Categories
penitenciar

Proiect: Deţinuţii apţi de muncă ar putea fi obligaţi să lucreze pentru liberarea condiționată

Deputatul Florin Roman a depus la Senat un proiect prin care este introdusă obligaţia persoanelor condamnate şi apte de muncă de a lucra, în raport cu tipul regimului de executare a pedepsei.

Persoanele condamnate au dreptul şi obligaţia de a munci

După cum era de așteptat, iniţiativa legislativă propune modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. În forma în vigoare a legii, deţinuţilor doar le poate fi cerut să muncească, aceștia nefiind însă obligaţi să accepte.

Unul dintre articolele propuse a fi modificate arată că „persoanele condamnate au dreptul şi obligaţia de a munci în raport cu tipul regimului de executare, ţinându-se seama de calificarea, deprinderile şi aptitudinile acestora, de vârstă, starea de sănătate, măsurile de siguranţă, precum şi de programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora.

Administraţia locului de detenţie întreprinde demersurile necesare pentru identificarea posibilităţilor de a asigura folosirea la muncă a unui număr cât mai mare de deţinuţi”. Aici ar fi o problemă, având în vedere că industria penitenciară nu prea există, iar piața muncii nu oferă mare lucru în anumite zone. Dar, cine știe, poate se întâmplă ceva și aici.

Liberarea condiționată, la pachet cu obligația de a munci

“Persoanelor condamnate li se poate cere să muncească, în raport cu tipul regimului de executare, ţinându-se seama de calificarea, deprinderile şi aptitudinile acestora, de vârstă, starea de sănătate, măsurile de siguranţă, precum şi de programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora”, arată legea 254/2013 în prezent.

Deputatul inițiator argumentează că deţinuţii nu doar că au dreptul de a munci, ci şi această obligaţie, în cazul în care vor să beneficieze de liberare condiţionată timpurie, inițiatorul precizând că această obligaţie este deja prevăzută în legislaţia unor ţări europene precum Franţa, Danemarca sau Ungaria, din cei peste 20.000 de deţinuţi aflaţi in penitenciare, circa 15.000 sunt apţi de munca.

În context

Cum dă sistemul penitenciar cu piciorul la venituri de 30 milioane de euro pe an

177 de milioane de euro pentru construirea a două penitenciare

Penitenciarul pierdut Pantelimon

12 replies on “Proiect: Deţinuţii apţi de muncă ar putea fi obligaţi să lucreze pentru liberarea condiționată”

Cica la ISU DJ,din 700 cadre,aorox 100 au diferite grade de rudenie…La puscarii cum o fi ?

Ceva mai bine in ultima vreme. Pe timpuri era politica de resurse umane intregirea familiei largite.

Care este acum politica de resurse umane in puscarii-“dai, ca sa ai”? Sau sunt rude intalnite? Adica fini,nasi,cumatri si…. “prietemi”?Adica ceea ce legea accepta…adica confera imunitate. Ce spuneti, ca vorba aia, sunteti mai informat!

Nu sunt chiar atat de informat. Am spus ca asa era candva. Astazi nu mai e. Lucrurile s-au mai schimbat.

la penit. Braila:unchiul director adjunct paza/ nepotul agent operativ; tata sef tura/ fiul agent operativ, nas director de penitenciar/ finul lui agent operativ; mama agent popota/ fiul sef birou evidenta detinuti; sotia ofiter economist/ sotul agent tehnic; sotia agent salarizare/sotul agent operativ, sotul sef birou evidenta detinuti/ sotia ofiter educator; seful biroului resurse umane nas/ finul lui seful biroului evidenta detinuti; ma mai gandesc!

Este cumva interzis dacă un părinte lucrează la penitenciar sa vina și copilul cu axammen Tg Ocna?Dacă copilul întâlneste la penitenciar o fata agent și se căsătoresc este interzis??Și uite așa sunt 4 rubebeveni dar pe cai diferite!!!!!

Da, dar de la un “tata” se ajunge la 100 de rude…Iar daca “tata” e pe functie mare…. cum sa nu te gandesti ca ala nu-si lasa odrasla de izbeliste,si-l face “om mare” Stiti cantecul Deliei “Cine m-a făcut om mare?!
Ne grăbim să ajungem “oameni mari”… Nu ştim ce prostie facem! 🙂
Aş vrea să-mi dai ce nu mai am”

Off topic.dle presedinte se pare ca ministrul ne a uitat detot!!! Cand oare va semna ordinul cu transformarea chiriei in rate??

Azi l-am vazut selectand procurori sefi pentru parchete. Nu stiu cand semneaza, dar proiectul e finalizat.

Daca va uitați la declarațiile de avere cred că o să aveți o imagine mai bună .Să vedeți prin anp ce de nume de familie asemănătoare și cred că nu e coincidenta.

Comments are closed.