Proiect | Înăsprirea sancțiunilor pentru ultraj împotriva polițiștilor de penitenciare
penitenciar

Proiect | Înăsprirea sancțiunilor pentru ultraj împotriva polițiștilor de penitenciare

În Parlament a fost depus recent un proiect de lege pentru înăsprirea sancțiunilor pentru ultraj și includerea polițiștilor de penitenciare în articolul referitor la forma agravată. Iată că, dacă se vrea, se poate.

Înăsprirea pedepselor CP - acte de agresiune ppl (Ultrajul) - comiterea de violențe asupra acestora - fără semnături
Înăsprirea pedepselor CP – acte de agresiune ppl (Ultrajul) – comiterea de violențe asupra acestora

Poliţiştii de penitenciare, cei mai expuși la agresiuni

Potrivit inițiatorilor, în ceea ce priveşte includerea polițiștilor de penitenciare în categoriile profesionale prevăzute la alin. (4) ai art. 257 din Codul penal, apreciem că măsura este una de echilibru întrucât poliţiştii de penitenciare sunt cei mai expuşi dinte funcționarii publici în faţa persoanelor care au comis fapte penale cu violență.

Este injust ca activitatea unor categorii profesionale să fie protejată de faptele cu violență prin măsuri speciale iar personalul care gestionează deținerea persoanelor care au comis fapte cu violență să fie euxclus din măsurile de proiecție amintite. Într-un studiu realizat în unul 2019, din chestionarea personalului de penitenciar cu activitate operativă și vechime de minimă de 1 an, s-a constatat că 75% dintre cei intervievaţi au suferit la un moment dat o agresiune sau ameninţare în legătură cu excutarea atribuțiilor de serviciu.

Înăsprirea sancțiunilor, o șansă în plus la reeducare

Dintre de argumentele prezentate, măsura de includere a poliţiştilor de penitenciare trebuie înțeleasă în primul rând ca fiind una în beneficiul societății, în general. Astfel, persoanele private de libertate au o şansă în plus la reeducare şi o şansă în plus la reintegrare socială dacă pe parcursul executării pedepsei ar fi descurajate să întrețină comportamentele agresive la adresa autorității statului.

Obișnuirea persoanelor private de libertate cu lipsa de reacţie împotriva actelor de violenţă comise la adresa actorității stalului, inclusiv şi mai ales în timpul executării unui mandat privativ de libertate, are consecințe directe în procesul de reeducare. Din aceste considerente, activitatea de reintegrare poate eșua iar eșuarea reintegrării are consecințe negative, în primul rând, asupra societății.

În context

ANP trebuie sa puna in aplicare masuri concrete de prevenire si combatere a ultrajelor din penitenciare

Sistemele și dotările de siguranță în penitenciare, prioritare

Ana Birchall: Nu se impun sancțiuni mai grave pentru ultrajele asupra personalului din penitenciare

Cu cine defilăm?!

https://fsanp.ro/2019/09/14/sistemul-penitenciar-si-povara-bunelor-intentii-uitate-n-stadiul-de-declaratie/

3 thoughts on “Proiect | Înăsprirea sancțiunilor pentru ultraj împotriva polițiștilor de penitenciare

  1. UE + drepturile hotilor ca alea ale omului de rand nu exista = love si pedepse mici.Oare cand vor intelege ca ce se aplica prin UE – si aici e din ce in ce mai greu ca lumea civilizata s-a stricat si acolo odata cu sosirea ausslader-ilor- nu se poate aplica la noi ca suntem o natie defecta.

Comments are closed.