Categories
sindicat

Ordonanța de modificare a Statutului polițiștilor de penitenciare, în procedura de avizare

Ordonanța de modificare a Statutului polițiștilor de penitenciare în sensul eliminării problemei de constituționalitate și de deblocare a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor vacante din penitenciare avansează în procedura de avizare.

OUG statut politisti penitenciare - forma finala
OUG statut politisti penitenciare – forma finala

Prevedere neconstițională în Statutul polițiștilor de penitenciare

În preambul se arată că, Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare a fost publicată în Monitorul Oficialal României, Partea I , nr.631/30iulie2019 și a intrat învigoare la 2 august 2019 și că modificarea e justificată de Decizia nr. 90/2019, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 343 din 6 mai 2019.

Potrivit acesteia “aspectele esențiale privind ocuparea posturilor de execuție și de conducere de către funcționarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare – cum sunt tipul probelor de examen/concurs, condiţiile în care candidaţii sunt declarați admiși şi posibilitatea de contestare – trebuie să fie reglementate prin lege organică, urmând ca regulile specifice acestei proceduri să fie explicitate și detaliate prin ordin al ministrului justiției”.

Acoperirea deficitului major de personal, prioritară

Se mai notează, deasemenea că toate concursurile din sistemul administrației penitenciare au fost suspendate în considerarea deciziei Curţii Constituționale menționate, precum și faptul că ordinul ministrului justiţiei care reglementa, în baza dispozițiilor declarate neconstituționale, organizarea și desfășurarea concursurilor în acest sistem, a fost anulată prin hotărâre judecătorească definitivă.

Motive pentru care inițiatorul apreciază că având în vedere necesitatea ocupării posturilor vacante în cadrul sistemului penitenciar pentru acoperirea deficitului major de personal, se impune luarea unor măsuri legislative de urgență pentru implementarea deciziei Curţii Constituționale și reglementarea la nivel primar a modului de organizare și desfășurare a concursurilor este necesară această OUG.

OUG asigură ocuparea prin concurs a funcțiilor vacante

În lipsa unei reglementări la nivel primar, unitare, care să reglementeze aspectele esențiale privind ocuparea posturilor de execuție și de conducere de către polițiștii de penitenciare, are drept efect imposibilitatea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante în cadrul sistemului penitenciar.

Pe cale de consecință, amplificarea deficitului major de personal, împrejurări de natură a afecta în mod grav îndeplinirea atribuțiitor poliției penitenciare, constând în asigurarea executării pedepselor și a măsurilor privative de libertate pronunțate de instanțele judecătoreşti, prin organizarea corespunzătoare activității personalului din penitenciare.

În context

Statutul politistilor de penitenciare promovat prin metoda Florin Iordache

Propuneri de modificare a proiectului de Statut al personalului din penitenciare

Modificarile la Statutul politistilor de penitenciare in dezbatere la Ministerul Justitiei

17 replies on “Ordonanța de modificare a Statutului polițiștilor de penitenciare, în procedura de avizare”

În unități s-a creat o isterie referitor la faptul ca atunci când guvernul își va asuma răspunderea pe desființarea pensiilor speciale va fi introdus și modificarea referitoare la mărirea vârstei de pensionare.

Nu exista o astfel de intentie in legatura cu pensiile militare. Unii intr-adevar creaza isterie din nimic.

Domnule Președinte după aprobarea unei legi în Parlament în cât timp produce efecte?publicarea în Monitorul oficial șau după aprobarea la președinte?câte zile ar dura?

Efecte, de regula, dupa publicare. Cu tot cu procedura de promulgare dureaza cel putin 2 saptamani dupa aprobare.

Buna seara! Aveti cunostinta despre faptul ca in prezent am ramas singurul sistem de mentinerea ordinii publice si a sigurantei nationale fara norma de hrana marita?

Cred ca e o confuzie la mijloc.

Anul trecut a fost problema de interpretare pentru toate institutiile din sistem cu exceptia MApN.

Anul asta prin legea bugetului s-a aprobat actualizarea in mod explicit pentru toate institutiile din sector. Am scris despre asta pe site.

Poate nu inteleg ce mi spuneti dv. si mi cer scuze! Dar norma de hrana nu a fost platita cu majorarea de 60 lei.

UPDATE In februarie va fi platit inclusiv pentru ianuarie, dupa care se va plati marit.

Conform legii majorarea trebuie platita.Pct 16 din OUG nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

“(3) În aplicarea alin (2), începând cu data de 1 ianuarie 2020, toate instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională acordă cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană actualizate la nivelul lunii ianuarie 2019, potrivit normelor în vigoare.”

Domnule Dumitrascu,ce stiti despre eliminarea pensiilor ? Se pare ca pana la urma ramanem fara ele , noi,politia printre altii!Asa reiese din proiectul ordinii de zi 20-31 ianuarie 2020 al sesiunii extraordinare al camerei deputatilor?

Stiu ca e un alt exercitiu de panica promovat de oameni care din pacate nu se informeaza pana la capat inainte sa distribuie. Pur si simplu ajunge in plen proiectul care in decembrie a fost modificat si a primit raport de excludere a oricarei referiri la pensiile militare.

Ca sa fiu si mai clar, proiectul care ajunge in plen nu are nicio referire la pensiile militare ca urmare a ceea ce s-a decis in Parlament in decembrie 2019. Am fost acolo, am si informat pe larg despre asta.

AICI https://swiy.io/1Bj8 si AICI https://swiy.io/1Bk7 detalii

Comments are closed.