de instanţa europeană este aşadar, în sensul că scop ul indemnizaţiei de conced iu este acela de a pune salar iatul într-o situaţie comparabilă cu perioade le de muncă, pentru excluderea oricărui risc ca acesta să evite efectuarea concediului dată fiind perspectiva încasării unei sume diminuate.

Instanța constată că ANP avea deja instrucțiuni clare

Cu toate că excepţia asupra legalităţii dispoziţiilor legale cu privire la modul de calcul a indemnizaţiei de concediu, pe care pârâtul îşi întemeiază apărările, nu poate fi primită, tribunalul văzând că textele de lege în discuţie sunt în contradicţie cu principiile de drept consacrate, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, va face aplicarea cu prioritate a acestora din urmă.

Instanța mai constată că prin adresa nr. 70479/09.09.2015 a Ministerului Justiţiei, referitor la modul de calcul al indemnizaţiei aferente concediului de odihnă pentru funcţionari publici cu statut special din cadrul acestui minister, s-au indicat elementele componente ale cuantumul brut al salariului funcției de bază.

Astfel, indemnizaţia de concediu zilnică se calculează prin raportarea salariului brut la numărul de zile lucrătoare din luna în care se efectuează concediul de odihnă, înmulţit cu numărul zilelor de concediu de odihnă solicitate a fi efectuate, din care se scad contribuţiile obligatorii la fondurile de asigurări sociale şi impozitul corespunzător care se virează la bugetul de stat.

În context

Victorie în recurs. Penitenciarul trebuie să plătească pentru numirile prin DZU

Instanța decide recalcularea indemnizațiilor de concediu la cererea Sindicatului “Unirea” din Penitenciarul Târgu Mureș

Ministerul Justiției chemat în instanță de către Sindicatul “Novo Legis” din Penitenciarul Botoșani

ANP se opune in instanta la actualizarea normei de hrana

FSANP, actiune in instanta pentru actualizarea normei de echipare

13 replies on “ANP, abuzuri în formă repetată. Ce spune instanța”

abuzururi, abuzuri si iar abuzuri . Oare cand se vor termina ? probabil niciodata, cu astia duci un razboi de uzura care iti toaca nervii, timpul , banii…pe asta mizeaza si ei …dar v-a veni o vreme , nu foarte indepartata cand se vor duce si pe la puscarie sau vor plati daune din banii lor nu din bugetul statului ..si sa vedeti ce de plangeri urmeaza daca anuleaza concursurile suspendate …sunt in jur de 1800 de candidati care asteapta!!!

CU norma de hrana ne-a respins in fond. Facem recurs. Cu actualizarea la norma de echipare inca n-avem un rezultat.

:)))) pe ce baza ne-a respins :)))) ??? Adevarul e ca sunt si multi bani de dat . Echipamentul cel mai ieftin cea mai de jos tinuta si material , ce sa actualizeze . Parerea mea e ca noua nu o sa ni se actualizeze nimic . O seara faina . Au furat si or sa fure .

Salariu la fel daca nu era norma asta de hrana luam ca un angahat de la lidl si noroc cu turele de weekend cu ore platite , ca altfel stateam cu hotii ca agent cu 22 de milioane pe luna . Si urla ca ne dau bani , un soldat in armata sterge arma o data la 4 luni si ia 3200 lei si eu imi rup capul pe sectie si iau 3750 lei . La banii astea unii zic sa dormi cu ei in celula . Va urez o seara buna tuturor , dar mai e mult pana departe .

Sa vedeti cand or sa schimbe echipamentul , ne opreste banii pe norma slvreo 2 ani sa vezi acolo – 200 lei (cu pompa crescuti) si ne aduce o uniforma bat pariu ca similara doar ca nu mai avem nasturi la prohap ci fermuar 😉 . Asta pentru ca nu stiu ce hot de prin anp cu stele cat casa are vreo croitorie de saci de rafie si ne imbraca si pe noi A LA BOTEZATU .

Cu indemnizatia de chirie care sa acopere ratele la banca ce se mai aude? Prin ce sertar s-a mai blocat proiectul de OMJ? Parca vad ca trebuie sa ajungem si cu acest drept in instanta! La noi in sistem doar asa ne-am castigat dreptatea, cu ANP-ul in boxa acuzatilor. ANP = angajator care vede in proprii salariati niste dusmani.

Proiectul e inca in lucru. Am trimis o serie de observatii pe care urmeaza sa le discutam dupa care sa fie trimis la aprobare.

Noi am trimis observatiile la 5 zile dupa ce am primit proiectul. Depinde de ANP cand face intalnirea. Sunt multe proiecte in lucru e drept, dar cu acestea ar trebui sa se miste mai repede.

Comments are closed.