Categories
ANP

PROIECT | HG privind acordarea asistenței medicale pentru polițiștii de penitenciare

ANP ne transmite pentru observații și propuneri proiectul de HG privind condiţiile de acordare a asistenţei medicale şi psihologice, medicamentelor, protezelor (…) pentru poliţiştii de penitenciare. Observații direct pe text AICI.

ANP asteapta propuneri si observatii

Denumire: Hotarare a Guvernului privind conditiile de acordare a asistentei medicale si psihologice, medicamentelor, protezelor, dispozitivelor medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale, in mod gratuit, a biletelor de tratament balnear si recuperare fizica si psihica si a tratamentului medical in strainatate pentru afectiuni medicale dobandite in timpul exercitarii profesiei pentru politistii de penitenciare.

Proiectul vine insotit de nota de fundamentare a acesteia, cu rugamintea catre cei interesati a comunica, pana la data de  09.12.2019 ora 10.00, la adresa de e-mail livia.agache@anp.ro sau livia.agache@anp.gov.ro, propunerile si observatiile dumneavoastra cu privire la proiectul supus analizei.

Potrivit initiatorilor, desi, in principal, prevederile noului proiect de act normativ pastreaza cele reglementate prin H.G. nr. 1996/2004 privind conditiile de acordare in mod gratuit a asistentei medicale si psihologice, medicamentelor, protezelor dentare si dispozitivelor medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, exista si elemente de noutate.

Accidente de munca si boli profesionale, reglementate

Totodata, s-a avut in vedere particularizarea reglementarilor generale aplicabile in materia asigurarii pentru accidente de munca si boli profesionale, aprobate prin Legea nr. 346/2002, la specificul sistemului administratiei penitenciare, precum si corelarea cu alte reglementari aplicabile personalui din cadrul altor institutii de aparare, ordine publica si securitate nationala.

Avand in vedere prevederile art. 104 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 145/2019, s-a prevazut necesitatea existentei unei relatii contractuale intre medicii pentru personal din Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate in relatie contractuala cu CASAOPSNAJ, in vederea eliberarii personalului asigurat documente medicale precum bilete de trimitere, retete etc.

In vederea asigurarii gratuitatii asistentei medicale si psihologice politistilor de penitenciare, astfel cum prevede Statutul politistilor de penitenciare, proiectul prevede ca aceste cheltuieli necesare pentru acordarea asistentei medicale, a medicamentelor, protezelor si dispozitivelor medicale se suporta din FNUASS, conform prevederilor in vigoare ale contractului-cadru.

Tratamentul medical in strainatate, decontat

In acelasi scop, in vederea asigurarii dreptului la tratament medical in strainatate politistului de penitenciare in activitate, cheltuielile in lei si in valuta necesare pentru acoperirea tratamentului in strainatate se suporta din bugetul angajatorului, iar, dupa caz, valoarea contributiei personale a pacientului se deconteaza in baza unei cereri inaintate directorului unitatii, la care se ataseaza dosarul medical.

In ceea ce priveste biletele de tratament balnear si recuperare fizica si psihica, acestea se acorda gratuit numai in cazul internarii in una dintre unitatile de recuperare si tratament aflate in relatie contractuala cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti.

Personalul competent pentru asigurarea serviciilor psihologice este prevazut in prezent la art. 21 al H.G. 1996/2004, respectiv ”psihologii din sistemul administratiei penitenciare”. La momentul emiterii acestei hotarari, nu existau psihologi incadrati in sistemul penitenciar pentru asigurarea serviciilor psihologice pentru personalul sistemului administratiei penitenciare.

În context

Proiect de OUG pentru modificarea Legii 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare

PROIECT | OMJ privind organizarea şi desfăşurarea pregătirii profesionale a poliţiştilor de penitenciare şi criteriile de evaluare a rezultatelor acesteia

PROIECT | OMJ privind transformarea compensației pentru chirie în rată pentru credit imobiliar

Proiect | HG privind drepturile de transport ale polițiștilor de penitenciare

CONSULTARE Proiect de Ordin pentru avansarea polițiștilor de penitenciare

9 replies on “PROIECT | HG privind acordarea asistenței medicale pentru polițiștii de penitenciare”

Nu am înțeles din text dacă personalul medical care acordă asistență pentru poliţiştii de penitenciare se ocupă și de deținuți sau este distinct….

Intr-adevar nu e clar, desi stim cum stam in practica. Va rog sa lasati observatia la link-ul pus la dispozitie, pentru a nu o scapa.

Buna dimineata.
Pentru acordarea asistentei medicale pentru personal trebuie sa avem prevazute posturi separate atat pentru medici cat si asistenti. Legea 145 prevede acest lucru – art.113 alin.(2).

Medicul de familie acorda consultatii 6 ore neintrerupt, in ordinea sosirii pacientilor. Medicul de penitenciar va fi chemat de director la sedinte, de DM la videoconferinte, vin auditul si inspectia penitenciara si vor avea alte prioritati decat consultatiile. Iar pacientii vor astepta si vor pleca neconsultati/netrstati ca inainte de 2006. Si daca esti agent si stai la coada dar vine comandantul, adjunctul sau alt ofiter are prioritate, ca asa este la penitenciar. Si daca esti pensionar, venit de la destul de multi km lunar, dupa reteta cronica, va trebui sa dai prioritate activilor ca tu cica ai timp berechet, si oricum poti veni si maine, ca doar ai pensie suficienta (limitata la net si neactualizata veci – traiasca olguta) ce conteaza pentru tine cativa zeci/sute de lei lasati in plus la pompa de benzina si timpul pierdut in trafic?

Nu cred că va fi posibil lucrul ăsta.
Ar intra în conflict cu legea, care spune clar că avem libertatea de a ne alege medicul curant.
Poate reușiți totuși să eliminați tâmpenia aia cu decontarea valorii medicamentelor și serviciilor medicale.Stai și aștepți cu lunile să primești banii înapoi. Măcar valoarea medicamentelor…

Buna dimineata.
Asistenta medicala in specialitatea medicina va fi asigurata doar celor care vor dori sa se inscrie pe listele de pacienti aferente acestor medici. Angajatii sunt liberi sa se inscrie la orice medic doresc.Medicii din sistem care vor acorda asistenta pentru personal nu vor fi solicitati de Directia Inspectie, de DM la videoconferinte( N.B – DM in ultimii 7 ani nu a chemat niciun medic la videoconferinte) etc. Prin acest proiect se doreste ca personalului sistemului penitenciar sa i se asigure un sprijin medical adecvat, iar, din punctul nostru de vedere, agentii reprezinta pilonul unei unitati penitenciare.

Comments are closed.