Categories
penitenciar

Siguranța personalului din penitenciare, o problemă tratată superficial de autorități

Una dintre problemele de pe lista unei viitoare discuții cu minitrul justiției: siguranța personalului din penitenciare. Este pe lista noastră de priorități, nu și a celor din conducere penitenciarelor care se arată deranjați de insistența noastră pe această temă.

Documentarea agresiunilor verbale și fizice

Agresiunile asupra polițiștilor de penitenciare sunt o realitate cotidiană, doar că multă vreme am suferit de un soi de timiditate instituțională și nici nu le-am raportat nici nu le-am trimis în instanță. De ceva timp, de când tot facem scandal pe tema asta, administrația a început să le ia în serios. Încă mai e de lucru dar se fac pași în direcția tratării cu seriozitate a acestor infracțiuni.

E bine că apar cazuri în care nu doar agresorul deținut este prezentat la un medic ci și victima polițist de penitenciare. Și, sper că astfel de agresiuni nu rămân neraportate, ori la nivel disciplinar. O sancțiune disciplinară însă nu este suficientă și este important ca fiecare agresiune să fie documentată cât mai amănunțit indiferent de cât de gravă este.

Mijloace de protecție pentru polițiștii de penitenciare

O altă temă pe care insităm, este aceea a asigurării mijloacelor de protecție pentru personal. Nu mă refer aici la acele așa-zise veste anti-înjunghiere care pot fi penetrate de un deținut cu unghiile neîngrijite, ci la tot ceea ce înseamnă dotări personale de auto-apărare și intervenție. Eventual s-o lămurim cu forurile internaționale dacă putem să le și purtăm ca să nu-i mai intimidăm pe camintiții clienți agresivi.

În altă ordine de idei, să nu uităm amenajările de siguranță, care la noi înseamnă de regulă gratii și uși de fier. Plus proceduri regândite. N-ai să vezi la noi ce se întâmplă la alții, toată lumea să lase ce face și să fugă la un incident și în 20 – 30 de secunde colegii atacați să aibă ajutoare. Ajunge echipa de intervenție cât de repede poate și în formula în care a fost menținută, dacă luptătorii nu sunt folosiți la altele, gen escortă la deținuți fără risc.

Siguranța personalului, prioritate pentru sistemele penitenciare

Surse de informare, sunt destule, dar pentru anglofoni, o dovadă că aceste subiecte sunt importante pentru toate sistemele penitenciare, aici aveți două articole relativ recente care tratează aceste teme pe corectionsone.com:

Nu de alta, dar neaoșa Revistă de Practică Penitenciară nu pare c-a prins foarte bine la publicul interesat de mersul penitenciarelor. Atenție! De practică penitenciară! Nu știință cum credea subsemnatul. Nici informare cum v-ați fi așteptat. Practică!

În context

Combaterea agresiunilor din penitenciare prin comisii, registre și dosare

VIDEO | Compromisuri care costă

ANP, masuri impotriva recompensarii detinutilor care comit agresiuni prin relaxarea regimului de detentie

De ce se inmultesc agresiunile la adresa personalului in penitenciare

Problemele sistemului penitenciar, moștenire pentru noul ministru al Justiției

7 replies on “Siguranța personalului din penitenciare, o problemă tratată superficial de autorități”

Revista neaoșă de știință penitenciară e făcută să mai treacă cineva ceva in cv.Siguranta personalului nu e doar o problema locala ci mondială la nivelul forțelor de ordine nu numai pușcării.

Unele articole sunt interesante, dar parcă nu prinde la public. Ori temele alese, ori formatul, ori lipsa de promovare. Ceva nu merge.

In ceea ce priveste valenta mondiala a problemei, problema noastra – noi in tara asta lucram – e ca n-o prea luam in serios.

Sigur, la unii e mai rau la altii mai bine, dar aici și acum ar fi cazul sa facem ceva. Si cand spun sa facem ma refer desigur la cei care au responsabilitatea asta.

Dl PRESEDINTE cei care răspund de SIGURANTA PERSONALULUI DIN SISTEM lucrează în birou la ANP si la MJ si au vazut HOTUL la tv.
Habar nu au cum e să lucrezi într o puscarie.
PENTRU 90% din cei cu functi de conducere(decidenti) doar HOTUL,VIOLATORUL,CRIMINALUL etc. contează!
Noi nu prea??????

Se intampla acelasi lucru si la nivel de penitenciar. Nu doar distanta si munca de birou e de vina. Majoritatea celor din ANP care coordoneaza zona de siguranta si regim au lucrat intr-un penitenciar.

Atunci e si mai GRAV că nu fac nimic pt SIGURANȚĂ și REGIM!
Cu atat mai mult că din ce spuneti dv ei cunosc problemele.
Dar pe mine personal ” nu mă mai miră nimic”
Cel mai bun exp: Borcea-condamnat 5 ani se liberează de la JILAVA după 9 luni!!!!
Trăiească d na CRISTINA si la mai multi de 50%.

Depinde si cata experienta au,daca au lucrat acum 20 ani si au pierdut contactul cu “viata ‘ din penitenciar… aia nu se pot numi decat teoreticieni si nu practicieni.In rest,ca avem o revista pentru lucratorii din penitenciare,ca avem imputerniciti(adica aia cu “puteri”),ca avem 2-3 ministri pe mandat,n-ar fi asa rau. Problema grava este legata de coruptie si incompetenta Am mai vazut la dl ala crescut de dvs ceva vorbe ale unui “batran”ajuns la varsta senectutiei,interesante, ca la orice octogenar plin de intelepciune(probabil ca nu se voia cumparat, asa e vorba unui proverb) amesteca “erele’si voia sa spuna ca cunoaste ceva mai mult decat actualii.Ca si corolar,si inchei,ca ma oboseste profunzimea subiectului,toata viata de ocna este ,la fel ca si viata tarii,un fiasco. Despre moralistii fosti si actuali nu pot sa zic decat perpetuare si existenta deplina, ca e timpul lor. De altfel,tara asta are acelasi timp si este in aceeasi istorie/situatie dintotdeauna. Bravos ,natiune!vorba cuiva

Comments are closed.