Categories
penitenciar

Starea penitenciarelor, problema si pentru statele dezvoltate

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Franta pentru ”conditiile degradante” pe care le suporta unii clienti ai penitenciarelor suprapopulate, transmit agențiile de știri preluate pe ici pe colo în online. Si pentru ca lumea e la fel, nici in aceste relatari conditiile de lucru nu sunt avute in vedere si nici situatia celor care lucreaza in penitenciare.

CEDO, condamnă Franta pentru penitenciare

Verdictul vine dupa o plangere formulata de detinuti din mai multe penitenciare care au denuntat conditiile de detentie pentru a obtine o imbunatatire a acestora. Judecatorii europeni au estimat ca Franta nu a protejat dreptul la un recurs efectiv in cazul acestor detinuti si va trebui sa le acorde despagubiri cuprinse intre 4.000 si 25.000 de euro. Situatia e veche si cunoscuta. Nu produce stres si nici isterie politica.

CEDO a constatat faptul ca majoritatea reclamantilor au dispus in intreaga perioada de detentie de un spatiu personal mai mic de trei metri patrati, adica sub norma minima. Parc-am mai cititit asta undeva. De asemenea, penitenciarele unde au fost repartizati acestia ”nu ofera conditii de detentie decente, nici libertate suficienta de circulatie si de activitati in afara celulelor”, mai noteaza instanta europeana in verdict.

Suprapopulare si conditii proaste

Judecătorii europeni mai subliniaza ca suprapopularea carcerala – de exemplu la inchisoarea din Nisa rata de ocupare este de 215% – si starea de degradare a centrelor penitenciare reprezinta ‘‘un obstacol in fata opririi totale si imediate a gravelor incalcari ale drepturilor omului’‘. De pilda, continua CEDO, acestia se plang de toalete insalubre, prezenta gandacilor si sobolanilor sau lipsa produselor pentru igiena personala.

In concluzie, instanta europeana recomanda autoritatilor franceze sa ia masuri pentru a rezolva problema suprapopularii inchisorilor, sa amelioreze conditiile materiale si sa puna in practica un mecanism efectiv privind dreptul la recurs. De vazut daca asta va duce la un asalt de vreo 2 – 3 ani impotriva sistemului penitenciar cum s-a intamplat pe la noi. Cel mai probabil, nu.

3 replies on “Starea penitenciarelor, problema si pentru statele dezvoltate”

Domnule Președinte,știți ceva au de gând sa modifice varsta de pensionare și modul de calcul.

Comments are closed.