Categories
ANP

PROIECT | OMJ privind organizarea şi desfăşurarea pregătirii profesionale a poliţiştilor de penitenciare şi criteriile de evaluare a rezultatelor acesteia

ANP ne transmite proiectul de OMJ pentru aprobarea Metodologiei de organizare şi desfăşurare a pregătirii profesionale a poliţiştilor de penitenciare şi criteriile de evaluare a rezultatelor acesteia. Termenul pentru transmiterea propunerilor și observațiilor este 06.12.2019, la adresa de e-mail anca.mihalache@anp.gov.ro.

Potrivit inițiatorilor, pregătirea profesională este un proces de instruire prin care persoanele dobândesc noi cunoștințe teoretice și abilități practice necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu într-o manieră cât mai eficientă. Observații direct pe text AICI.

Un obiectiv prioritar al Administrației Naționale a Penitenciarelor este armonizarea permanentă a pregătirii profesionale a personalului, atât din punctul de vedere al legislaţiei specifice sistemului penitenciar, cât şi din perspectiva legislaţiei aplicabile formării profesionale a adulților.

Astfel, prezentul proiect de act normativ a fost emis în temeiul Legii nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, fiind totodată avute în vedere şi prevederile Ordonanței de urgență nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților.

Potrivit dispoziţiilor art. 101 alin. (1) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, “Metodologia de organizare şi desfăşurare a pregătirii profesionale a poliţiştilor de penitenciare şi criteriile de evaluare a rezultatelor acesteia se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei”.

Pentru a veni în întâmpinarea cerinţelor actuale privind pregătirea profesională, a fost elaborată o metodologie cuprinzând formele de pregătire ale polițiștilor de penitenciare, după cum urmează:

Pregătirea inițială a polițiștilor de penitenciare 

 • Pregătirea inițială a polițiștilor de penitenciare debutanți
 • Pregătirea inițială a polițiștilor de penitenciare definitivi

Pregătirea profesională continuă prin:

 • Forme de pregătire organizate în instituțiile de învățământ proprii sau pe baza protocoalelor de colaborare;
 • Forme de pregătire organizate cu furnizori de pregătire profesională, naționali sau internaționali, la inițiativa instituției;
 • Forme de pregătire organizate în sistemul administrației penitenciare
 • Pregătire autoplanificată.

Evaluarea activităților de formare profesională a poliţiştilor de penitenciare prin intermediul sistemului de creditare profesională

La elaborarea acestui proiect, s-a avut în vedere introducerea unor elemente de noutate, după cum urmează:

 • Schimbarea modalității de evaluare a pregătirii continue, în sensul cuantificării pregătirii profesionale a fiecărui poliţist de penitenciare prin credite profesionale care se acordă pentru implicarea în activităţi de pregătire profesională, credite recunoscute numai la nivelul sistemului administraţiei penitenciare.
  Prin această nouă metodă de evaluare se urmăreşte creşterea calităţii resurselor umane, conştientizarea angajaţilor cu privire la faptul că participarea la diferite forme de pregătire profesională este benefică, atât pentru sistemul administraţiei penitenciare, cât şi pentru dezvoltarea personală a acestora.
 • Crearea unui corp al formatorilor care are drept scop constituirea unei baze de date cu personalul încadrat în Administrația Națională a Penitenciarelor sau unitățile subordonate care poate fi desemnat să desfășoare activități de pregătire profesională pentru polițiștii de penitenciare;
 • Diversificarea formelor de pregătire continuă astfel încât să se asigure fie dezvoltarea competenţelor profesionale deja dobândite, fie dobândirea de noi competenţe, în vederea îmbunătăţirii calităţii activităţilor profesionale individuale;
 • Stabilirea modalității de desfășurare a activității de pregătire fizică, precum și a pregătirii polițiștilor de penitenciare care lucrează în contact direct cu persoanele private de libertate în domeniul siguranţei personale, intervenției profesionale și acordării măsurilor de prim ajutor;
 • Metodologia va intra în vigoare începând cu data de 01.01.2021, întrucât, anul de pregătire 2020 va începe la data de 15.01.2020, întocmindu-se o serie de documente şi planificări specifice compartimentului, întocmite în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

În context

PROIECT | OMJ privind transformarea compensației pentru chirie în rată pentru credit imobiliar

Proiect | Înăsprirea sancțiunilor pentru ultraj împotriva polițiștilor de penitenciare

Proiecte | Concursuri pentru ocuparea funcțiilor vacante și numiri după finalizarea mandatelor

Proiect | HG privind drepturile de transport ale polițiștilor de penitenciare

CONSULTARE Proiect de Ordin pentru avansarea polițiștilor de penitenciare

Proiect de OUG pentru modificarea Legii 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare

36 replies on “PROIECT | OMJ privind organizarea şi desfăşurarea pregătirii profesionale a poliţiştilor de penitenciare şi criteriile de evaluare a rezultatelor acesteia”

Miercuri se discuta in Parlament despre desființarea pensiilor speciale.(mai puțin cele militare,cică).Aveți informații despre acest lucru,noi vom fi afectați,se modifica modul de calcul,etc.

Avand in vedere ca pensiile militare nu sunt pensii speciale, in mod jormal, nu avem de ce sa fim afectati.

Noua putere va incerca sa scoata recursul compensatoriu. Cred ca ar fi bime sa fim mai uniti pentru ca nu stim ce are detinutul in cap.

Domnule Dumitrascu,

Ne asigurati acum cateva zile de eliminarea din OMJ-ul cu privire la chirii a articolului 8 ,alin 2 care face referite ca decontul se ofera proportional cu nr de pers care locuiesc in imobil.
Asemenea discriminare si bataie de joc nu exista in niciun sistem din marea familie ocupationala ,in absolut niciunul,noi suntem bataia de joc a sistemului?
Unde s-a mai pomenit sa locuiesti cu prietenul/a ,concubinul/a si sa ti se deconteze jumatate pt ca azi poate locuieste cu tine,maine poate nu mai este relatia de actualitate.
Asa se incurajaza notiunea de familie??
Va rog sa ne confirmati sustinerea dvs in acest sens,observ ca pe documentul postat pe google unde sa lasam observatii cu privire la OmJ-ul in cauza au disparut comentariile pt acest articol.
Asteptam raspunsul dvs!

NU v-am asigurat de eliminarea articolului. V-am spus doar ca vom prelua si transmite observatiile dumneavoastra. In ceea ce priveste comentariul la care faceti referire il vom discuta in dezbaterea publica.

Tehnic, prietenul/concubinul nu intra in notiunea de familie, ruda ori afin. NU va confirm deci sustinerea ci faptul ca voi pune in discutie problema ridicata de dumneavoastra cand va fi dezbaterea.

Care este motivul pt care nu sustineti aceasta prevedere care nu se regaseste in nicio alta structura,de ce sa nu beneficiem ca toti ceilalti colegi?
Nu cred ca si dvs vi se pare normala aceasta absurditate,inclusiv eliminarea observatiilor din documentul postat cu omj-ul in cauza.

Cititi va rog cu atentie raspunsul meu si nu-mi interpretati altfel ce am scris. V-am confirmat ca voi prezenta problema ridicata de dumneavoastra. Cred ca am fost clar.

Cu respect,va salut,

Sustine in totalitate observatiile facute de colega noastra,toata familia ocupationala beneficiaza in mod normal de plata chiriei ca si pana acum,nu trebuie sa fim noi fraierii de serviciu.
Multumim!

Da sustineti. Evident. Mai ales ca trimiteti comentariul de la acelasi IP ca si Cristina. 🙂
Nu e cazul sa incercati sa ma pacaliti. V-am spus ca prezint problema. O prezint.

Sunteți prima femeie pe care o aud că nu se teme că va rămâne nemăritată.Admirabil!
Domnule, banul e ochiul dracului, și s-a întâlnit cu femeia!😂

Îți deconteaza jumătate dacă și prietena ta lucrează in sistem și are chirie pe același imobil, eu așa am inteles .

Ati spus “nu va confirm deci sustinerea ci faptul ca voi pune in discutie problema semnalata”.Cu respect ,insa eu asta am inteles.
Va rugam sa ne sprijiniti in acest sens,efectele vor fi asupra celor mici care nu decontam sume mari,”smecherii” vor fi la adapost mereu.

Nu va pot confirma decat ca o sa prezint problema ridicata de dumneavoastra cu argumentele de rigoare. Dumneavoastra cereti asigurari. Ori asta nu va pot da, pentru ca nu noi decidem ci ministrul.

Dl Predoiu este un om cerebral din cate stim,suntem convinsi ca,cu o abordare pe masura din partea dvs vom avea succes.
Multumim si contam pe suportul dvs!

Casă de piatră pt tine și ANDREI pt.a nu mai avea probleme de.interpretare.si pt.a.forma o familie!

Casa de piatra si din partea meaa in realizarea concubinajului/prieteniei/familiei, daca asta v-o doriti.Partea proasta este ca acest concubinaj nu ofera avantaje juridice,cum este in cazul familiei. Cat despre prietenie,marele povestitor I Creanga spunea in “Amintirile”sale-“fereste-ma doamne de prieteni ca de dusmani ma pazesc singur”Deci,ca sa ti se deconteze chiria in totalitatea ei,fara sa mai contribuie si prietenul sau concubinul mi se pare exagerat.Mai bine stai singur(a),ca esti in avantaj

Domnilor….aceasta prevedere nu ne afecteaza cu absolut nimic.
Nimeni nu va putea demonstra faptul ca locuiti impreuna cu prietena sau concubina, astfel incat sa va reduca cuantumul chiriei.

Nu este vorba ca se poate demonstra sau nu,nu este normala o astfel de discriminare fata de normalitate si celelalte structuri.
Am inteles ca se vrea diminuarea deconturilor si abuzurilor cu ,chiriile insa vor fi loviti tot cei mici si lipsiti de aparare,stim cu totii asta,pentru ca aici sunt cei mai multi….

Din respect pentru banul public, în condițiile în care avem salarii decente și siguranța locului de muncă, haideți să nu mai abuzăm de drepturi și să ne vedem lungul nasului ! Dreptul la decontarea chiriei a fost PERVERTIT și prin artificii tehnico-legislative pe fond de lipsă crasă de bun simț și respect pentru BANUL PUBLIC, a devenit o rotunjire nemeritată a unor salarii de care beneficiază niște FUNCȚIONARI ai STATULUI care abuzează de drepturi sub JURĂMÂNT ! Ne mai trezim și noi ?

Buna seara Dnu Dumitrascu.
Stirile care circula privind introducerea de Pnl pe ordinea de zi a proiectului de eliminare a pensiilor speciale sunt diferite.
1.in una dintre ele se spune cu exceptia militarilor si magistratilor.
2.alta stire include si politisti,noi,dar nu subliniaza militari.
Care o fi textul real al proiectului?Sau merg si astia la cacealma si ne trezim pusi in fata faptului implinit exact cum ne au tras o psd.cu Og.59!
Stima.

Referirea a fost la pensiile militare care nu sunt soeciale . Uneori presa prezinta diferit, dar prim-ministrul a fost clar.

A mai spus prim ministru tot asa clar si cu rezolvarea discriminarilor la legea p.m.prin crearea grupului de lucru sub comanda lui Ciuca(care se pare a iesit din schema) si nu se mai stie nimic.A ramas ca in tren 😀.Bine ca au avut grija sa arunce pe piata fake ul cu ordonanta p.m.saptamana trecuta.Va amintiti ca am intrebat de ea.Vom vedea ce iese in zilele urmatoare.Sa speram ca va fi bine.In politic,nu trebuie sa ne incredem prea mult.Stim cu ce avem de a face.
Seara buna.

Vad ca de pregatirea profesionala nu intreaba nici Cristina sau prietenul.La ce-o fi buna,daca nu aduce bani!?. Am curaj sa afirm ca problema chiriilor este dezbatuta intens de cei veniti in “sistem” de cel mult 5 ani si care par interesati de privilegiile financiare ale locului de munca

1-sunt de mai mult timp in sistem.
2-probabil esti un frustrat care are credit si reactioneaza de parca e vina noastra ca momentan nu puteti beneficia si voi.
Niciodata nu am inteles cand aproape ca vreti taierea unor beneficii doar pt ca nu beneficiati si voi,la fel si cu 50%,e adevarat ca ambele creeaza mari controverse,insa,sunt si persoane care le iau pe bune.
Numai bine!

Stimata dna(dra) Cristina
Sunt discriminat si nu “un frustrat’ in sensul cunoscut de dvs,si de altii ca dvs E ca si cum i-au spune unei femei violate ca e c–va.Sunt si frustrat si abuzat.vaicarelile dvs cu prietenul care nu poate sa fie concubin,iar acesta din urma nu e sot ,nu sun justificate.Nu am vrut ‘taierea unor neficii”asa cum inetegeti dvs conceptul de “beneficii”,ci, cheltuirea banului public,adica al contribuabilului roman cu eficienta,in spiritul si litera legii,fara abuzuri si discriminari.Nu aveti o intelegere clara si va contraziceti.Sa va fie bine numai dvs si prietenului/concubinului dvs!Poate va calmati astazi!Poate va ganditi si la pregatirea profesionala!

Si cam care sunt lucrarile alea de exceptie si misiunile alea speciale de le fac aia cu 50 “pe bune” ? Ne dam oamenii legii ca suntem politisti acum si in acte dar moralitatea e la pamant si mai suntem si putin infractori.Si daca le spui adevarul unora in fata se supara.

Numai d-na(dra ) stie!!! Pe bune?!!! Ho,ho,ho,ce avem noi aici Pai daca sunt lucrari de “exceptie”,or fi miracole,iar aia de le fac “pe bune” sunt “alesi” de cineva …….pe baza …. “capacitatilor” cu care au fost inzestrati . Ce n-am aflat noi de la duduia,cand apar controversele-cand se iau ‘pe bune sau pe nebune”,adica pe rele?

Mai terminati cu pomenile din chirii săracilor…Nu va mai ajung banii pomanagiilor. Așa cum va plătiți facturile la energie, gaze, telefonie, întreținere…platiti-va si chiriile , sunteți veșnic nemulțumiți. O sa spuneti ca sunt frustrat…ca-mi plătesc ratele de ani buni din bugetul propriu…nici pe departe, însă sunt dezgustat de nemulțumirile voastre legate de acești bani nemeritati. Dacă s-ar lua chiriile, va dati demisiile va puneti streangurile în gât… Problemele cu adevărat importante nu le discutați…la voi doar bani, bani, bani moaca …avarilor

D-l Dumitrascu ce se mai aude cu abrogarea art.40 din OUG 57/2015 ,art.VII din OUG 59/2017 si art. 84 din OUG 114/2018. Ar fi un moment prielnic ,poate va intra in pachetul de legi pe care isi asuma noul guvern raspunderea. Un zvon ca cei de la M.Ap.N ar insista .

Nu stiu ce intentii are MApN. Cert e ca daca vor sa faca ceva o sa vedem aceste proiecte pe circuitul de avizare ori la Guvern ori in Parlament.

Comments are closed.