Categories
ANP

Abuzurile continuă la Penitenciarul Poarta Albă cu binecuvântarea ANP

Culmea tupeului, la Penitenciarul Poarta Albă directorul împuternicit Petrică Bănuță, refuză să pună în aplicare sentințe judecătorești. Culmea absurdului, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) nu face nimic. Se miră de pe margine că treaba nu merge.

Transparența câștigată în instanță

După 2 ani Sindicatul câștigă în instanță și obligă Penitenciarul să-i comunice în format electronic o serie de informații referitoare la licitații, cheltuielile de investiții și îmbunătățirea condițiilor de lucru. Când să pună în executare, la o solicitare scrisă care avea atașată sentința (788/2019), directorul Bănuță, același văr al fostului director general Dobrică, cere termen de 30 de zile pentru răspuns.

Oare ce-ar avea de ascuns atât de grav mai marii penitenciarului având în vedere că refuză cu obstinență să respecte legea în ceea ce privește transparența cheltuielilor publice chiar și după ce s-a pronunțat o instanță de judecată definitiv și irevocabil? Să fie mai grav decât perioada în care favorizau deținuți-vip? Până la urmă ANP spală orice. De ce să se sperie?!

După care, vine răspunsul în 3 paragrafe care anunță că se aplică art. 9 alin. 1 din legea 544/2001 care spune că solicitantul suportă costul serviciilor de copiere, deși nu fuseseră solicitate copii în format fizic. Sindicatul ceruse în formă electronică documente deja existente, în cele mai multe cazuri, în arhiva electronică a Penitenciarului. De ce? Pentru că Petrică Bănuță poate și n-are cine să-l controleze.

Abuzuri oprite doar de judecători

În context, reamintim că în același Penitenciar și cu același Petrică Bănuță drept autor, un agent care ceruse să nu efectueze ore suplimentare din motive de familie, a fost sancționat cu schimbarea din funcție și a fost planificat luni întregi într-un program atipic, până când instanța de judecată a dispus ca această măsură abuzivă să fie anulată. Încă se judecă pe despăgubiri.

La acea vreme fostul director general Dobrică, văr bun cu prea-promovatul Bănuță, a promis că ia măsuri împotriva celui care a abuzat agentul. Nu numai că n-a luat măsuri pentru a sancționa evidentul abuz, dar l-a și promovat. C-așa funcționează ANP: blând cu abuzatorii pentru care nu găsesc înlocuitori, deși sunt zeci de ofițeri care, în plus, au și bun simț care l-ar putea înlocui pe veșnicul văr.

Nereguli în serie acoperite de ANP

Tot la Penitenciarul Poarta Albă, și nu-i deloc o întâmplare,  decizia Curții de Apel Constanța nr. 788/2019 care presupune plata unor drepturi salariale restante nu este pusă în aplicare deși penitenciarul a primit 97.000 lei pentru plata drepturilor salariale câștigate prin decizii definitive și irevocabile ale instanțelor judecătorești și suma de 4.000 lei, titlul 59 „Despăgubiri”, sume reprezentând subvenții pentru plata dobânzilor. Dar astea-s deja detalii.

Când totuși se vor lua măsuri? Când va fi sancționat Bănuță pentru abuzurile evidente și constate de instanță? Când va renunța ANP la favorizarea acestor abuzuri prin ignorare sau, mai rău, încurajare? Când vor plăti cei care au favorizat deținuți-vip, printre care și același Bănuță? Când se vor lua măsuri adevărate și se va înceta cu această veșnică batistă pe țambal la Penitenciarul Poarta Albă?

UPDATE 18 noiembrie 2019 ora 14.30

Azi, pe la 14.20, au început să vină și documentele după ce tovarășul director – văr a încercat să păcălească c-o adresă prin care afirma c-a atașat ce n-a atașat și făcea acea trimitere la plata pe care-o solicită pentru copiile pe care-l obligă instanța să le transmită. N-a fost să fie, important de acum e ce ar fi în spatele refuzului de a prezenta documente astfel publice. Să fie chestiuni similare cu cele tocmai constatate zilele astea pe la controale?!

În context

ANP, abuzuri în formă repetată. Ce spune instanța

Amatorismul decizional, defect de management penitenciar

Penitenciar Poarta Albă, abuzurile șefilor continuă

Indemnizatia de concediu completa, inca un drept refuzat de ANP castigat in instanta

‘Sponsorizarile’ de la detinuti-vip, compromisuri extrem de compromitatoare

21 replies on “Abuzurile continuă la Penitenciarul Poarta Albă cu binecuvântarea ANP”

Problema nu e la constatari. Problema e la deciziile de dupa. Geaba contata inspectorii daca sefii ANP ii acopera pe sefuletii in culpa.

Numai la poarta albă, cel de la escortă e la schimb, de la schimb,la financiar și tot așa… Toți corigenții din plutoane au ajuns la financiar, și se miră că financiarul e la pământ.

Probabil ca e si un motiv pentru care specialistii nu prea raman la Poarta Alba si e nevoie de solutii de avarie.

Buna ziua domnule, financiarul e la pământ din alte motive, daca nu erau corigenții aceia, multe luni nu ați fi văzut salariul..

Nu e cazul sa ne certam intre noi. Au dreptate si cei nemultumiti de erori si de intarzieri si cei care incearca sa suplineasca lipsa specialistilor.

Salariul e un drept, nu o favoare. Dacă nu sunteți în stare, găsiți-vă altceva de lucru, în supraveghere la secția de dame, de exemplu. Și când în loc de salariu, ați lua doar 200 de lei, cum v-ați simți? Repetenți, sau furați la salariu? Întreb așa, de curiozitate.

Și la Botoșani dl Daniil sihastru continua abuzurile și hartuirea operativului. În urma unui control nocturn a constatat ca nu merge veghea mai prin toate camerele de deținere, a consemnat în carnetele postului de pe secții, și în planificarea în serviciu ca agenții supraveghetori manifestau neglijenta și superficialitate în serviciu. Mister Daniil problema este veche și generala dar probabil ați avut o noapte proasta.

Nu stiu cine este domnul, dar dintr-astia sunt peste tot. Daca asa este, dupa mintea domniei sale supraveghetorii trebuia sa aduca becuri de acasa?!

Referitor la sentința cu drepturile salariale restante, lipsa contabilului șef este principala cauză. Sentința este în unitate de dinainte de a fi numit Dl. Bănuță in calitate de director. Ghiciți cine era înainte? Sau poate cineva sa ghicească cine a fost contabil șef de prin luna a 3a pana mai recent? Contabil șef in calitate de primar. Sau ghiciți câte luni s-a mers fără director economic adjunct? Sau câți angajați ar trebui sa fie in sectorul financiar, raportat la numărul de personal si deținuți din poarta alba? Resursa umană e dezastru, managementul scârțâie, funcțiile ierarhice aproape goale sau cu roata de rezervă si voi vreți calculate drepturi a căror baze de calcul nu le-a făcut nimeni? Normal ca vreți, sunt drepturi, dar aveți obligația de a fi transparenți in lipsa de personal a sistemului si cum afecteaza aceasta sectoarele de activitate.

Daca s-au putut face alte plati se puteai face si acestea. Stim problema lipsei de specialisti.

S-avem pardon. „(editat admin)” era „director”, numit sau nu, când au venit cel puțin una din hotărâri. Atâta că răspunde și de financiar, printre altele. Dacă își face treaba cu 10 inși la financiar, în loc de 20, și nea (editat admin) își ia 50%, pe munca voastră, vă meritați soarta, indiferent din ce sindicat faceți parte. Vă tratează ca pe niște slugi.
A cerut personal prin delegare sau detașare? Mă îndoiesc.

Uitați ca nu v-ati mai primit deconturile de la începutul lunii martie iar corigenții ăștia din financiar pe care dl Bănuță a reușit să-i unească le-a pus în plata în maxim 60 de zile de la numire. Uitați ca încă din 2017 sunt probleme pe salarizare și ca aceeași noua conducere împreună cu noi corigenții ne-am am făcut actualizările necesare pentru a repara ceea ce ani la rand s-a greșit. Uitați, domnule președinte ca fără sa vreți loviți în oamenii dumneavoastră din sindicat care au ales sa se alăture celor din financiar pentru a face lucrurile sa meargă.

Faptul ca oamenii au primit mai putin tarziu nu e o victorie. Nici a spune despre o situatie negativa nu inseamna ca lovim in cineva. Nu transformati o problema intr-un conflict intre persoane.

Da… am uitat să vă mulțumesc că îmi primesc salariul… poarta albă e firmă privată. Eu zic , că dacă nu puteți(unii dintre voi) plecați mă de acolo, că mai rău faceți, dar și pe partea cealaltă e greu…e greu cu voi.

D-l pușcărie, sau penitenciar, subiectul e altul, nu 50%. Dacă te simți excepțional, fă-ți un blog cu ce ți-a născut/fătat mintea așa de excepțional.
Și lasă-ne pe noi să discutăm la subiect.
Băieții de la financiar de la Poarta Albă văd că se și victimizează și consideră că dacă ne virează salariile, ne fac o mare favoare. Ce părere ai de asta, d-le/d-nă pușcărie, sau penitenciar, ce-oi fi.

Comments are closed.