Categories
penitenciar

Penitenciarul Bacău, agent condamnat pentru corupție

Aflăm din presă, iată cine ne face de fapt imaginea, că un agent de la Penitenciarul Bacău a primit o pedeapsă aspră, de patru ani cu executare,  pentru faptul că lua banii de la deținuți contra unor favoruri. Aviz amatorilor! Se întâmplă rar, dar se întâmplă și ne afectează tuturor imaginea. Și nu ne încălzește cu nimic că l-a prins.

247.053 lei și 40.000 de euro, confiscați

Vasile Duțu cerea și primea de la persoanele care se aflau în detenție prețuri fixe pentru anumite favoruri. Astfel, mercurialul pornea de la 200 de euro pentru o zi de permisie și ajungea la 1000 de euro pentru un telefon introdus în închisoare. ANP nu zice nimic. Nici penitenciarul.

Zice în schimb presa. Instanța a dispus confiscarea sumelor de 247.053 lei și 40.000 de euro, pe care fostul agent le avea deschise la diferite instituții bancare. În același dosar, concubina fostului agent de la Penitenciarul Bacău a fost condamnată la doi ani de închisoare, sub supraveghere, urmând să presteze muncă în folosul comunității.

Agentul Duțu, prins în flagrant

Cei doi au fost prinși în flagrant în martie 2018, în urma unor acțiuni ale procurorilor Tribunalului Bacău și ofițerilor Direcției Generale Anticorupție. Dar asta nu e tot ce solicita agentului pentru diverse servicii pe care le făcea pentru deținuți. Duțu cerea electrocasnice, băuturi sau alte bunuri celor care veneau la vizită la cei aflați în spatele gratiilor.

”Referitor la cele două infracțiunile de luare de mită, procurorii au stabilit că în luna ianuarie 2019 inculpatul a solicitat, în mod direct, de la o altă persoană privată de libertate, să îi achiziționeze și să îi ofere un cuptor cu microunde, iar de la o altă persoană a cerut să îi ofere o cantitate de băuturi alcoolice țuică, vișinată și vin”, spun anchetatorii. Bunurile erau duse la imobilul unde locuiau părinții concubinei gardianului.

Deținuții, în banca acuzării

În timpul procesului, mai mulți deținuți au depus mărturie că agentul îi favorizeaza și nu-i punea la muncă pe cei care îi oferă diverse cadouri. Aceștia au declarat că le-a cerut chiar țigări și mâncare de la chioșcul din penitenciar. Accepta orice se pare, câtă vreme avea valoare financiară.

Totodată, procurorii au scris în rechizitoriu că Duțu avea față de cei care nu-i ofereau bani sau bunuri un comportament abuziv: ”îi punea la muncă și le interzicea să vorbească la telefon sau mai rău le făcea rapoarte de incident”, adică raporta o problemă care nu era reală, au susținut deținuții.

Cămătărie cu 20% dobânda lunară

Dar ca să se pună bine cu șefii, scriu judecătorii, angajatul ANP le dădea bani cu camătă colegilor și lua o dobândă de 20% pentru sumele împrumutate. Conform datelor din dosar, în toată acțiunea de trafic de influență și luare de mită, personajul a fost ajutat de concubina sa, care se întâlnea cu rudele deținuților pentru a lua banii sau bunurile.

Întrebarea ar fi ce-au făcut prevenitorii?! Când și ce au prevenit?! Sigur, Vasile Duțu a fost prins, dat afară și, iată, condamnat. Ce facem însă cu prevenirea criminalității?! Chiar să nu se fi știut, mai ales că, dacă nu mă înșel, sunt destui specialiști în domeniu în unitate. Cum se face că ani de zile nu a reacționat nimeni și că acum trebuie să fim arătați cu degetul cu toții?

În context

Zbuciumata relație dintre ANP și combaterea corupției

https://fsanp.ro/2019/09/27/document-acuzatii-grave-la-adresa-auditorilor-anp/

Moștenirea mandatelor Toader – Birchall pentru penitenciare

Penitenciar Poarta Albă, abuzurile șefilor continuă

ANP, o institutie publica cu prea multe lucruri de ascuns

20 replies on “Penitenciarul Bacău, agent condamnat pentru corupție”

E ceva putred,agentul asta facea de toate, de la telefoane la permisiunea iesirii.Ceilalti implicati nu au fost gasiti? Invoirile sunt acordate de o comisie formata din director, DASDRP si dir.adj socio-educativ in urma unei propuneri formulate de SPL sau educator.Deci cineva mai manca ceva din banuti.

Ceva putred este colega in toate cazurile de coruptie in pnt.(ex.severin,tulcea,p.alba si care or mai fi)unde sefii se jura ca nu stiau nimic sau nu banuiau dar erau vazuti la sprituri si mese cu cei implicati.Problema e ca procurorii nu au parghii de constrangere si dovezi asupra lor iar cei care stiu cate ceva tac ptr.ca ori nu au dovezi ori sunt complici prin tacere.

Peste tot decide directorul general. Consiliul de conducere si invitatii sunt consultati. Daca sunt pe lista au primit.

Domnule Dumitrașcu ce se întămplă la penitenciarul Vaslui? Cum este posibil ca doi ofițeri să ajungă din nou agenți. Ce concurs au susținut cei doi? Doar la Vaslui este posibil.

Cu parere de rau va spun ca nu observam nicio presiune din partea dvs privind fortarea transformarii chiriei in rata si actualizarea normelor……

E foarte posibil ca dumneavoastra sa nu observati, desi daca veti da o simpla cautare pe acest site v-ati convinge de contrariul. Ce anume credeti ca ar trebui sa facem si n-am facut?

Ar fi o naivitate sa credem ca agentul cu pricina nu a mai avut complici. Dar cum nu s-au facut disjungeri sau alte dosare, o lasam asa.Logica spune ca acele invoiri iesiri la activitati productive etc nu se puteau realiza fara un ajutor. Asta cu iesitul la munca numai a persoanelor influente-cei avuti sau cu greutate politica poate fi un studiu de caz.Ca anumiti sefi trebuiau sa stie sau poate ca stiau de promisiunile omului nostru,nu poate fi trecuta cu vederea. In romanica este o vorba-prinde orbul,scoate-i ochii!

Comments are closed.