Categories
penitenciar

Ziua Internațională a Educației din Penitenciare

Ieri s-a întâmplat Ziua Internațională a Educației din Penitenciare, celebrarea fiind, după tipare, prilej de serbări cu deținuți care recită, cântă și valsează. Plus, un comunicat al ANP scris în același binecunoscut stil festivist-lemnos.

Administrația Națională a Penitenciarelor urmărește asigurarea unui sistem coerent pentru responsabilizarea și reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, prin aplicarea politicilor și direcțiilor de acțiune în domeniul educației, asistenței psihologice și asistenței sociale.

Educația realizată în cadrul instituției penitenciare are ca principal scop derularea de activități care să contribuie, complementar asistenței psihologice și sociale, la modificarea, în sens pozitiv, a comportamentului persoanelor private de libertate, în acord cu cerințele societății.

La nivel european, la propunerea European Prison Education Association, în data de 13 octombrie este celebrată „Ziua Internațională a Educației în Penitenciare”, dată la care a fost adoptată, în anul 1989, de Consiliul Europei, Recomandarea nr. R (89) 12 a Comitetului de Miniștri al statelor membre cu privire la educație.

În acest context, Administrația Națională a Penitenciarelor, în coordonatele colaborării bilaterale cu sistemul penitenciar din Republica Moldova, celebrează, astăzi, 14 octombrie 2019, prin activități similare în ambele sisteme penitenciare, „Ziua Internațională a Educației în Penitenciare”.

Concursuri tematice, dezbateri, conferințe, realizarea unor emisiuni prin intermediul studiourilor radio-TV cu circuit închis, expoziții, participări la evenimente de tipul – lansare de carte, întâlniri cu personalități locale sau activități derulate în parteneriat cu unitățile de învățământ colaboratoare, toate acestea gândite ca instrumente de promovare și susținere a educației, se vor derula în unitățile sistemului penitenciar sub auspiciile unei inițiative pentru care s-au făcut eforturi considerabile în vederea recunoașterii pe plan internațional.

Alinierea procesului educațional și a programelor de formare și calificare derulate în unitățile penitenciare la normele naționale de invățământ, dar și dezvoltarea cooperării interinstituționale și deschiderea către mediul academic și societatea civilă conturează rolul central alocat educației în procesul recuperativ general. Astfel, educația, asociată privării de libertate, aduce un impact pozitiv în timpul, dar și post-detenție, consolidând noțiunea de „reintegrare socială”.

Acest fapt se datorează specialiștilor din sectoarele de reintegrare socială din sistemul penitenciar, a căror activitate și inițiativă vine să compenseze și să dezvolte etape esențiale din parcursul individual, lacune și valori cheie în conștientizarea și prevenirea actului infracțional.

Cu migală și pasiune, cu responsabilitate și profesionalism, prin eforturi zilnice, ei remodelează caractere și contribuie la modificarea, în sens pozitiv, a comportamentului celor închiși și, implicit, la siguranța societății! La mulți ani tuturor educatorilor din sistemul penitenciar! Vă mulțumim și ne înclinăm! (sursa: ANP)

În context

Cu ce se mai ocupă ANP

Cum dă sistemul penitenciar cu piciorul la venituri de 30 milioane de euro pe an

Cu cine defilăm?!

ANP, program de mentorat pentru directorii de penitenciare

Ministrul Justiției se întâlnește, în sfârșit, cu directorii de penitenciare

10 replies on “Ziua Internațională a Educației din Penitenciare”

Domnule presedinte, care mai este stadiul omj ului referitoar la transformarea chiriei in rate?
Exista sanse sa apara in cursul acestui an?

Asteptam sa discutam observatiile formulate. Termenul de aprobare e de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii 145/2019.

Si cand se vor discuta observatiile? Deja au trecut 6 saptamani de cand s a terminat perioada de depunere a acestora..

Va rugam sa depuneti toate eforturile in vederea accelerarii acestui proces.
Speram ca instabilitatea politica sa nu afecteze acest drept care a fost obtinut greu si care este asteptat de care foarte multi dintre noi.
Va multumim!

Mai au putin si baga o lege prin care ne obliga sa luam acasa 2 3 hoti sa avem grija de ei , sa impartim tot cu ei , sai ducem la curve , in parc si sa le alinam durerile . In ce tara traim . Altii nu au ce manca si leprele din puscarii arunca mancarea si fac nazuri ca nu le convine . Noi suntem inchisi nu ei , noi facem puscarie nu ei . Tu daca ai o urgenta sa dai un telefon :))) fereasca Dumnezeu . Iti sare conducerea in cap ca nu merge treaba . Pe scurt sclavi la hoti . O zi faina .

Ziua int. a ed.in piirnaie.Ha-ha-ha.Scoala de hoti , spart case, insultat si atacat cadre, distrus bunuri ale penit. si nu ia nimeni nici o masura inclusiv judecatorul dec… pardon delegat.

Si uite asa vor i casa si domnii hoti niste bani cinstiti. Ca asta se va intampla iar suma va fi mai mare decat castiga unul care munceste cinstit. Apropo noua ne impoziteaza orice leu primit ca decont. Lor le va lua ceva taxe sau sunt bani tax free?

Comments are closed.