Categories
ANP

Actualizarea normelor de hrană și echipare, alocare condiționată

ANP ne-a informat ieri 06 decembrie 2019 că Ministerul Justiției ar fi alocat sumele necesare actualizării normelor de hrană și echipament, condiționat de aprobarea în Parlament a unui proiect de lege care să permită plata efectivă. Bani sunt pentru că n-au fost cheltuiți la alte articole, iar situația este similară și la MAI.

Plata actualizărilor depinde de modificări de legislație inițiate de MAI

Concret, amedamentul în cauză depus prin MAI la comisiile din Parlament prevede că “În aplicarea art. 37 alin. (2) din OUG nr. 114/2018 (…), cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare, precum şi valoarea financiară a drepturilor de echipament stabilite pentru luna decembrie 2018 sunt cele actualizate la nivelul lunii respective, potrivit normelor legale în vigoare.”

Ceea ce înseamă practic că atât ordinul MApN referitor la actualizarea normei de hrană cât și ordinele și deciziile celorlalți ordonatori de credite din sistemul de apărare și ordine publică în ceea ce privește actualizarea normelor de echipare survenite anterior lunii decembrie 2018 sunt cele de referință și se poate face actualizarea. Ceea ce MApN deja a făcut, mergând pe interpretarea art. 37 alin. (2) din OUG nr. 114/2018.

Singura problemă e că, cel mai probabil, nu mai avem timp în 2019. Greu de crezut, deși nu imposibil, că proiectul va ajunge în plen și că va fi votat până la sfârșitul anului. Ar fi nevoie de voință politică și de acțiune la nivel instituțional, și nu pare că există. Rămânem totuși optimiști. În varianta pesimistă, dacă n-avem alte înghețări, actualizările vor veni la anul, după care, c-așa-i la noi, ne vom certa pe restanțe. Printre tălpari șefii și juriștii ANP.

ANP, spre deosebire de MAI, se opune în scris actualizării normelor de hrană și echipare

Pentru că ieri circula o dezinformare promovată prin aceleași canale care nu demult ne criticau pentru acțiune sindicală, după care au descoperit că au exact aceleași revendicări, reamintim că, spre deosebire de MAI, șefii noștri din ANP s-au opus în scris actualizării normelor de hrană și de echipare. Aici a fost problema reală, și aici o să tot fie. Nu-și asumă nimic și trăiesc cu gândul la pensie. De unde și decizii din instinct de conservare.

Deși alte instituții (MApN) au găsit temei legal, ai noștri, ca brazii, au preferat să urmeze exemplul MAI, care nu și-a asumat răspunderea pentru asigurarea drepturilor angajaților, dar care măcar a încercat o acțiune legislativă. Să nu uităm cine erau miniștrii de resort. Între timp, ANP dimpreună cu MJ au tot tras de timp plimbând adrese cu răspunsuri în dungă de pe la alte instituții, la fel de cangrenate de lipsa de răspundere.

Sigur, veți spune că e paradoxal faptul că ANP una scrie și alta spune ori, deseori, dezinformează dimpreună cu structurile pe care le mai folosește din când în când în acest scop, însă nu este singura situație de acest gen. La fel au procedat și cu plata orelor suplimentare ori de sâmbete și duminici, ca să folosim cel mai recent exemplu. Prin juriști de tipul “depinde ce se vrea și sub semnătura unor veșnici împuterniciți s-au opus sau au subminat pe toate căile acordarea unor drepturi legale.

În loc de concluzie, un apel la memorie

Și pentru că unii înverzeau de prostie Whatsapp-ul, amintim că FSANP a urmat toate căile de acțiune sindicală pentru obținerea acestor actualizări: informare publică, petiții, proteste, negocieri și acțiuni în instanță. Pentru oricine nu s-a născut ieri și e de bună credință, e evident. Existăm pentru un motiv și înțelegem să ne îndeplinim rolul până la capăt indiferent că se mai supără unii obișnuiți cu simulația.

Nu dăm nume. Se știu. Ăsta e adevărul, chiar dacă cei care au tăcut complice până mai ieri preiau și difuzează ideea absurdă că suntem cumva la mila și depindem de bunăvoința angajatorului și că pierdem dacă ne apărăm drepturile. Și, culmea, unii încearcă să ne convigă că se câștigă ceva doar prin bunăvoința angajatorului, deși istoria ne demonstrează contrariul.

E drept că nu ține și e extrem de clar că această abordare ascunde o practică îndelungă de tăcere complice și înțelegeri subterane. Iar, oamenii treptat înțeleg. Ceea ce explică, printre altele, și de ce unele organizații inventate la ordin și născute căpușe se duc în jos, iar altele dimpotrivă. Chestiune de timp și de răbdare și de-o ultimă întrebare: Oare nu era mai bine să încercăm toți?!

În context

ANP se opune in instanta la actualizarea normei de hrana

FSANP, actiune in instanta pentru actualizarea normei de echipare

Ana Birchall actualizeză norma de hrană

Video | Problemele din penitenciare discutate cu reprezentanții Administrației Penitenciarelor și Ministerului Justiției

Contratimpul protestelor aflate in conflict cu adevaratul dialog

43 replies on “Actualizarea normelor de hrană și echipare, alocare condiționată”

“ANP se opune în scris” actualizării NH & NE! Ar fi cazul ca ANP sa lase prostiile și să-și câștige banii cinstit! Nu am văzut sa se opună și “sporului de pericol” sau altor sporuri pe care le ia fraudulos, ca de, e merituos! La ANP s-au strâns tot felul de derbedei pusi politic sau pe cumetrii care au impresia ca dacă știu sa se semneze sunt mici Dumnezeu! Hai sictir, mai ANP-ule!

Nu mai spun ca juristii care ne pun noua talpi stiu sa dea in judecata pentru diverse sporuri precum cel de mobilitate.

Bravo.buna remarca.stiu situații.sunteti primul care a spus acest lucru.si ar trebui sa spuneți și ca acel spor de mobilitate e de peste 100000 lei retroactiv pentru 4 ani.nu 2 lei amărâți din norma noastră de hrana.respect pentru remarca asta.m ați convins sa ma mut la fsanp.(editat admin) niște plângăcioși care nici măcar acei 100 lei de la sfârșitul anului nu ii mai dau.bravo domnule Dumitrascu

N-am generalizat. M-am referit strict la unii dintre juristi. V-ati grabit si ati comis o eroare de incepator. 🙂

“Imprumutul” de replici tine de clasa a IV-a. De la “juristii care ne pun talpi” pina la “unii juristi” e cale atit de lunga incit zeci de procese (cele mai multe pierdute) i-au trebuit lui Dumitrascu ca intelepciunea sa il ajunga 🙂 La naiba, se lasa de-o rima.

N-as continua disputa. E evident ca sunteti bine intentionat, desi pus pe harta. N-am pretentia ca sunt intelept si nici macar obiectiv. Nu pentru asta sunt ales. Trebuie, prin fisa postului, să fiu partizan unor idei.

Textul meu e totusi destul de clar. NU toti juristii ne pun talpi. Unii juristi o fac si chiar cu entuziasm. Sunt insa destui juristi care ne ajuta. M-am exprimat corect zic eu. Daca nu, sper ca am lamurit acum.

Chiar aici sper să nu ajungem, dar e destul de rău că petru orice trebuie să modificăm o lege.

Numai pupincurism in A.N.P cînd cineva trebuie să-și ia răspunderea fug ca dracu de tămâie .Hai sictir pentru A.N.P!

erau buni banii astia acum de Sarbatori!nemernicii astia din ANP nu au si ei familii,copii???astia sunt dusmanii propriilor unitati subordonate!Rusine,ANP!!!

Oare nu am putea ca cel putin Presedinti Sindicatelor afiliate FSANP să l COLINDĂM pe DG si dacă se poate chiar în perioada cand DG invită toti Directori de unităti la masa festivă la ANP( undeva în jurul datei de 18-20 12 2019) ce spuneti?
Ar fi utilă o ” miscare de genul” asta.

Este ff adevărat
Din 18.12.2019 directorii au fost convocați la Anp dar nu știu nici ei pentru ce
O sa fie ceva surprize, zic și eu

E anuntat de la inceputul lui decembrie. Vor discuta probleme si se vor intalni cu ministrul.

Probleme??? Probabil gen cele de la Sibiu când au revenit mai debusolați decât plecaseră
Vor afla in direct că unii nu vor mai fi pentru că la timpuri noi vin alții. Se termină cu ,,tot noi”, valabil pentru veșnicii împuterniciți
Vor afla că se poate face și ceva restructurare sau reorganizare, etc
Poate vor afla că nu sunt bani, precum și cum vom strânge cureaua după greaua moștenire primită. Dacă vor fi de acord atunci posibil unii sa mai rămână cu ce urmări veți vedea
Seară bună

Nu vreau sa fiu răutăcios dar o mare parte din cei din ANP au fost pompati sau teleportati acolo,așa cum la nivel de unitati jmecherasii si au plantat odraslele sau rubedeniile în posturi calde,ferite de vântul rece si dușmănos al sectorului operativ.asadar,cum credeți că vreodată cineva “pus-impus “,va deranja pe cineva cu doleante,cereri,propuneri,etc.Nu,ei vor sta ca ghiocelul, pupand fisuri în stanga si dreapta,pentru ca nu cumva sa deranjeze si sa si piardă cuibusorul.sa mi fie cu iertare daca am deranjat pe cineva dar aparatul central ce conduce ANP nu e decat o structură ce mimează efortul,impotenta,lipsită în general de profesionisti.

Aveti dreptate, e o problema de principiu. Nu va deranja cata vreme spera sa mai primeasca.

Domnule președinte, în ideea în care aceasta ordonanță trece în ianuarie 2020,banii restanți pe 2019 la nh și echipament se pierd? Sau ordonanță va avea și efect retroactiv? Multumesc

Va fi o discutie despre plati restante pe perioada inghetarii cu siguranta. Nu ne amagim.

Ingheata astea tot ce prind .. sa se faca vara mutarile din stat , ca iarna e prea frig si le ingheata din cauza probremelor meteo .

sNpp spune ca ANP chiar a vrut sa dea banii pentru norma de hrana dar din cauza actiunii voastre in instanta ,pentru ca ati cerut in numele tuturor functionarilor..ceea ce rezulta si din motivare…si oricum nu aveati acest drept ….nu se mai dau .unde este adevarul …

Adevarul este ca ANP se foloseste de acest pretext acum, desi stia din toamna raspunsul instantei. Este o practica cel putin lipsita de bun simt, daca este asa.

Vineri la 3 am vorbit cu ei si mi-au comunicat ca Ministerul Justiției ar fi alocat sumele necesare actualizării normelor de hrană și echipament, condiționat de aprobarea în Parlament a unui proiect de lege care să permită plata efectivă.

Evident ca nu am cerut in numele tuturor, este o dezinformare. Am cerut in numele membrilor pe care-i reprezentam asa cum am facut si in alte procese.

Ce i-a impiedicat sa plateasca pana ieri daca ar fi vrut? Și daca ar fi vrut, de ce s-au opus in instanta? Cititi ce spune de fapt ANP in vara lui 2019: fara modificare de lege nu platesc.

Si daca ar fi asa, si n-ar fio doar o deziformare nesimtita, de ce nu generalizeaza la tot sistemul sentinte pe care noi le-am castigat? Nu prea e logic. E doar lipsa de responsabilitate.

Și să nu uităm că și la MAI e la fel, diferența fiind că aceștia au încercat măcar să modifice legea.

PS. E chestiune de bun simt, sa nu acuzi victima (in cazul acesta reprezentantul victimelor) pentru ca s-a aparat folosind caile legale impotriva angajatorului (in cazul asta ANP).

Asta ziceau si cu sporul de studii mai demult. Nu-l dau pentru ca unii au pierdut in instanta. La fel si cu orele suplimetare, petru ca unele procese au fost pierdute. Istoria le-a demonstrat ca tine doar o vreme.

De ce nu faceți o acțiune de forță Sindicatele din Penitenciare cu cele din Politie.Sa aveți întâlniri săptămână viitoare cu Presedintele Camerei Deputatilor chiar și cu Prima ‘Misturul. De ce sa renuntam așa ușor. Toate sindicatele împreună pentru interesul oamenilor. Să vă vedem!

Tupeu si nepăsare in cel mai pur stil românesc,atâta timp cat sunt banii si ni se cuvin trebuiesc dați.Indiferent de culoarea politica ce conduce aceasta tarisoara bătaia de joc e la rang de arta.Toti se ascund dupa hârtii si norme de aplicare si nu dau doi bani pe cei ce tin sistemul in cârca,poate e si vina noastră ca mereu am așteptat rezolvări pe calea instanței sau pur si simplu am fost prea putini si prea blanzi la protestele organizate.Asteptam sa faca ceva pentru noi predoiu care ultima oară cand a fost nu a miscat nimic.Bn ca si-au luat exceptionalii 50 ca restu pot aștepta firimiturile pana spre sărbătorile pascale sau la pastele cailor.

Unii spun ca plata pentru NH ar fi trebuit sa se faca din banii necheltuiti ,cum din alocare MJ…..dupa parea mea cele doua sindicate se bat pentru suprematie nu pentru drepturile noastre

Sa presupunem ca eu necunoscator de legi …aud ca sa marit norma de hrana de eu an dar nu pot beneficia de aceasta marire
Intrebare …DE CE …sa marit 😁
Intrebare …DE Ce nu pot beneficia de ia
Intrebare….de ce s a mai marit ,ca sa stau sa mi cersesc dreptul cuvenit

Raspuns ferm …la orice drept cuvenit promt trebuie actionat ..nu sa stam sa cersim pentru 2-3 lei care ni se cuvin

Actiunile sindicatelor ar trebui sa fie mai dure nu sa imbogatim avocatii pt actiuni in instanta

MJ aproba mutarea banilor necheltuiti la alte articole bugetare și alocarea acolo unde este nevoie. Nu este o contradictie.

2 lei/zi pentru norma de hrana. Aici detalii despre norma de echipare 2020, aici detalii valoare norma de echipare 2018.

Propun ca inceapand cu data de 09.12.2019 sa nu mai intram in serviciu si sa nu mai facem nici o activitate cu detinutii pana nu se rezolva problema cu norma de hrana si echipamentul!!!!

Foarte bine punctat,Alex!dar cine va face asta/lingaii,sifoanele si lasii-unii merituosi ”la lucrari de exceptie”???

Lasa ca ii da in ianuarie 😉 . E urat cand altii au luat bani pe ore in timp ce altii isi luau libere si din cei ce haleau bani pe ore au primit si 50% ( o prostie ) .. marca de plateau si normele .
E ca la paine 90 de bani dai un leu te doare.n cot de rest . Ada si la anp s.au dat banii pt h si 50% restu las ca asteapta :))) .
Ii donez cand ii primesc . Sarbatori fericite sa fim mai buni de la anu !

Mi e sila de ceea ce a ajuns sistemul. Mi e sila sa asteptam mereu drepturile ce ni se cuvin..sa ne judecam sa le primim..mi e sila pt n lucruri..pentru copii directorilor tinuti in brate de tatici ,pentru 50 % cu aceiasi abonati,pentru tichetele de vacanta pe care trebuie sa le decontam..etc..dupa 30 ani de munca.. din rau spre mai rau dar cui îi pasa.

Comments are closed.