Rezoluție critică în privinţa penitenciarelor din România, amânată

Rezoluție critică în privinţa penitenciarelor din România, amânată

Comitetul de Miniştri a hotărât, la reuniunea de la Strasbourg a Comitetului Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului, să amâne emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România şi să emită, în locul ei, o decizie de recomandare.

Predoiu: măsuri integrate pentru a rezolva durabil problema penitenciarelor

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Ministerul Justiţiei, ministrul Cătălin Predoiu a participat la reuniunea de la Strasbourg a Comitetului Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului (CM-DH) dedicată supravegherii executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului.

După trei ore de dezbateri, în urma poziţiei şi argumentelor prezentate de Ministerul Justiţiei din România, Comitetul de Miniştri a hotărât să amâne emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România şi să emită, în locul ei, o decizie de recomandare.

„A fost o dezbatere dificilă cu rezultate pozitive pentru România. Dar trebuie să gândim, redactăm şi aplicăm un plan urgent de măsuri integrate pentru a rezolva durabil problema condiţiilor din penitenciare şi siguranţa cetăţenilor şi de a stopa condamnările României la CEDO. Mă bucur să am sprijinul primului ministru în această direcţie”, a declarat Predoiu. (sursa: Mediafax)

În context

VIDEO | Ministrul Justiției anunță investiții în penitenciare și cere abrogarea legii recursului compensatoriu

Video | Problemele din penitenciare discutate cu reprezentanții Administrației Penitenciarelor și Ministerului Justiției

Politica penitenciară, în planul de guvernare

Politica struțului anepist și problemele din penitenciare

Problemele sistemului penitenciar, moștenire pentru noul ministru al Justiției

47 thoughts on “Rezoluție critică în privinţa penitenciarelor din România, amânată”

 1. Conditii cat mai de lux pentru detinuti, dar gata cu pensiile de serviciu pentru politistii de penitenciare. Raluca Turcan striga in gura mare ca au gata legea prin care raman pensii speciale/de serviciu doar cele ale magistratilor si militarilor din MAPN. Ieri spuneau ca si normele de hrana se plafoneaza. Mai merita sa ne riscam viata si sa fim zilnic injurati/scuipati/atacati de catre detinuti pentru un salar modest si o pensie ca a vanzatorului de la supermarket?

 2. nu va suparati domnule presedinte dar mergem din rau in mai rau cu toate.Ne-a linistit si cu norma de hrana si echipament , mai urmeaza sa spuna si cu marirea din ianuarie ca nu se mai da si noi stam si dormim linistiti.
  Eu cred ca ar trebui implicare totala in aceste 2 saptamani pana la sarbatori poate mai salvam ceva.Dumneavoastra ce spuneti?

  1. Nu ma supar, dar incerc sa nici nu ma panichez pe motiv de zvonuri. Guvernul a anuntat public si presedintele a intarit ca respecta legile salarizarii si pensiilor militare. N-am ca in alti ani semnale puternice ca nu s-ar tine de cuvant. Cand am avut am pus pe site, am iesit in presa am facut scandal.

   1. Respecta pensiile militarilor, dar urla sus si tare ca le vor taia pe ale politistilor, deci si pe ale noastre care nu suntem militari din punctul lor de vedere. Pentru ei singurii care merita pensie militara sunt militarii, care lupta in teatrele de operatiuni pentru NATO (pe bani foarte frumosi), dar si militarii a caror toata cariera consta in aplicatii, adica jocuri fara nici un fel de riscuri.

    1. Eu am vazut ca se refera la pensiile speciale si exclud din aceasta ecuatie pensiile militare. Am studiat toate proiectele si am fost atent si la declaratii. Sigur, orice e posibil. Dar, macar sa vedem drobul de sare inainte sa ne speriem de dansul.

  1. N-avem din pacate cultura protestului fata de autoritatea care ne calca-n picioare dupa cum n-avem nici reactie cand o face angajatorului fie ca e stat ori privat.

 3. vroiam domnule presedinte sa fiti sincer si sa ne lamuriti daca mai avem sanse cu norma de hrana si echipament.cei de la snlp dau vina pe noi dar ei nici macar nu au actionat in instanta.

  1. Da. Sigur ca avem. Daca nu ingheata si acum se vor da actualizate in 2020. De vazut cum recuperam perioada de inghetare.

  1. ANP nu da daca nu se aproba amendamentul depus de MAI. Asa ne-a dat in scris, probabil ca asta asteapta.

 4. S-au primit in unitati tot felul de ordine si dispozitii ca sa fim mai atenti cu starea de spirit,sa nu cumva sa suparam detinutul…eu cred ca tocmai acum ar trebui sa facem noi un pic de scandal,sa incepem serios sa punem presiune pe inutilii aceia din anp,sa nu aiba liniste de sarbatori…

 5. Mapn.ul de ce da ? Ce treaba avem noi cu M.a.i ul . In fine . Aici e ca la gratar daca vrea unul mici trebuie sa puna si al doilea bani . Combinatii si strategii devastatoare ce au lovit cu o forta de neimaginat tara . Vorbim de 100 lei pe luna , in timp ce au furat si au vandut tara cu tot cu populatie .

  1. Asa zic sefii nostri si ne-au dat si-n scris ca dau daca se modifica legea ca si MAI.

 6. Dacă puteți face mâine o prezentare cu noul DG. Când și cum a venit în sistem , pe unde a lucrat etc.Sa îl cunoaștem și noi.

 7. Unde a fost în ultima vreme, că a cam stat în (pen)umbră?
  A așteptat să se alinieze astrele corespunzător….

 8. Domnule Președinte toată lumea se agita nu vom mai avea pensi militare? Au apărut și proiecte.Coarna zice ca este adevărat. Informatine și pe noi.

  1. Da. E ceva agitatie. Un proiect vechi și prost construit. Pentru ca nu se referea la noi si la politisti unii au interpretat ca asta ar insemna ca nu mai beneficiem. Nu stiu daca e scapare sau dezinformare, dar in esenta confuzia a fost creata de un proiect prost. N-am auzit ce-a spus Coarna.

   1. Domnul Tibi Ungureanu,daca-mi amintesc bine, nu e domnul care a fost sef la DPCTMP?Cred eu ca dvs sunteti mai putin optimist si ca stiti ceva….Poate o fi bine ca dl Plesa,daca obosise s-a dus sa se mai odihneasca(nu in pace,doamne fereste!)Acum,oameni suntem,vedem si noi ca se mai rotesc directorii,adica si dl TFU, a mai fost DG…deci, e tot de-acolo,doar n-o sa vina un civil!

     1. Vrea la pensie ?Prin unele unitati se poarta oameni care au fugit de tura sa se bage prin vari manevre pe la tura sa ia bani mai multi decat un “prost” care a muncit toata viata la tura.Cand ii dadea la tura veneau cu hartii de la doctor ca nu au voie ture de noapte ca le cauzeaza, acum nu mai au probleme ca se apropie pensia, au intinerit parvenitii.

 9. Și toți ziceau că este rău cu “ciuma rosie”.Sa vedeți de acum încolo cu PNL-USR.Adio drepturi.Da îi duce mintea să schimbe legea pensiilor,sa vedeți când ori auzi de plata chiriilor.Un fleac ne vor ciurui.Și vorba lui Olguta aveți ce ați votat.

  1. Viitorul e un mister pe care nici macar o somitate precum Olguta V. n-o sa reuseasca sa-l desluseasca.

 10. Si M.a.i ul mai vrea sa actualizeze normele ? Sau doar norma de hrana , ca la noi norma de echipare dupa ce ca nu gasim uniforma cum trebuie si totul merge foarte foarte incet .. si prostpentru comenzi la firme de 2bani ( nici sireturi nu ii lasam sa faca , ca sigur uitau sa le puna agletul ) . Aceasta norma de echipament a inghetat din nou ?
  Nici nu am avut temperaturi cu “-°” si deja au avut grija baietii de saraca aia de norma .
  Orban spunea ca vor sa treaca in 2020 cu toate drepturile agajatilor la zi . Nici asta nu e adevarat ?
  :)))

  1. Procedura de actualizare este cea prevazuta de lege. Problema e cu inghetarea de anii trecuti si cu evitarea printr-o alta lege care momentan este in Parlament. Oricum exista riscul ca daca acum primim totul ca la lege, sa trebuiasca sa ne certam pe restantele din perioada inghetarii.

 11. Domnule Presedinte ,pe linie de resurse umane ,in unitati ,s-a cerut de la centru o statistica a cadrelor care ar indeplini conditiile de pensionare pe legea actuala .Puteti cumva sa ne lamuriti care este scopul acestui demers? Se pregateste ceva necurat ? Ca bun ,greu de crezut ca poate fi…Stima.

  1. Nu va pot lamuri pentru ca nu stiu despre acest demers. Cine stie de fapt ce a fost cerut si la ce s-a ajuns la nivel de zvon.

 12. Nu e zvon Domnule Presedinte,puteti sa va interesati .S-a cerut o lista cu nume si prenume a celor care indeplinesc conditiile de pensionare pana la sfarsitul lui 2020.

 13. Buna seara.In fiecare an cei de la personal fac situatii cu cei care se incadreaza ptr.pensionare,chiar sunt intrebati cei care se incadreaza daca pleaca sau mai stau.Dar nu este exclus cum scrie colegul mai sus,sa se coaca ceva prin birourile ministeriale.Ceva nu suna bine in textul ala cu pensiile speciale,”cu exceptia magistratilor si militarilor”atat,in schimb sunt nominalizati politistii,fpss,aviatori,etc.
  Ne vom lamuri in urmatoarele zile,iar Dnu Dumitrascu ne va informa ce si cum,dar povestea asta cu pensiile speciale,mai ales militare,se coace demult nu de acum.De ce Mapn a luat de la inceput NH marita iar noi,politia nu.Nu se aplica la tot sistemul de aparare!Ptr.ce atatea tegiversari cu tot felul de norme si proiecte ce trebuiesc aprobate,trecute prin parlament cand de aceste drepturi trebuie sa beneficieze tot sistemul de aparare,siguranta si ordine publica!Asta inseamna ca nu prea mai suntem militari sau cel putin asa reiese.

 14. Normal ca nu mai suntem militari . Sergentul avea sub el caporali fruntasi si soldati , agentul ce are ??

   1. Nu mai suntem de 15 ani mitari, dar avem obligativitate de prezentare la alarme (si sunt destule, si la ore mici, sa nu mai vorbim de cele reale care pot dura zile intregi). Si putem parasi garnizoana doar cu aprobari (cel putin doua). Avem o gramada de interdictii si incompatibilitati. Nu avem voie sa ne implicam in politica, nu avem voie sa desfasuram o gramada de activitati, la care ne-am pricepe, in afara serviciului, etc. Dar nu meritam pensii de serviciu ca nu suntem militari…Oare ce struto-camile suntem?

Comments are closed.