Categories
penitenciar

ANP, verificări la Penitenciarul Rahova la solicitarea ministrului Birchall

Conform Agerpres, directorul general al ANP a dispus efectuarea în regim de urgenţă a unor verificări la Penitenciarul Bucureşti-Rahova, la solicitarea ministrului Justiţiei, privind modalitatea de acordare a unei permisiuni de ieşire.

Ministrul Birchall verifică dacă a fost respectată legea

“Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public cu privire la modalitatea de acordare a unei recompense cu permisiunea de ieşire din penitenciar pentru o durată de 24 de ore, la solicitarea ministrului Justiţiei, Ana Birchall, directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a dispus efectuarea în regim de urgenţă a verificărilor care se impun la Penitenciarul Bucureşti-Rahova.

Ministrul Justiţiei va fi informat privind rezultatele verificărilor şi a măsurilor legale care se impun”, informează ANP, prin intermediul unui comunicat. Potrivit presei, fostul lider social democrat Liviu Dragnea ar fi fost eliberat din închisoare joi, pentru o zi, ca urmare a unei decizii a conducerii Penitenciarului Rahova, iar a doua zi s-a întors în detenţie.

Interesant că n-am văzut la fel de mult interes când a trebuit să verifice dacă avem cadrul legal pentru respectarea drepturilor salariaților din penitenciare ori dacă, de pildă, detalii extrem de importante precum aplicația de salarizare și pontaj funcționează în parametrii legali. Și, exemplele pot continua, dar asta s-ar putea s-o plictisească pe doamna ministru.

Deținuții cercetați în alte cauze nu pot primi permisie

Nu-i chiar treaba noastră, dar legea e lege chiar și pentru deținuții-vip, chiar dacă de-a lungul timpului am tot văzut că e îndoită în favoarea unora și că directori care refuză drepturi legale pentru personal sunt extrem de binevoitori cu unii dintre clienții noștri.

Putem, deci, să ne imaginăm cam care va fi răspunsul ANP mai ales că nu e primul deținut-vip beneficiar de permisii, dar articolul 213, din Regulamentul de aplicare a Legii executării pedepselor privative de libertate (HG 157/2016) prevede că permisiile nu se acordă persoanelor cercetate în alte dosare. Ce-ar mai fi de verificat?!

„Permisiunea de ieşire din penitenciar nu se acordă în cazurile în care deţinuţii se află în una dintre următoarele situaţii: (…)
b) sunt cercetaţi sau urmăriţi penal în alte cauze;
c) au pe rolul organelor judiciare cauze al căror obiect poate influenţa conduita şi comportamentul acestora pe perioada permisiunii de ieşire din penitenciar”.

În context

Penitenciarul, casa cu nevinovați

‘Sponsorizarile’ de la detinuti-vip, compromisuri extrem de compromitatoare

Penitenciarele în mass-media: bizarerii, prejudecăți și semi-știri

Zbuciumata relație dintre ANP și combaterea corupției

Gândacul din biroul directorului Penitenciarului Târgu Jiu

22 replies on “ANP, verificări la Penitenciarul Rahova la solicitarea ministrului Birchall”

Nu prea e treaba noastra si n-o sa spuna. Le protejeaza imaginea. Mai raspundem la cate-o intrebare daca unii nu stiu sa citeasca in lege, si atat.

In rest sunt institutii care ar trebui sa verifice ce se intampla cu toate favorurile astea pentru detinutii-vip.

Blejnar a plecat in prima invoire dupa aproximativ 2 luni…cazul lui ar trebui sa fie mult mai interesant decat al lui livache!

Cum asa? Tot in lege spune ca n-ai voie deloc in primele 4 luni. Parca asa imi amintesc?!

Buna ziua! Dl Dumitrascu, ar fi interesant de stiut daca bpct de la Rahova a informat dpct de acest aspect. Asta daca e asa cum se vehiculează în media. Si ar trebui întrebat dl Burcu ce stie, nu de alta dar sunt ciorchini de absolvenți ANI la Rahova. Multumesc

Da. Ar fi interesant. Dar, treburile de spioni sunt prin natura lor secrete, si asa raman. Chiar si atunci cand isi fac treaba.

Daca bpct rahova a informat dpct, cu propunerea de informare a DG si nu s a intamplat nimic, detinutului fiindu i acordată ilegal permisiunea ieșirii din penitenciar, atunci valoarea spionilor (cica) este nulă. Iau banii degeaba, sa nu analizăm mai departe mersul lucrurilor. Propunerile de recompensă cu invoirile deținuților trec si pe la bpct, cel puțin prin fostul 1540 era reglementat.

Nu le iau apararea, dar pana la proba contrarie nu pot sa-i banuiesc ca nu si-au facut treaba.

Burcu care a fost la Jilava cand Borcea si zecid e VIPuri mai mici isi cumparasera puscaria, cu aripa speciala de VIPuri, o suta de activitati, locuri de munca si lucrari stiintifice la final de luna fara sa ii vada cineva lucrand la ceva? Ca doar erau la munca si activitati (cica, asa spun registrele si cateva camere de supraveghere).

Ce vine de la Jilava a coruptie miroase!!

Si cand isi fac ei treaba? Ca unii fac metri cubi de bani, nepotismul si favoritismele sunt pe fata si au devenit ceva banal, concursuri trucate….

Stati linistiti, Burcu stia.
In ultimele 2 luni a facut multe drumuri la Rahova pentru a discuta cu livache…despre ce anume, ramane sa aflam in viitorul apropiat sau mai indepartat

Cred că ai dreptate, Radule. Oricum, dacă comisia de acordare a permisiunii de ieșire a deținutului a încălcat prevederile legale, atunci trebuie sancționată, evident, adică directorul și adjuncții lui.

Daca semneaza maine controlorul delegat, da. Daca nu, s-ar putea sa intarzie.

Imediat ce se face ultima rectificare de buget probabil (pe finalul lunii).

In sfirsit verificari legate de Dragnea si sederea lui in penitenciar. Pina la urma chestorul infatuat si prost, cu PSD in suflet si simtiri, consilier al ministrului, nu a stiut sa acopere rahatul prin minimizare. Si asta in timp ce cineva credea ca o sa ajunga director general, daca varuieste celule pentru VIP-uri. Ma astept sa aflu mai multe despre telefoane primite si continutul acelor convorbiri. In privinta anchetei lui Birchall, am dubii. Sa vedem daca pleaca consilierul. Doar atunci voi spune ca a fost o ancheta corecta.

Bai oameni buni, chiar nu se va schimba niciodata nimic in sistem, coruptia merge inainte, VIPurile sunt tot VIPuri si la puscarie? Are cineva curaj sa ia atitudine cu ce se intampla, sau cum este unul vertical este lichidat pe loc de ceilalti, pentru a nu ameninta sistemul?? La Jilava si Rahova VIPurile isi cumpara tot, tratament preferential cat cuprinde. Desi la cata coruptie este in Romania, probabil este acceptabil sa fie coruptie mare si la fundul societatii.

Un detinut, care a fost politist la rutiera (un fost coleg am putea oarecum spune) mi-a spus ca la ei la rutiera daca nu “luai”, cum faceau toti, erai considerat sifon, daca nu esti cu ei probabil o sa fii impotriva lor si iti purtau dusmanie si cautau sa nu te aiba prin preajma.

Oare asa am ajuns si noi, ca hotii???

Comments are closed.