Categories
penitenciar

Comunicat | Actualizări și indexări de pensii militare din 2020

Casa de Pensii Sectorială MAI face o serie de precizări cu privire la actualizarea și indexarea pensiilor militare inclusiv pentru polițiștii de penitenciare.

Comunicat Casa de Pensii MAI - recalculare si indexare pensii penitenciare
Comunicat Casa de Pensii MAI – recalculare si indexare pensii penitenciare

 

Din oficiu, decizii privind sporul de 10%, 15% și 20%

Casa de Pensii MAI constată că începând cu data de 01.12.2019, prin OMJ 4323/C/2019 s-a conferit Semnul onorific În Serviciul Patriei unor polițiști de penitenciare cu grade profesionale echivalente cu gradele de ofiţeri si preoți militari din Ministerul Justiției, Administrația Naţională a Penitenciarelor şi unitățile subordonate.

Aceeași casă sectorială mai stabilește și că prin OMJ 4322/C/2019 s-a conferit Semnul onorific În Serviciul Patriei unor poliţişti de penitenciare cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri din Ministerul Justiției, Administrația Naţională a Penitenciarelor și unitățile subordonate, pentru 15 ani, 20 ani şi 25 ani de ordine.

În aceste împrejurări Casa de Pensii Sectorială a MAI emite, din oficiu, pe baza comunicării Direcţiei Generale Management Resurse Umane și Autorităţii Nationale a Penitenciarelor, decizii prin care acordă beneficiarilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările si completările ulterioare, sporul cuvenit de 10%, 15% şi, respectiv, 20% la cuantumul pensiei brute, începând cu data de 01.12.2019.

Pensia militară indexată cu 4,6% din 2020

Începând cu data de 01.01.2020, Casa de Pensii Sectorială a MAI indexează drepturile de pensie militară de stat aflate în plată sau cuvenite la data de 31.12.2019 cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 01.01.2020 şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică, respectiv 4,6%.

Procedura de indexare respectă prevederile art. 84 pct. 1 şi 2 din OUG. nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene prin care a fost modificat art. 59 şi ast. 60 alin. (2) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit ast. 74 alin (2) din Legea nr. 223/2015, operațiunea de indexare nu constituie o modificare a drepturilor de pensie militară de stat, sens în care nu se emit decizii. Începând cu luna ianuarie 2020, pensionarilor aflaţi în plată sau cărora li se cuvenea o pensie militară de stat la data de 31.12 2019, li se vor achita drepturile de pensie astfel îndexate. Cu precizarea finală că NU trebuie depuse cereri.

În context

Lege privind respingerea OUG privind plafonarea pensiilor militare

Ce crește și ce îngheață în 2020

Dilema zilei: Ce fac!? Mai stau!?

Fuga de răspundere, apărare în instanță

PROIECT | OMJ privind transformarea compensației pentru chirie în rată pentru credit imobiliar

48 replies on “Comunicat | Actualizări și indexări de pensii militare din 2020”

Cei care și-au depus cererea de pensionare la începutul lunii decembrie dar vor primi deciziile în ian.sau febr.vor beneficia de această indexare

Indexarea cu ratalinflatiei este cea aferenta anului 2018 deci cei iesiti in 2019 nu vor primi nimic.lar procentele pt.Omm vor fi doar pe decizie si nu pe card deoarece pensia e plafonata la salaroul net.

2. Începând cu data de 01.01.2020, Casa de Pensii Sectorială a M.A.I. indexează drepturile de pensie militară de stat aflate în plată sau cuvenite la data de 31.12.2019 cu ultima rată medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 01.01.2020 şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică, respectiv 4,6%.
La data de 01.01.2020 ultima rată medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut este cel aferent anului 2018. NICI SA INTELEGI CE CITESTI NU ESTI IN STARE CIOCOI

Cred că sunteți în eroare. Nu vor primi absolut NIMIC!!! Oug 59 plafonează acordarea drepturilor bănești.

Asta e indexare cu indicele de inflatie, a fost acordata in fiecare an, e singura e care a lasat-o Olguta rin OUG 59. Cititi legislatia , nu mai scrieti ca berbecii!

Sergiulik ,la asta se refera studiul publicat saptamana trecuta despre analfabetii functionali din Romania. Sa citesti un text si sa nu intelegi nimic, sa asteti sa-ti suna dl. Dumitrascu cuvant cu cuvant de 3 ori pana pricepi.Textul de mai sus este foarte clar… dar unde nu e.. nici cel de sus nu cere!

Sporul ptr.omm nu se acorda odata cu emiterea deciziei sau vine dupa,cu intarziere?Am auzit la unii colegi care au plecat la pensie ca dupa 3/4luni au primit ceva in plus la pensie.Sa fie vorba despre acest spor omm?

Sa intelegem,colega ca cei care au iesit la pensie in acest an,nu au primit acest spor urmand sa il primeasca din ian.?Parca asa zice si in comunicat.
E bine de lamurit si stiut ptr.cei care urmeaza sa se pensioneze.

INFO:
Dezbatere publică OMJ Chirie – sediu MJ
http://www.just.ro/proiectul-de-ordin-al-ministrului-justitiei-privind-stabilirea-conditiilor-de-acordare-in-beneficiul-politistilor-de-penitenciare-a-compensatiei-lunare-a-chiriei-precum-si-a-compensatiei-lunare-a-chi/

FSANP solicită ca proiectul de OMJ cu chiria să fie discutat și aprobat concomitent cu HG privind sprijinirea polițiștilor de penitenciare în achiziționarea/construirea unei locuințe.

Propuneri FSANP:
1. Solicită clarificarea situației cotei-părți dintr-o proprietate moștenită. MJ și ANP accepta ca în situația în care un polițiest de penitenciare care moștenește o cotă parte dintr-o locuință, iar acesta nu îndeplinește condițiile de locuit, polițistul de penitenciare să poată beneficia de chirie (ex. 1/4 sau 1/6 cotă parte dintr-o garsonieră, apartament de mici dimensiuni).
2. Solicită eliminarea consițiilor referitoarea la existența fondului locativ. În eventualitatea în care ministrul nu este de acord cu propunerea, în subsidiar am propus ca solicitantul chiriei să dea o declarație pe proprie răspundere (fără notar, ca să nu existe cheltuială suplimentară pentru solicitant) din care să reiasă că că a căutat și nu a identificat fond locativ. MJ și ANP sunt de acord cu propunerea noastră.
3. Soliciă ca pe lângă chitanță, extras de cont, ca documente justificative ale efectuării plății chiriei să se introducă posibilitatea dovedirii acestei plăți și cu alt document relevant (ex. mandat poștal – pentru proprietarii care sunt în alte localități și nu au nici cont bancar). MJ și ANP sunt de acord cu propunerea și vor formula textul legislativ în consecință.
4. Solicită ca verfificările efectuate în teren să se facă printr-o Procedură aprobată de directorul general al ANP. Se are în vedere eliminarea abuzurilor din partea angajatorului (ex. cătatul în sertare după chiloți, periuțe de dinți, uniforme în dulapuri etc.). MJ și ANP sunt de acord cu solicitarea.

Stare de spirit/dialog social – se observă o îmbunătățire a dialogului cu MJ și ANP. Atât reprezentanții MJ, cât și cei ai ANP participanți la dezbatere au manifestat deschidere față de problemele prezentate de FSANP și celelalte sindicate și au manifestat înțelegere întru rezolvarea problemelor întâmpinate anterior în ceea ce privește acordarea dreptului compensației lunare a chiriei.

Observatia cu privire la impartirea sumei de chirie direct proportional cu nr de persoane din imobil cum a ramas?
Nu a fost tolerat aceasta aberatie care nu exista in nicio alta structura,nu?

Pai si ce parere au avut,am vazut ca ati detaliat reactiile lor cu privire la alte aspecte?
Multumim pt suport domnule presedinte.

Domnule Dumitrascu ! Asta ce înseamnă mai exact ? Dacă locuiesc cu prietena îmi deconteaza suma împărțită la doi ? Și cel care locuiește cu copilul Care este elev tot așa ?

Daca locuiti cu prietena/prietenul va deconteaza chiria pana la jumatate din venitul net.

Adrian Solomon ,unul din oamenii de valoare ai PSD. Multumim Domnule Presedinte pentru sprijin.Stima.

Da. Era si de mai mare valoare daca n-ajungeam sa discutam in prag de sarbatori despre pensiile militare. Unicat chiar.

Mărirea vârstei de pensionare ar fi următorul pas al puterii după spusele doamneiTurcan la realitatea TV. Aceasta se poate face prin lege sau ordonanță de urgenta?

e cum s ar spune un fake news treaba asta cu pensiile, au trecut prin comisia de munca o forma atacabila la Curtea Constitutionala atata timp cat au votat eliminarea magistratilor din aceasta categorie. Nu sunt ei atat de prosti( parlamentarii) incat sa si taie singuri un drept ce le asigura un venit consistent.

E o tema populista si intr-adevar unul dintre scenarii e celprezentat de dumneavoastra.

Domnule Dumitrașcu, nu se poate face nimic cu OMM? Chiar dacă OUG 59 plafonează pensia la salariul net, ați încercat să le explicați, că OMM nu trebuie plafonat, este pe altă lege? Eu cred că ar fi toți mulțumiți, să rămână oug 59, dar să se adauge procentul pentru OMM. Așa ar fi corect. Mulțumesc

D-le Dumitrașcu,cei ieșiți parțial anticipat beneficiază de 10,15,20 la % si de cînd intră in plată …?.
Multumesc .

Toti beneficiaza. Problema e ca intervine plafonarea la net si se anuleaza astfel beneficiul.

Comments are closed.